02 Haziran 2015 12:44

Önce haciz, sonra muhtaçlık şartı

Paylaş

İstanbul’da 1987 yılında askerliğini yaparken, NATO tatbikatı sırasında mayının patlaması sonucu sağ kol ve ayağı ile sol gözünü kaybeden Konyalı Mustafa Azgın’ın aldığı biyonik kol protezin parası, ‘terör gazisi olmadığı’ gerekçesiyle SGK tarafından geri istendi. 

Doğan Haber Ajansı’ndan Mehmet Kayhan Yıldız’ın haberine göre,  Gazi Azgın parayı geri ödemeyince, faiziyle birlikte 94 bin lira için haciz işlemi başlatıldı. Mustafa Azgın ve aynı durumdaki kişilerin durumu basına yansıyınca, protez alabilmeleri ve haciz işlemlerinin durdurulması için genelgede değişiklik yapıldı. Ancak Mustafa Azgın, bozulan biyonik kol protezini değiştirmek isteyince, bu kez de yardıma muhtaçlık şartı arandı. Yüzde 86 engelli raporu olduğunu belirten Gazi Azgın, ‘’Bu halimle bir kişinin yardımına muhtaç değilmişim. Yüzde 90 oranında heyet raporu almam gerekiyormuş’’ dedi. 

ENGEL ÜSTÜNE ENGEL

Vazife malulü olan Azgın, daha önce normal protez kullandı. 2009 yılında, ‘vazife malulü gazilerin de terör gazilerinin yararlanabileceği haklardan yararlanma’ imkanı doğdu. 

Bunun üzerine Mustafa Azgın, daha rahat hareket kabiliyetini sağlamak için SGK aracılığıyla biyonik kol protezi aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, 2011 yılında protez kol ve bacak ödemeleriyle ilgili yaptığı incelemelerinde, “vazife malulü gazileri, terör gazisi statüsünde olmadığını”, “malulen emekli” sayıldıkları kararını verip, başta Azgın olmak üzere askerlik sırasında yaralanan vazife malulü kişilerden protez için ödenen parayı geri istedi. Azgın ve aynı durumdaki diğer kişilerin  bu durumu 2012 yılı Şubat ayında basına yansıdı. Bunun üzerine SGK genelgede değişiklik yaptı ve ‘başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan vazife ve harp malullerinin, sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin bedelleri herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin Kurumca karşılanır’ düzenlemesini getirdi. 
Kararın ardından Mustafa Azgın eşini hastaneye götürdüğü sırada merdivenlerden düşerek bozulan biyonik protez kolunun yerine yenisini almak istedi. Ancak bu kez de karşısına ‘yardıma muhtaç’ şartı çıktı. Azgın’dan bu kez de başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak kadar malul olduğu ispatlayan sağlık kurulu raporu istendi.

YARDIMA MUHTAÇ DEĞİLMİŞİM’

Bir kolu, bir gözü ve bir ayağı olmayan Azgın, biyonik kol protezi alabilmek için bir kişinin bakımına muhtaç şartı arandığına dikkat çekerek şunları söyledi: ‘’Bir elim, bir ayağım ve bir gözüm yok. Hastaneden yüzde 86 oranında sağlık kurulu raporu verildi. Bu halimle bir kişinin yardımına muhtaç değilmişim. Yüzde 90 oranında heyet raporu almam gerekiyormuş. Ancak yatalak olanlar bu raporu alabilirler. Yatalak bir insanın da zaten proteze ihtiyacı olmaz. Bu sorunlar her zaman karşımıza çıkıyor.’’ Şu an yaklaşık bin 500 liraya normal bir protez hakkının olduğunu, ancak bu protezle hareket kabiliyetinin kısıtlandığını belirten Azgın, ‘’Biyonik kol protezi 60- 70 bin lira arası. Ama bu raporumuz olmadığı için devlet tarafından bize verilen protez parası bin 500 lira. Bu rakama taktırdığımız protezin de kullanma imkanı kısıtlı’’ dedi. (KONYA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Efkan Ala: Eşcinsel evlilik insanlığın helakıdır!

SONRAKİ HABER

Kadın hukukçular AYM’nin ‘imam nikahı’ kararına tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa