Başbakan böyle buyurdu
Göztepe’de E-5’in kenarındaki Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Basım İşletmesi kapatılıyor. Özellikle Maliye Bakanlığı’nın işlerini yapan DMO, yıllık net karı 8 milyon lira. Bu rakam DMO’nun ödediği vergileri, işçi giderlerini kenarda tuturak ortaya çıkan rakam.Bugüne kadar bir çok kamu kuruluşu özelleştiril
Bugüne kadar bir çok kamu kuruluşu özelleştirilirken kar etmediği, devletin kasasından para yediği ileri sürülerek satıldı ya da kapatıldı.
Kâr eden DMO Basım İşletmesi 1 Ekim itibarıyla kapatılacak. Nedeni kâr etmemesi falan değil. Başbakan öyle istedi diye. Özelleştirme ihalesi yapılmayacak, bedelsiz olarak arazisi devredilecek. DMO Basım İşletmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kapatılarak, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne devrediliyor. İstanbul Medeniyet Üniversitesi 2010 yılında kurulan 98. devlet üniversitesi.
Bu kadar değerli bir arazi bedelsiz olarak devredilirken, işçiler de DMO’nun İzmir, Diyarbakır, Ankara gibi işletmelerine gönderilecek. İşletmede örgütlü olan Basın-İş Sendikasının, kapatma kararının durdurulması için girişimleri var ama Başbakan “böyle buyurduktan” sonra yapacak bir şey var mı? Göreceğiz.
REKTÖR BOŞALTIN DİYOR
Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu talimatının ardından, aklının hayalinin alamayacağı bir bedeli olan arazinin bedavaya Medeniyet Üniversitesi’ne devredileceğini söylüyor.
“Medeniyet Üniversitesi rektörü baskı kuruyor ‘bir an önce burayı boşaltın, biz faaliyetlerimize orada başlamayalım’ diye. En son Maliye Bakanının da DMO Genel müdürünü arayıp ‘orayı bir an önce boşaltın’ diye talimat veriyor” diyen Dinçer, yaptıkları görüşmelerde kapatma kararının tamamen “siyasi” bir karar olduğunun söylendiğini dile getirdi.
YAZILI BİRŞEY YOK
Kocaman bir işletme kapatılırken ortada yazılı olan herhangi bir belge yok. Sözlü olarak veriler talimatlarda, “1 Ekim itibarı ile orayı boşaltın makineleri satın” diye sözlü bir talimat dışında bir şey yok. Bir kamu kuruluşu sadece Başbakan istedi diye kapatılabiliniyor.
Bu durumu Dinçer şöyle değerlendiriyor, “DMO bir yıllık karı 8 milyon TL’dir. Buna verdiği vergileri, işçi giderlerini katmadan net karı bu kadar. Şimdi de sözlü bir talimatla bir devlet kurumu daha kapatılıyor. Maliye Bakanlığının bütün işlerini bu kurum yapıyor. DSİ’nin işlerini yapıyor, önceden Telekom’un işlerini de yapıyordu. Bir çok fatura, diploma, tapu işleri de DMO yapıyordu. Daha önce belli başlı işleri kendi yandaşlarına kaydırdılar zaten.
Mesela Akademi Ofset. Şaban Dişli sahibiyde daha sonra hissesini devretti. Daha önce DMO’nun bastığı trafik pulları şimdi Akademi Ofset’e kaydırıldı. Burası yıllık 7-8 milyon kar ediyor. Burası kapatılırsa Maliye Bakanlığının işleri de ihaleye çıkacak.”
11 MİLYONLUK KARIN BEDELİ
Devletin bu alandan elini çekmesiyle birlikte piyasada fiyat dengesinin de ortadan kalkacağını söylüyen Dinçer, şimdi 1 liraya yapılan işlerin özel sektörde 3 liraya yapılacağını, piyasanın tamamen özel sektöre devredileceğini kaydetti. Dinçer, “Buna güzel bir örnek verelim. 12 haziran genel seçimleri öncesinde oy pusulaları ihaleye çıktı. İhale 12 milyona verildi. DMO itiraz etti bu ihaleye, tekrar incelendikten sonra ilk önce 12 milyona verilen ihale daha sonra 900 bin liraya düştü.
11 milyon kimin cebine gidecekti? Bunu herkes tahmin ediyor herhalde. DMO’nin seçim öncesinde devlete kazandırdığı 11 milyonun karşılığında kapatma ile karşı karşıya. Ödül yerine cezalandırma var” diye konuştu.
İŞÇİ VE MEMURLAR NE OLACAK?
DMO Basım İşletmesinde şuanda 108 işçi, 30’da memur çalışıyor. DMO tamamen kapatılmadığı için bu işçiler 4-c’ye geçemeyecekler. DMO’nun diğer bölgelerindeki müdürlüklere gidecekler yada tazminatlarını alıp işten ayrılacaklar. Dinçer, “Büyük çoğunluğu İstanbul’da bir düzen kurdukları için bölgelere gitmek istemeyecekler ve tazminatlarını alıp işten ayrılacaklar. Emekliliği dolan arkadaşlarımız emekliye ayrılacak” diye konuştu.
Basın-İş olarak Basım İşletmesinin kapatılmamasını, bir yer bulup oraya taşınmasını istediklerini dile getiren Şube Başkanı Levent Dinçer, “Taşındığı zaman 40-50 bin liraya bir yer bulunacak, yıllık 700 bin lira civarında kira ödenecek. Şuanda DMO’nun verdiği emlak vergisi 1.5 milyon. Bir yere taşınsa bile kar etmeye devam ediyor. Her durumda kâr eden bir kuruluş neden kapatılır ki? Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
BASIM İŞLETMESİNİN MALİ DURUMU
Basın-İş Sendikası Başbakan ve bakanlara gönderdiği mektupla, kapatma kararının durdulmasını istedi. Mektupta şu görüşler dile getirildi: Basım İşletme Müdürlüğü, 2010 yılında 21 milyon 232 bin 25 lira 72 kuruş tutarında üretim yapmıştır.
Burada üretimi yapılan kağıt, karton, kırtasiye malzemesi ve matbaa satışlarından 2010 yılında 102 milyon 203 bin 497 lira 46 kuruşluk toplam satış tutarı ile 2010 yılı DMO toplam satışlarının yaklaşık yüzde 9’una tekabül etmektedir. Aynı zamanda DMO’nun dönem sonu karına 27 milyon 672 bin 547 lira olduğu düşünüldüğünde, DMO’nun karlılığında Basım İşletmesi’nin katkısı gözardı edilemez. Ayrıca, Basım İşletmesi maliyetlerinde, 108 işçi personel ile 30 memur ve sözleşmeli personelin yıllık toplam maliyeti 8.5 milyon lira ile, yıllık hammadde ve benzeri tüm giderler düşünüldüğünde, Basım İşletmesi’nin aşağı yukarı yüzde 40’lık bir karlılık oranı ile çalıştığı görülecektir. Dolayısıyla Basım İşletmesi’nin DMO Genel Müdürlüğü’nün devlete tek kuruş maliyeti olmadan faaliyetlerini yürütmesinde büyük bir öneme ve yere sahiptir.
ÜNİVESİTENİN REKTÖRÜ AKP’YE YAKIN
İstanbul Medeniyet Üniversitesi 21 Temmuz 2010 yılında kurulan 98. devlet üniversitesi.
Üniversitenin sitesinde okul şöyle tanıtılıyor; “11 Fakülte, 2 Yüksekokul ve 4 Enstitüden oluşmaktadır. Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül tarafından Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından atanmıştır.
Karar 10 Aralık 2010 tarihli 27781 sayılı resmi gazete yayınlanmıştır. Üniversitemiz İstanbul Anadolu yakasında yerleşecek bir devlet üniversitesidir ve arazi belirleme çalışmaları devam etmektedir. Üniversitemiz İstanbul Anadolu yakasında kurulacaktır. Bu amaçla uygun yerleşke arayışları devam etmektedir. Yapılan görüşmeler ve yazışmalar sonucu yerleşkeler belirlendikten sonra üniversitemizin birimlerinin konuşlandırma çalışmaları yapılacaktır.” Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimiyken rektör adayı olan Prof. Dr. Hamit Okur, aynı zamanda “www.haber7.com” internet sitesinde köşe yazarlığı yapıyordu.