01 Mayıs 2015 01:24

Nepal'de hükümete öfke büyüyor

Paylaş

Nepal’in kırsal kesimlerinde depremden çok ağır etkilenen köyler bulunduğu ve yardımların bu bölgelere hâlâ ulaştırılamamış olmasından öfke duyulduğu bildiriliyor. Bazı köylerde yaşayan sabırsızlık ve öfke içindeki halk, BBC’ye, kendilerine yiyecek ve tıbbi yardım ulaşmadığını anlattı. Cumartesi günü yaşanan depremde 5 bin 500’den fazla kişi öldü, en az 11 bin kişi yaralandı.
Başkent Katmandu’nun kuzeydoğusundaki çeşitli köylerde, depremden yıkılmamış tek bir bina bile yok. BBC Muhabiri Richard Galpin, cesetlerin hâlâ enkaz altında olduğunu, kara yoluyla ve helikopterle yardım malzemeleri kolaylıkla getirilebilecekken, hükümetten veya yardım örgütlerinden hiçbir destek gelmediğini belirtiyor.
Deupur Sipaghat Kavre köyünde yaşayan Dhan Bahadur Shresta, BBC muhabirine, “Hükümetten veya diğer örgütlerden hiçbir yardım gelmezse açlıktan öleceğiz. Kolera ve dizanteri gibi hastalıklar yayılacak.” dedi.
Uzaklardaki kimi yerleşim birimlerine inmeyi başaran helikopterler, çaresiz köylülerin, hava yoluyla daha güvenli yerlere tahliye edilme talepleriyle karşılaşıyor.
HALK İSYAN EDİYOR
Reuter ajansına göre, Sangachowk köyünde öfkeli köylüler ana kara yolunda lastiklerle barikat kurdu ve başka yörelere gönderilmekte olan pirinç ve diğer yardım malzemelerini taşıyan konvoyları durdurdu.
Köy halkının ayrıca yardım malzemesi taşıyan askeri kamyon konvoyunun da yolunu kestiği ve silahlı askerlerle gergin anlar yaşandığı bildirildi.
Başkent Katmandu’nun doğusundaki Dolakha’da da öfkeli tepkiler görüldü; yerel halk hükümet binasının pencerelerini taşla yere indirdi.
Bölge Yetkilisi Prem Lal Lamichhane “200 binden fazla insan evsiz. Bize yardım malzemelerinin yolda olduğu söylendi, ama henüz elimize geçmedi.” dedi. Nepal’deki depremde ölü sayısı 5 bin 500’e, yaralı sayısı ise 10 bine ulaşırken, 5 gün sonra enkaz altından canlı çıkarma umudu da tükeniyor. Depremzedeler ise uluslararası yardıma muhtaç. BM Çocuklara Yardım Fonu, 1.7 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı ve bunun için 50 milyon dolarlık yardım çağrısı yaptı. En acil ihtiyaç ise temiz su ve kalacak yer. Deprem bölgesinde sağlık kurumlarının yüzde 80’i büyük hasar görürken, yaralıların tedavisi açık alanda yapılıyor. Okulların da yüzde 85’i tamamen yıkılmış ya da hasar görmüş durumda. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Seçilen filmler gösterilir’

SONRAKİ HABER

1 Mayıs böyle kutlandı...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa