Tahliye bilmecesi: Bir mahkeme tahliye verdi diğeri yok hükmünde saydı
İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 ile devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70 polisin tahliyesine karar verdi. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin vereceği kararın yok hükmünde sayılmasına karar verilmesini talep etti. Bunun üzerine İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yetkisi olmadığı halde verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle "yok hükmünde" olduğuna, ve tahliye kararlarının hukuken geçersiz ve hükümsüz olduğuna karar verip tutukluluk hallerinin devamına karar verdi
İstanbul 29 Asliye Ceza Mahkemesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan polislerin Sulh Ceza Hakimlikleri hakimlerinin reddi yönünde yaptığı itirazı kabul etti.
Mahkeme, tahliye taleplerine bakmakla da İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ni görevlendirdi. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 ile devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70 polisin tahliyesine karar verdi. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yetkisi olmadığı halde verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle "yok hükmünde" olduğuna, ayrıca İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nden tahliye talepli dilekçelerin istenmesine karar verdi.
‘YOK HÜKMÜNDE OLAN VE BU NEDENLE BU KARARA İSTİNADEN YAPILACAK İŞLEMLERİN DE TAMAMEN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU ANLAŞILMIŞTIR’
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin hakimin reddi talebinin kabulüne ilişkin kararının iptali ve tahliye taleplerine bakmakla görevlendirilen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin vereceği kararın yok hükmünde sayılmasına karar verilmesini talep etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talebini değerlendiren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, kararında, "29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın gerek 5271 sayılı CMK'daki usul hükümleri gerekse 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun ile 6545 sayılı yasayla getirilen yasal düzenlemelere göre usul ve esas yönünden açıkça yasal mevzuatımıza aykırı olduğu, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan, diğer bir anlatımla yok hükmünde sayılan kararlar niteliğinde olduğu sonuç ve kanısına varılarak, yok hükmünde olan ve bu nedenle bu karara istinaden yapılacak işlemlerin de tamamen hukuka aykırı olduğu anlaşılmıştır" denildi.
‘TUTUKLULUĞUN UZATILDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR’
İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği tahliye kararında ise, "Şüphelilerin, tutukluluk halinin devamına ilişkin kararların tümü AYM ve AİHM kararlarında belirtilen gerekçeye uygun olmadığı, ilk tutuklama kararı verilmesi koşullarında değişiklik olmaması şeklinde yasanın aramadığı gerekçelerle tutukluluğun uzatıldığı görülmektedir. şüphelilerin tutuklanmasının üzerinden geçen uzun süreye rağmen Cumhuriyet savcısının hangi delilleri topladığı yada toplamaya çalıştığı ve makul sürede savcılığın soruşturma evrakını neden müptezaya bağlamadığını tartışmamış olduğu, bu bağlamda şüphelilerinn üzerlerine atılı suç vasfının değişme ihtimalinin bulunduğu hususu gözardı edilerek değerlendirme dışında bırakıldığı yine gözden geçirme kararlarından anlaşılmıştır.
‘SOSYAL DURUMLARI, KARAKTERLERİ VE AHLAKİ DURUMLARI, SABIKASIZLIK GEÇMİŞLERİ...’
Dosya, klasörler ve CD'ler incelendiğinde yukarıda tartışılan usül yasası ile AYM AİHM içtihatları doğrultusunda tutukluluğu gerektirir olgu ve delillere rastlanmadığı gibi, şüphelilern tutukluluk hallerinin devamnı gösterir yeni olgu ve delillere ulaşılamadığı ayrıca şüphelilerin meslekleri, sosyal durumları, karakterleri ve ahlaki durumları, sabıkasızlık geçmişleri, ikametgahları, mal varlıkları , aile bağları , tutukluluğa karşı gösterdikeri tepki, kendiliklerinden gelip teslim olmaları gibi unsurlardan dolayı tutukluluğun devamını gerektirir nedenler görülmemiştir" denildi ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 ile devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70 polisin tahliyesine karar verdi.
BAŞSAVCILIKTAN "TAHLİYE BİLMECESİ"NE AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 75 polis için tahliye karar vermesinin ardından Başsavcılık gece saatlerinde yazılı açıklama yaptı.
‘GÖREVSİZ VE YETKİSİZ OLARAK...’
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen çeşitli soruşturma dosyalarında halen tutuklu bulunan şüphelilerin avukatları tarafından İstanbul muhabere nöbetçisi olan 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nden reddi hakim ve tahliye talebinde bulunulmuş olup, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevine girmemesine rağmen soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden 24 Nisan'da 2015/92 değişik iş sayılı kararla görevsiz ve yetkisiz olarak İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevlendirilmesine karar verilmiştir.
‘TAHLİYE KARARLARININ HUKUKEN GEÇERSİZ VE HÜKÜMSÜZ OLDUĞU...’
6545 sayılı kanunda bu konuda tahliye taleplerinin görevli ve yetkili mahkemesinin Sulh Ceza Hakimlikleri olduğu açıktır. İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 24 Nisan günü 2015/92 değişik iş sayılı kararının Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebiyle vermiş olduğu bu kararla İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin 25 Nisan günü aldığı kararlarla İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği değişik iş sayılı kararın bu konuda karar verilmesine yer olmadığı kararıyla hukuken geçersiz olduğuna dair kararın verildiği ancak İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden halen Cumhuriyet Başsavcılığımıza göndermediği kararlarla tahliyeler yapılmasına karar verdiği ve bu kararları avukatlara tebliğ ettiği ancak bu karara karşı Cumhuriyet Başsavcılığımızca yeniden 25 Nisan günü yazıyla bu verilen kararların yerinde olmadığı ve infaz edilmemesi ve şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istenmiş olup, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen 25 Nisan gün 2015/847 sayılı karar ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen tahliye kararlarının hukuken geçersiz ve hükümsüz olduğu aşağıdaki şekilde;
‘ŞÜPHELİLERİN TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA...’
'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talebinin kabulüyle, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararların açıkça usul ve yasaya aykırı, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan yok hükmünde sayılması gereken kararlar olduğunun tespiti ile bu konuda bir karar verilmesine yer olmadığına, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararlarında belirtilen tutuklu şüphelilerin tahliyesine ilişkin taleplerinin ayrı ayrı reddine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'na ait soruşturmalardaki şüpheliler hakkında İstanbul sulh ceza hakimliklerince şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına ilişkin verilmiş olan kararların halen geçerli olduğunun tespiti ile şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına' belirtilerek karara bağlanmış olup, bu hukuki durum milletimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur." (DHA)