13 Mayıs 2015 08:23

İnsan Hakları Örgütü: Soma'da adaleti AKP engelliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Soma'da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın yıldönümünde yayımladığı bildiride, mağdurlar ve mağdur aileleri için adaletin tam anlamıyla tecelli etmesini AKP'nin engellediğini kaydetti.

Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Soma'da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın yıldönümüne ilişkin HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb imzalı bir bildiri yayınladı. Bildiride, "Savcılık makamının, özel bir şirket tarafından işletilen madeni teftiş etmek ve gözlemlemekle görevli devlet denetçilerinin ve resmi kurumların bu görevlerinin ifasındaki çok sayıdaki ihmallerine yönelik soruşturma açma talebini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarının her ikisinin de reddettiği" belirtilerek, Soma'da mağdurlar ve mağdur aileleri için adaletin tam anlamıyla tecelli etmesini AKP'nin engellediği kaydedildi.
HRW'ye konuşan, oğlu faciada ölmüş emekli bir madencinin, "Başbakan faciaya kader dedi, ona bakarsanız işin fıtratında varmış bu, ama bizi böyle kandıramazlar. Bu bir katliam. Önlenebilirdi ve şimdi devlet de kendini korumaya çalışıyor" ifadelerini de yer aldı.

'ÖLENLERİN YAKINLARI TESELLİ EDİLEMEDİ'
Bildiride, hükümetin iş güvenliğiyle ilgili yasa ve yönetmeliklerin gelecekte harfiyen uygulanacağına ve özel şirketlerin çalışanları için bireysel kaza sigortası yapılacağı yönünde irade beyanında bulunmasına rağmen, bunun ölen madencilerin ailelerini teselli etmekte yetersiz kaldığı gibi, faciada kaybettikleri oğullarını ve eşlerini de geri getirmediğini belirtildi. Yine Hükümet'in, Mart ayında Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) "Maden İş Yerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"ni onaylayarak attığı olumlu adımın ancak sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi kaydıyla anlam kazanabileceğinin de altı çizildi.
Devamında ise "Hükümet anlamalıdır ki, madenleri düşük maliyetle ve yüksek kömür üretimi düzeyleriyle işleten ve insan yaşamı pahasına yüksek karlar kazanan özel şirketlere işletme lisansı vererek devletin sorumluluktan yakasını sıyırabileceğini ummak, hem hukuken, hem de ahlaken yanlıştır" denildi.

'YENİ KURULACAK HÜKÜMETİN İLK GÖREVİ ADİL VE ŞEFFAF SORUŞTURMA'
7 Haziran seçimlerinden sonra kurulacak yeni hükümetin ilk işlerinden birinin, devletin Soma faciasındaki her düzeydeki sorumluluğunu soruşturmak ve bu soruşturmanın hesap verebilirlik ilkesini tam anlamıyla işletebilecek ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlamak olması gerektiğini de vurgulanan bildirinin devamında şunlar kaydedildi: "Hükümetin, yeni yasalar çıkartmanın yanı sıra, hesap verebilirlik ilkesinin tam anlamıyla işletilmesine destek vermesi, Soma faciasından ders çıkartmaya hazır olunduğunu göstermekle kalmayacak, Türkiye'nin madenlerindeki yüksek ölüm oranlarının altında yatan nedenleri de ciddiyetle ele almanın en etkili yolu olacaktır." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de ev baskınları

SONRAKİ HABER

Sakarya'da SAGİAD'a polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa