30 Nisan 2015 14:25

EMEP: Emek düşmanı, yasakçı tutumu lanetliyoruz!

Emek Partisi Genel Merkezi yaptığı açıklama ile işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladı, emekçilere Taksim’i yasaklayan hükümete tepki gösterdi.

Paylaş

Emek Partisi Genel Merkezi yaptığı açıklama ile işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladı, emekçilere Taksim’i yasaklayan hükümete tepki gösterdi.

İşçi ve emekçilerin aradan 129 yıl geçmesine karşın 1 Mayıs’ı doğuran koşullara benzer koşullarda çalışmaya ve yaşamaya zorlandığı belirtilen açıklamada, “Asgari ücret açlık sınırının altında ve ortalama işçi ücretleri asgari ücretle denkleştirilmiş durumda. İşçiler geçinebilmek için günde 15-16 saat çalışmaktadır. Daha çok üretim yapmaları için ustabaşılarının, formenlerin, dayıbaşılarının küfürlerine, aşağılamalarına, tehditlerine maruz kalmakta, kadın işçiler ise her türlü eşitsizliğin, ayrımcılığın yanı sıra sözlü ya da fiili tacizlere uğramakta, aşağılanmaktadır. İşçilerin sosyal hayatı kalmamıştır, çocuklarına, ailelerine ayıracakları zamanları çalınmıştır.  İnsanlık dışı çalışma koşulları nedeniyle katliam boyutunda iş cinayetleri yaşanırken, meslek hastalıkları yaygınlaşmaktadır. Sendika üyesi olduğunda, hakkı olanı talep ettiğinde, dayatılan kölelik koşullarına itiraz ettiğinde işçinin karşılaştığı muamele kapı önüne konmak olmaktadır” dendi.

HER ULUSTAN İŞÇİLERİN ORTAK MÜCADELESİ

Bölge savaşlarının ve yoksulluğun yarattığı göç sonucu Türkiye’de göçmen işçiliğin ve bu işçilerin sorunlarının gün geçtikçe derinleştiği belirtilen açıklamada, işçi sınıfı ve emekçilerin 1 Mayıs’ta kendilerine dayatılan kölelik koşullarına karşı itirazlarını daha yüksek sesle haykıracağı belirtildi. İnsanca çalışma ve onurlu yaşama talebiyle her yerin 1 Mayıs alanına çevrileceği kaydedilen açıklamada “Bütün dünyada her ulustan, her inançtan, her görüşten, her cinsten ve her yaştan işçi sınıfı birliğini bu kutlu gününde daha da anlamlandıracak, tüm ezilenlerle gücünü birleştirecektir” dendi.  

“İşçi sınıfının birliğinden ve gücünden korkan, onun her türlü mücadelesini boğmaya çalışan sermaye sınıfı ve AKP hükümetinin; İstanbul’da Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen işçi ve emekçilere kapatan emek düşmanı, yasakçı tutumu lanetliyoruz”denilen açıklamada, Taksim’i yasaklayan zihniyetin, 1977 1 Mayıs’ında Taksim’i kan gölüne çeviren zihniyetle aynı olduğuna vurgu yapıldı. İşçi ve emekçilerin 7 Haziran seçimlerinde de burjuva düzen partilerinin ikiyüzlülüğüne prim vermeyerek kendi bağımsız sınıf çıkarları temelinde hareket edeceği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Kapitalist sömürü ve baskıya karşı insanca çalışmak, insanca yaşamak ve onuru için alanları dolduran dünya işçi sınıfı ve her türlü siyasal gericiliğe, emperyalist savaşlara karşı demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, direnen, başta Kürtler ve tüm Ortadoğu halkları olmak üzere, ezilen halkların 1 Mayıs’ını coşkusuyla selamlıyoruz. İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs kutlu olsun.” (İstanbul/EVRENSEL)

EMEP KÜRDİSTAN ÖRGÜTÜ: ÖZGÜR GELECEK İÇİN 1 MAYIS'A

ÖNCEKİ HABER

Yol işçilerinden Başbakana yanıt: Bu derdi veren dermanı mı verecek?

SONRAKİ HABER

Üniversitede gazeteye sansür, protestoya yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa