27 Mayıs 2015 16:54

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Êzidî kültürünü anlatan “Kadim Bir Nefes: Ezidi Ağıtları” adlı yeni çalışmasını okuyucuyla buluşturdu. Bilgi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Amed Gökçen’in yazdığı kitap, Êzidîlere dair yayımlanmış en geniş ses kayıt arşivini de ilk kez bir arada sunuyor. 

Êzidîler ile ilgili sınırlı sayıda kaynağın yer aldığı günümüzde, önemli bir boşluğu dolduracak eser, önceki gün İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Êzidî topluluğunun önde gelen dini temsilcilerinden Şeyh Hüseyin Ulucan ve Koçek Mervan Babîrî (Irak) ile Ses Sanatçısı Rizganê Awaz’ın konuk olduğu lansmanda sanatçılar, Êzidî topluluğunun kültürüne ait ağıt ve türkülerden örnekler seslendirdiler.  

‘ÖNCEDEN TEK BİR ÊZİDÎLİK VAR SANIYORDUM’

Amed Gökçen, konuşmasında, “Bu çalışma bana, tek bir Êzidîlik anlayışının olmadığını öğretti. Farklı coğrafyalarda yaşanan Êzidî kültürünün çeşitliliğini görmemizi sağladı. Dördü dini, üçü geleneksel müziklerle birlikte bunlara dair kaleme aldığım notlardan oluşan çalışma, çok önemli bir arşiv niteliği taşıyor. Mümkün olduğunca en doğal haliyle ve bütünlük içerisinde yayımlamaya gayret ettiğimiz eserlerin neredeyse tamamı 2004 yılından bu yana yürütülen saha çalışmasının bir ürünüdür” dedi. Êzidîlerle ilgili, yakın gelecekte yine İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınlarından çıkacak yeni bir kitap üzerinde çalıştığını belirten Gökçen, “Bundan sonraki çalışmamız daha çok harita, çizim ve mimari tasarımlar içeren güncel bilgilere odaklanan bir kitap olacak” şeklinde konuştu.

Amed Gökçen’in Êzidî sözlü kültürüne dair analizlerini içeren “Kadim Bir Nefes: Ezidi Ağıtları, 2004 yılından bu yana Türkiye, Suriye, Irak, Gürcistan, Ermenistan ve Almanya’da yürütülen saha çalışmaları sırasında kayıt altına alınan türkü, qewl, beyt, masal, vaaz ve dualardan oluşan 7 CD’lik önemli bir arşivi de içeriyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et