29 Nisan 2015 20:27

Seçim çalışmalarını sürdüren HDP adayları, İzmir, Manisa, Elazığ, Siirt, Şırnak, Batman, Pervari, Diyarbakır, Lice, Dersim, Ankara, Elazığ ve Erzurum'da seçim bürosu açılışları ve halk buluşmaları gerçekleştirdi. 

İZMİR

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) bir destek de İzmir'de Barışa Karşı Hukukçu Dayanışması grubundan geldi. Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen onlarca avukat, bir bildirge açıklayarak, HDP'yi destekleyeceklerini duyurdu. Toplantıda hukukçuların bildirgesini Beyda Tıraş Öneri okudu. Halkın sesini Meclis’e taşıma ve yeni bir yaşam politikası kurma iddiasındaki HDP’nin barajı aşmasına ve Türkiye’nin partisi olma kararlılığına destek ve katkı sunmak amacıyla biraraya geldiklerini belirten Öneri, genel seçimlerin önemine dikkat çekti. Gruplarının, farklı siyasal yapılardan ve yaklaşımlardan biraraya geldiğine değinen Öneri, “HDP’ye oy vermek için illa HDP’li olmaya gerek yok diyor, mevcut konjonktür içinde baraja karşı oylar HDP’ye diyoruz" dedi. 

HDP İzmir Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü ise hukukçuların bir arada olmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, "Biz mücadele tarihinin içinden geliyoruz. Bir bölümümüz ÖDP'den bir bölümümüz DEP'ten geliyoruz. Biz mücadele tarihinden geliyoruz. Hep mücadele ediyoruz. Her seçimde tartıştığımız ana mesele yüzde 10 barajıydı CHP'nin ne önceki ne de sonraki liderlerini kendi yanımızda görmedik" diye konuştu. HDP’nin barajı geçmesinin kritikliğine vurgu yapan Kürkçü, HDP'nin parlamento dışında kalmasının bir suikast girişimi, olarak adlandırılabileceğini söyledi. 

HDP’nin diğer adayları Av. Eylem Yıldız, Av. Kamil Ağaoğlu ve Av. Berrin Esin Kaya da söz alarak, seçim çalışmalarının gidişatı hakkında konuştu. Özgürlükçü Hukukçular Derneği Eş Başkanı Abdülmecit Yıldırım de “seçim güvenliği” hakkında bilgi verdi. 

MANİSA 

HDP Manisa İl Örgütü tarafından Şehzadeler ilçesi Ahmet Bedevi Mahallesinde HDP seçim bürosu açıldı. HDP milletvekili adaylarının yanı sıra HDP, EMEP, YSGP yöneticilerinin de katıldığı açılışta yerel sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde halay çekildi. Seçim bürosunun açılmasının ardından konuşan HDP Manisa İl Eş Başkanı Hatice Aslan, hassas ve meşakkatli bir süreçten geçtiklerini söyleyerek, “Şimdi bizden yana esen bu rüzgarı fırtınaya çevirmek için geceli gündüzlü çalışmamız gerekiyor” dedi. 

ELAZIĞ

HDP Elazığ İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında, Arıcak ilçesi ve Arıcak’a bağlı Eremli beldesinde seçim bürolarının açılışı gerçekleştirildi. Çalışmalar sırasında HDP'li adaylara parti yöneticileri ve çok sayıda yurttaş eşlik etti. HDP Elazığ Milletvekili Adayı İbrahim Bingöl, AKP'nin 13 yıllık iktidar sürecinde kente tek bir yatırım yapmadığını 7 Haziran'ın AKP'ye “dur” deme tarihi olduğunu ifade etti. 

Açılışların ardından kitle, çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu. 

SİİRT

HDP'nin 7 Haziran genel seçimlere yönelik Siirt'te devam eden çalışmaları kapsamında, HDP'nin Siirt milletvekili adayı Hatice Seviptekin, HDP ve BDP Siirt İl eşbaşkanları ile yöneticileri ile birlikte Eruh'taki kadınlarla bir araya geldi. İlçe girişinde çok sayıda kadın tarafından karşılanan HDP'liler, Eruh'ta bulunan seçim bürosuna geçti. Seçim bürosunda kısa bir konuşma yapan Seviptekin, "Nasıl 35 yıl önce bu mücadele burada başladı, 7 Haziran'da da HDP için aynı ruhla bir başkaldırı yapacaksınız ve önümüze koyulan yüzde 10 barajını yıkacaksınız. Verdiğimiz emekler bizim için çok değerli. Hepimize başarılar diliyorum" dedi. 

Daha sonra aday ve beraberindekiler Eruh'un sokaklarını gezerek kadınlarla bir araya geldi. 

'PARTİ BANA İSTERSEK HER ŞEYİ YAPABİLECEĞİMİZİ ÖĞRETTİ'

Eruh'ta bulunan 3 taziye evini ziyaret ederek baş sağlığı dileyen kadınlar daha sonra ise Eruh Halk Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti. Halk Eğitim Merkezi'nde çalışan bütün kadınlarla tek tek selamlaşan Seviptekin, kadınlar tarafından ilgiyle karşılandı. Kadınların sorularını dinleyen Sevip Tekin, barajın aşılması için kadınların desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Sorunlarını aktaran kadınlar da oylarını HDP'ye vereceklerini, HDP'nin barajı aşması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Halk Eğitim Merkezi'nde konuşan Seviptekin, "Ben de eskiden sizin gibi bir ev kadınıydım. Ancak bu parti ve mücadele bana insanın isterse her şeyi yapabileceğini öğretti. Bizim için ekonomik özgürlük erkeklerinkinden daha mühim. Erkeklerden para istemekten artık onların eline bakmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Kadınların özgürleşmesinde ki en önemli ayaklardan biri de tabi ki ekonomi" 

Heyet daha sonra kadınlara Dih, Sarıgül ve Fatih mahallelerinde kadınlarla toplanarak yüzde 10'luk barajın aşılmasının önemi anlatıldı.

ŞIRNAK

HDP Şırnak İl Örgütü'nün seçim çalışmaları kapsamında Bahçelievler Mahallesi'nde açılan seçim bürosu açılışı için binlerce yurttaş bir araya geldi. DBP il binası önünde toplanan kitle, adayların ve kurum temsilcilerinin katılımıyla Cudi Kültür Merkezi Erbane grubunun çaldığı defler eşliğinde açılışın yapılacağı seçim irtibat bürosuna yürüdü. Kitle söylenen ezgiler eşliğinde halaya dururken alana sığmayan kitle, Uludere-Cizre yolunu trafiğe kapattı. HDP Şırnak Milletvekili Adayı Ferhat Encü, büronun açılışına halkın gösterdiği ilginin aslında Haziran seçimlerinin müjdecisi olduğuna dikkat çekerek, "8 Haziran sabahında halkımız yıllardır vermiş olduğu mücadelenin zaferiyle uyanacak. Bu seçim onlarca yıldır bizi cezaevi ve ölümlerle bitiremeyen zihniyetin sonu olacak" dedi.

Konuşmaların ardından seçim irtibat bürosunun kurdeleleri atılan zılgıt ve çalınan alkışlar eşliğinde kesildi. 

BATMAN 

HDP Batman milletvekili adayları Ali Atalan, Ayşe Acar Başaran ve Hasan Yağız seçim çalışmaları kapsamında eski Tekel alanında kurulan tekstil fabrikalarını gezdi. HDP'li adaylara HDP ve DBP'li yöneticiler de eşlik etti. Tekstil atölyelerini tek tek gezen adaylar tekstil işçilerinin diyaloglara girerek kendilerinden beklentilerini dinledi. Adaylar tekstil çalışanları tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Adaylar beraberlerinde götürdükleri HDP'nin beyannamesini ve 1 Mayıs çağrı bildirilerini işçilere vererek Batman'da yapılacak olan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına davet etti. Tekstil işçilerine yapılan ziyaretin ardından adaylar, Aydınlık Evler Mahallesi'nde kurulan Çarşamba Pazarı'nı gezdi. Burada pazar esnafının da sorunlarını dinleyen adaylar, halkı da 1 Mayıs kutlamalarına çağırdı. Yoğun ilginin gösterildiği adaylar halktan ve semt pazarındaki esnafların sıkıntılarını dinleyerek, çözmeleri adına desteklerini istedi. 

Adaylar halk arasında karşılaştıkları yoğun ve sıcak ilgiden dolayı yurttaşlara teşekkürlerini sundu. 

PERVARİ

HDP Siirt Milletvekili adayı İsmail Aydın, DBP MYK Üyesi Mehmet Aslan, HDB, DBP il, ilçe yöneticileri seçim çalışmaları kapsamında geçtiğimiz günlerde Şirvan'da yaşanan trafik kazasında yaşamını yitiren Bahri Çiftçi (18) için Pervari'nin Beğendik (Bêdar) beldesinde kurulan taziye evini ziyaret etti. Ziyaret kapsamında aileye başsağlığı dileklerinde bulunan Aydın ve beraberindekiler buradan Pervari merkezdeki esnafı gezdi. Burada esnaf ve yurttaşların sorunlarını dinleyen Aydın, Pervari'de karşılaştıkları yoğun ilgiden memnun olduklarını ifade etti. Aydın ve beraberindekiler Pervari'deki esnaf ziyaretinden sonra Eğitim Sen Pervari İlçe Temsilciliği'ni de ziyaret etti. 

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır milletvekili adayları, Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen resepsiyon ile kentte bulunan sivil toplum kuruluş temsilcileri ve belediye eşbaşkanları ile bir araya geldi. HDP'li adayların, resepsiyona katılan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve eşbaşkanlar ile bir araya gelmesinden sonra, başlayan programda ilk olarak HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ömer Önen konuştu. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın söylem ve attıkları adımlarla ülkeyi tekrardan savaşa sürüklediğini belirten Önen, "Bizler HDP olarak ülkenin tekrardan savaşa sürüklemesinin önüne geçebilmek için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sivil toplum kuruluşları da savaşın önüne geçebilmek için gösterdikleri tepkiyi daha çok artırmalı ve daha çok ses çıkarmalıdır" dedi.

'Diyanet'in bağımsız olması gerektiğini diyanet mensubuyken de tartıştık'

HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nimetullah Erdoğmuş ise "Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili yürüyen tartışmalar, HDP üzerinden değil de diğer sistem partileri üzerinden yürüseydi bu başkanlıkta hiçbir değişim ve dönüşümün yaşanması beklenemezdi" dedi. İnsanların inanç, din ve imanlarının kuşkuyla sorgulanmasının, insanın kendi inancına bir takım riskler getireceğini söyleyen Erdoğmuş, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konumunu, işlevselliğini, bağımsızlığını tartışan partimiz, diyanetin üzerinden dine karşı bir niyet taşıdığı şeklinde bir takım hezeyanlarla partimize hücumların yapılması bir garabettir" şeklinde konuştu. Müftülük görevi yürüttüğü dönemde yapılan il müftüleri toplantısında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bağımsız olması gerektiğini sonuç bildirgelerine koyduklarını söyleyen Erdoğmuş, "Yani Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tartışılması direk Diyanet İşleri Başkanlığı mensuplarınca yürütülen bir tartışmadır" dedi.

Gerçekleştirilen provokasyon ve ırkçı saldırılarla HDP'nin ilerleyişinin engellemeye çalışıldığını söyleyen HDP Diyarbakır milletvekili adayı ve İmralı heyeti üyesi İdris Baluken de "Bütün bu provokasyon çabalarını 8 Haziran sabahı Türkiye'de yerle bir edeceğimizi çok iyi biliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafsızlığını yitirdiğini ve dolaştığı meydanlarda çözüm sürecini tehlikeye atan açıklamalarda bulunduğunu belirten Baluken, "Saltanat rüyaları gören, hükümdarlık tahtının hayallerini kuran Cumhurbaşkanı, Türkiye'de sanki çözüm süreci yokmuş gibi, sanki bu ülkeyi barışa götürecek çalışmalar yokmuş gibi ortada tarafların oturduğu bir masa görmediğini ifade ediyor. Oysa en başta cumhurbaşkanı biliyor ki yaklaşık 2.5 yıldır bir demokratik çözüm masasında önemli tartışmalar yürütülüyor ve önemli mutabakatlara varılıyor. O masanın etrafında oturacak izleme heyetinin oluşturulması mutabakatı vardı ama cumhurbaşkanı bu mutabakatta devam eden bu süreci bir kenara atmış, dolması gereken izleme komisyonu sandalyelerini boş bırakmış ve bu masanın adeta devrilmesi için söylemleri ve pratikleri ile özel bir çaba sarf ediyor" ifadelerini kullandı. 

Resepsiyonda konuşan HDP'nin bir diğer adayı Feleknas Uca da gençlerin ölmeyeceği, savaş uçaklarının uçmadığı bir yaşam için mücadele ettiklerini söyledi.

Resepsiyon, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

LİCE

HDP Diyarbakır milletvekili adayları Nimettullah Erdoğmuş ve Adnan Cengiz, kurum temsilcilerinin katılımıyla köy ziyaretleri gerçekleştirdi. Adaylar, Uyuklu (Sinê), Baharlar (Barave) köylerinde coşkulu bir kitle tarafından karşılandı. Yapılan ziyarette adaylar, yurttaşlarla sohbet ederek sorunlarını dinledi. Ziyaretlerde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Nimettullah Erdoğmuş, amaçlarının makam, mevki olmadığını belirterek barış için mücadele yürüttüklerini ifade etti. 

Konuşmaların ardından adaylar, taziye evlerini ziyaret etti. 

DERSİM

HDP Dersim adayları Alican Önlü ve Edibe Şahin'in dün başladıkları Pülümür ilçesinin köy ziyaretleri devam etti. Toplamda 18 köye ziyarette bulunan adaylara Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun ve HDP yöneticileri de katıldı. Köy ziyaretlerinde konuşan HDP Dersim adayı Edibe Şahin, "Pülümür halkından güçlü bir katılım bekliyoruz. Dersimliler olarak her türlü asimilasyon ve baraj politikalarını aşarak kendi renklerimizle meclisteyiz" dedi. 

Yapılan konuşmaların ve ziyaretlerin ardından adaylar köyden ayrıldı. 

ANKARA

HDP Ankara'daki seçim çalışmalarına hız verdi. Adaylar Bülent Durukan, Perihan Kiraz Nursel Öztürk Haymana Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret etti. Ziyarete ilişkin memnuniyetini dile getiren Dernek Başkanı Avukat Murat Çelebi, HDP'nin daima gönüllerinde olduğunu ifade etti. Çelebi'nin ardından söz alan HDP Milletvekili adayı Perihan Kiraz, Türkiye’de yaşayan bir çok insanın zulme uğradığına değinerek, kızının başındaki türbandan dolayı okula alınmadığını anlattı. Kiraz, sivil toplum kurumlarının önemini vurgulayarak, "HDP olarak desteğinizi bekliyoruz" dedi.

HDP ayrıca Mamak Şahintepe ve Mutlu mahallelerinde binlerce yurttaşın kalımı ile seçim bürolarının açılışını gerçekleştirdi. 

ELAZIĞ 

Elazığ'da dün akşam saatlerinde HDP seçim irtibat büroları ve anons aracına yönelik kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından gerçekleştirilen saldırılar protesto edildi. Camları kırılan Aksaray Mahallesi seçim irtibat bürosu önünde basın açıklaması yapan partililer adına konuşan HDP İl Eşbaşkanı Yunus Güneş, HDP'ye yönelik saldırıların son dönemde arttığını belirterek, HDP'nin provokasyona çekilmek istendiğini ifade etti. Güneş, saldırıyı yapanların biran önce bulunarak yargı önüne çıkartılmasını talep ederek saldırıların çalışmalarının önünü kesemeyeceğini dile getirdi. 

ERZURUM

HDP'nin Erzurum'daki kadın adayları Seher Akçınar Bahar, Dilin Bingöl ve Sebahat Işıklı Palandöken ilçesine bağlı Telsizler Mahallesi’nde çok sayıda kişinin katılımıyla halk toplantısı düzenledi. Yeni yaşamın inşası için gece geç saatlere kadar çalışmalarını sürdüren milletvekili adayları barajın yıkılması için ev ev dolaşacaklarını dile getirdi. Toplantıda konuşan Milletvekili adayı Sebahat Işıklı, "Devletin inkarcı, asimilasyoncu politikalarına kadın olarak karşı çıkacağız. Kadınlar artık güçlerinin farkına vararak sorunların çözümlerinde öncü rol almalılar” ifadelerini kullandı. 

Halkın sorunlarını ve önerilerini dinleyerek halkın desteğiyle parlamentoya gireceklerini söyleyen bir diğer aday Dilin Bingöl ise “Bizler halkımızın desteğiyle parlamentoya gideceğiz. Halkın, mazlumun, garibanın yanında ve onların sorunlarına köklü çözümler üretecek olan HDP'dir. HDP halkların partisidir. Bunları esas alarak seçim çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Erzurum’un Horasan ilçesinde ise HDP Milletvekili adayı Kamil Aydın köyleri gezerek halkla buluştu. Çalışmalarına Kırık köyünde başlayan Aydın, gittiği tüm köylerde halkın yoğun ilgisiyle karşılandı. Halkın sorunlarını dinleyen Aydın, AKP diktatörlüğünü yıkacaklarını ve demokrasinin gelmesi için HDP'nin Meclis’e girmesi gerektiğini söyleyerek, "HDP halkların partisidir. AKP diktatörlüğünü ve zulüm imparatorluğuna engel olabilecek tek parti HDP'dir. AKP'nin provoke planlarını boşa çıkaracağız. Bu provokelere gelmeyeceğiz" diye konuştu. 

Aydın buradan Çeyrek, Pirhasan, Mişke, Alagöz, Saclık ve son olarak Endek köyüne giderek halkla buluştu. (DİHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yağma iklimi

Yağma iklimi

Enerji şirketlerinin patronlarının bizzat yönetimine girdiği Saray iktidarı, “iklim değişikliğiyle mücadele” adı altında sermayeye yeni kaynak aktarma hazırlığında. İktidarın Meclise getirdiği tasarıya göre karbon emisyonu ticareti sistemi kurulacak, “atmosferi kirletme hakkı” alınıp satılan bir mala dönüşecek. Sistem karbon ticareti zenginleri yaratırken, halka zehir kalacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
CHP'li belediyelere silkeleme ve sabah dörtte operasyonlar yapılırken AKP'li Sincan Belediyesine Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 30 milyonluk bağış yapıldığı iddia edildi.

Evrensel'i Takip Et