06 Ağustos 2011 10:43

Perfetti’de baskı da mücadele de sürüyor

Kıraç’ta kurulu Perfetti Van Melle fabrikasında ağır çalışma koşulları karşısında işçilerin sendikalaşma mücadelesi devam ediyor.İşçilerin Tek Gıda-İş’te örgütlenmeye başlamasının ardından fabrika yöneticilerinin işçiler üzerindeki psikolojik baskıları da artırdılar. İşçileri sorgula

Perfetti’de baskı da mücadele de sürüyor
Paylaş
Sinan Ceviz

İşçilerin Tek Gıda-İş’te örgütlenmeye başlamasının ardından fabrika yöneticilerinin işçiler üzerindeki psikolojik baskıları da artırdılar. İşçileri sorgulayan, tehdit eden fabrika yöneticileri, iki işçiyi işten attı.

Anayasanın Perfetti yöneticileri tarafından ayaklar altına alındığını söyleyen işçiler, AKP hükümetinin de anayasanın çiğnenmesini seyrettiğini kaydetti.

Sendika üye oldukları için işten atılan iki işçinin fabrika önündeki direnişi de devam ediyor.

Yıllardır Perfetti’de çalışan Metin Çalışçı ve Yılmaz Çelebi, kötü çalışma koşullarına, keyfe keder işten atmalara karşı direniyor.  

İYİLEŞTİRMELER BAŞLADI

“Bu ay maaşlara zam ayı bir ocak ayında yapılıyor bir de bu ay zamlı verilmesi gerekir. Normalde bu aylarda ya zam yapmıyorlardı yada düşük zamlar oluyordu. Biz kapı önünde mücadele başladıktan sonra arkadaşlara 40, 50, 60 TL gibi değişik oranlarda zam yaptılar. Normalde bu miktarlarda olmazdı. Bir çok arkadaş bize ‘Allah razı olsun’ diyor. Eskiden belirli tonajı yakalayana yıllık prim veriyorlardı şimdi ise bu prim uygulamasını aylık yapma kararı almışlar. Bu iyileştirmelerin nedeni ise insanların sendikaya gelmelerini engellemek. Bizde bu hakların toplusözleşmede olması için elimizden gelini yapıyoruz” diyen Metin Çalışçı, Perfetti’nin İtalya, Hollanda ve İspanya’daki fabrikalarında işçileri ücretlerinin yüksek olduğunu ancak Türkiye’de asgari ücret verdiklerini söyledi.

EVİME GELİP TEHDİT ETTİLER

Yaşar Çelebi ise işçilerin baskılar nedeniyle sendikal mücadeleye kaygı ile baktıklarını, sendikanın ve işçilerin kararlı duruşu sonucunda bu baskıların yavaş yavaş ortadan kalkayacağını dile getirdi.

“Bu fabrika kapanır ama buraya sendika girmez. Ya da sendikalı olmanın kötü olduğunu yaymaya çalışıyorlar. Örneğin işten atıldıktan sonra beni tehdit ettiler, bir akşam 12.00’de  biri evime gelerek ‘yanlış yaptın sendikada ne işin var seni bir daha orda görürsek kötü şeyler olur, kendini öbür tarafta görürsün’ diye tehdit etti. Sendika üyeliği bir haktır ve biz sadece haklarımızın daha iyi olması için mücadele ediyoruz” diyen Çelebi, bu baskılara boyun eğmeyeceklerini dile getirdi. Çelebi, bütün işçileri sendikaya üye olmaya çağırdı.

Tek Gıda-İş Sendikası Avrupa Yakası Şube Muzaffer Dilek “Perfetti işverenlerine anayasa dersi vereceğiz ve işçilerin anayasal haklarının engellenemeyeceğini göstereceğiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savcı taşları bağladı, köpekleri saldı

SONRAKİ HABER

İşkenceye yüzde yüz tolerans!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa