06 Ağustos 2011 10:47

İşkenceye yüzde yüz tolerans!

Şırnak’ta gözaltında işkence gördükleri Adli Tıp Kurumu raporlarıyla da kanıtlanan 5 kişinin, üç polis hakkında açtığı davanın skandal gerekçeli kararında işkence yine aklandı. Polislerin beraat ettiği davanın gerekçeli kararında, davacıların vücudunda oluşan kızarma ve morarmaların polis tarafından ‘kucak

İşkenceye yüzde yüz tolerans!
Paylaş
Metin İnan

Başbakan Tayyip Erdoğan her fırsatta ‘İşkenceye sıfır tolerans’ diye dursun, her gün yaşanan gelişmeler işkencenin tüm şiddetiyle sürdüğünü ve mahkemelerin de işkencecileri akladığını gösteriyor. Şırnak’ın İdil İlçesi’nde kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından 21 Ekim 2008 tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlık koşullarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlik esnasında meydana gelen olaylarda gözaltına alınan 5 kişiyi dövdükleri ve işkence yaptıkları belirtilen İdil İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli F.A. , M.K. ve D.M. S. isimli polisler hakkında Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve beraat ile sonuçlanan davanın gerekçeli kararı açıklandı. Mahkemenin sanıklar hakkında vermiş olduğu ‘tehdit’ suçuna ilişkin eylemlerinin ‘kanunda suç olarak tanımlanmamış olması’ ve ‘basit yaralama’ için de ‘üzerlerine yaralama suçuna ilişkin eylemlerinin hukuka uygunluk sınırları içerisinde yapılmış olması’ şeklindeki beraat kararının ardından açıkladığı gerekçeli karar ‘bu kadar da olmaz’ dedirtti.

O MORLUKLAR POLİS KUCAKLARKEN OLMUŞ!

Midyat Ağır Ceza Mahkemesi, gözaltına alınanların gözaltındayken yaralandıklarını kanıtlayan Adli Tıp Kurumu raporunu kabul ettiği gerekçeli kararda, gözaltılar sırasında sanık polislerin görevlerini yerine getirirken eyleme katılanların ‘muhtemelen’ zorluk çıkardıkları belirtilerek, gözaltı esnasında polisin uyguladığı şiddetin ‘tamamen görevlerini yerine getirme kaygısıyla tutup, kucaklayıp, ittirmeleri ya da çekmeleri sonucunda meydana gelen arbede sırasında olduğu’ iddia edildi. Polis şiddetinin ‘hukuki sınırlar içerisinde zor kullanmaktan kaynaklandığı, bu durumun sanık polislerin eylemlerini hukuka uygunluk sınırları içerisinde yapıldığı’ savunuldu.

MAHKEME POLİSİN TEHDİDİNİ TEHDİT SAYMADI

Sanık polislerin ‘insan onuru ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmadıkları, aşağılanmalarına yol açmadıkları, sadece hukuki sınırlar içerisinde kendi görevlerinin gereğini yerine getirme kaygısıyla hareket ettikleri’ öne sürülen kararda polislerin tehdidine ilişkinde ‘F.A. isimli polisin heyecan ve panikle fevri olarak söylediği bir söz olduğu ve Cumhuriyet Savcısı’nın huzurunda söylendiği göz önüne alındığında tehdit içermediği’ ifade edildi.
Davanın müdafi avukatı Veysel Vesek, gerekçeli karara itiraz ettiklerini belirterek, kararı temyize gönderdiklerini söyledi.

İŞKENCE GÖRENLERE CEZA YAĞMIŞTI

Öte yandan Şırnak’ta meydana gelen olaylar sırasında darp edilerek gözaltına alınan ve aralarında DİHA muhabiri Vedat Yıldız’ın da bulunduğu 25 kişi hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, sanıklara ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’ iddiasıyla toplam 204 yıl 7 ay hapis cezası verilmişti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Perfetti’de baskı da mücadele de sürüyor

SONRAKİ HABER

İSG’de TİS süreci işçilerle başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa