Kaçak HES’e ruhsat verilecek mi?
Ordu İl Genel Meclisi’nin Cuma günü yapılan Ağustos ayı olağan toplantısında HES’lerle ilgili imar planları oluşturuldu. Mesudiye’de Melet Irmağı üzerinde yapılan Darıca-1 HES ve Akkuş’ta yapılmak istenen Umut 3 HES’ler için teklif edilen imar planları incelenip görüşülmesi için Bayındırlık ve İmar Ko
TOPLANTIYA PLATFORM ÜYELERİ DE KATILDI
İl Genel Meclisi Ağustos ayı oturumunda HES’lerle ilgili gündem maddelerinin olması nedeniyle Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleri de toplantıya katıldı. Toplantıya katılan yedi platform üyesi komisyona havale edilen HES’lerle ilgili değerlendirme yaptı.
İNŞAAT BİTTİ, İMAR RUHSATI YENİ ALINIYOR
Meclis’te görüşülen Umut 3 HES ve Darıca 1 HES için yapılan imar plan talebi karşısında şaşırmadıklarını belirten platform üyeleri ‘daha önce bilgi edinme hakkına dayanarak verdiğimiz dilekçelere de imar planının olmadığı belirtilmişti.’ dedi.
Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Sözcüsü Coşkun Türkeli platform üyelerinin İl Genel Meclisi toplantısına katılmalarının iyi olduğunu belirterek “Bu katılım sayesinde Darıca 1 HES’in yasadışı çalıştığı ortaya çıktı. Platform olarak bilgi edinme hakkına dayanarak İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün bizlere verdiği yanıtta Darıca 1 HES’in imar planının olmadığını 23.9.2010 tarihli yazısında belirtmişti. Bununla birlikte Darıca 1 HES 2009 tarihinde çalışmaya başlamıştı. Bize imar planı yok diyen müdürlük biten inşaata imar planı için onay vermek üzeredir” dedi.
KAÇAK YAPILAN İNŞAATA RUHSAT DEĞİL CEZA VERİLİR
Kaçak inşaata ruhsat verilemeyeceğini, yapılması gerekenin ceza vermek olduğunun altını çizen Türkeli, “2009 yılından bu yana kaçak yapılan ve üretimde bulunan bir HES’e cezai yükümlülükler ve teknik yükümlülükler yerine getirildikten sonra ruhsat verilir ve sonrasında inşaata başlar. Bu kurala uyulmazsa bunun adı, kaçak inşaatın ödüllendirilmesi olur” diye konuştu.
HES’İN VERDİĞİ ZARARLAR ÖDETİLMELİDİR
Yapılan Darıca 1 HES nedeniyle Melet Irmağı’nda yaklaşık 7 kilometrede su kalmadığını söyleyen Türkeli, “Sular kanala ve boruya hapsedildi. Bu nedenle deredeki canlılar öldü, buradan yararlanan ormandaki hayvanlar göç etti. Doğa tahrip edildi, ormanlar kesildi. Bunun hesabını kim verecek ya da bunun hesabını kim soracak? Bu zararlar nedeniyle ve kaçak inşaat yapmaktan dolayı suç işleyenlere 2 yıldır kaçak çalışmaya neden olanlar hakkında soruşturma başlatılmalı ve gereken ceza verilmelidir” diye belirtti.
‘AÇIKLAMA SUÇ DUYURUSU OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR’
Yaptıkları açıklamanın yetkililer tarafından suç duyurusu olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Türkeli “Gereken adım atılmalıdır. Zararlar büyümeden ve başkalarına kötü örnek olmadan önlem alınmalıdır. İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü gereğini yapmalı. Ayrıca İl Genel Meclisi tarafından havale edilen Bayındırlık ve İmar Komisyonu bu gerçekleri bilerek rapor hazırlamalıdır. Ayrıca bu konuda biz de platform olarak suç duyurusunda bulunacağız.” dedi.
UMUT 3 İÇİN DE DAVA AÇTIK
Yine İl Genel Meclisi toplantı gündeminde görüşülen Akkuş’taki Umut 3 HES konusunda da Coşun Türkeli şu açıklamayı yaptı: “Akkuş’ta yapılmak istenen Umut 3 HES için de ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için ‘yürütmeyi durdurma’ davası açtık. Bu HES için de imar ruhsatı verilmemelidir. Yetkili makamların verdiği ‘olumlu’ görüşler mahkeme tarafından bozulmaktadır. Bu nedenle İl Genel Meclisi mahkeme sonucunu beklemelidir.” (Ordu/EVRENSEL)
BAKANLIKTAN ‘ÇEVRE DÜZENİ PLANI’ İLE YENİ HES ATAĞI
DOĞU Karadeniz’de HES yapımının planlandığı 6 ille ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan, “Çevre Düzeni Planı” yaşam savunucularının tepkisine yol açtı.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sayıları 700’ü ulaşan HES’lerin yapımının planlandığı Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerindeki vadilerde “Çevre Düzeni Planı” adı altında bir çalışma gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürlüğü’nce onaylanan plan, 6 ilde bir haftalık itiraz süresi ile askıya çıkarıldı. Hazırlanan Plan’ın sön dönemde mahkemelerin HES’lerle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarını etkisizleştirmeye dönük olduğunu belirten Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri de, Plan’a itiraz etmeye başladı. Rize’de HES tehdidi altındaki İkizdere, Salarha, Fındıklı ve Senoz Vadileri’nde yaşayan DEKAP üyeleri, Rize Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne yazılı dilekçe ile başvurarak plana itiraz etti.
Plan kararları kendi içinde çelişkiler taşımanın yanı sıra mahkemelerce karara bağlanmış veya mahkemesi devam eden konularda mahkeme karlarını da etkisizleştiren ve by-pass eden kararlar getirildiğini dile getiren DEKAP ve İHD MYK üyesi Gençağa Karafazlı, “Plan çoğu mahkemece reddedilmiş veya mahkeme aşamasında olan HES projesini meşrulaştırmaktadır. Bu haliyle hem kendi içinde çelişkili kararlar verilmiş ve uygulama sürecini sakatlamış, hem de bölge planında açıkça desteklenecek yenilenebilir enerji kaynakları olarak rüzgar, güneş, biyoyakıt sayıldığı halde bölge planına aykırı karar alınmıştır” diye konuştu.
Sattığı ineğin parası ile HES’lere karşı açtığı davanın bilirkişi ücretini ödeyen ve sonunda davayı kazanmasıyla tanınan doğal yaşam savunucularından Kazım Delal de, Bakanlığın hazırladığı plana itiraz dilekçesi verdi. Hazırlanan planı almak istediğinde kendisinden 400 TL talep edildiğini aktaran Delal, “Bakanlık yetkilileri benim yaşadığım Salarha Vadisi ile ilgili bazı çevre planlamaları yapmış. Ne planlaması yapmışsın? Buranın planlamasını ben yaparım. Buranın vatandaşı benim. Sen masa başında planlama yapmışsın. Planı bana vermediler. Yönetmenlik gereği 400 lira vermemi istediler. Benim ikinci bir ineğim yok ki satıp planı alayım. Sen benim hakkımda bir ferman hazırlamışsın. Bu fermanı bileceğim ve ona göre kendimi savunacağım. Artık yeter. Vadilerimizden elinizi çekin” sözleriyle hazırlanan Plan’a ilişkin tepkisini dile getirdi. (RİZE)