PETKİM'de sonucu olumlu bulan da yetersiz bulan da var
Emine UYAR
İzmir
PETKİM’de TİS görüşmelerinin tıkanması sonucu 5 gün süren fabrikaya kapanma ve ürün çıkışına izin vermeme eylemi, Petrol-İş Sendikası ve PETKİM yönetimi arasında varılan anlaşma sonucu bitirildi.
Pek çok fabrika için ara ve temel hammadde üreten ve yüzde 51 hissesi Azeri SOCAR & Turcas Petrokimya AŞ’ye ait olan PETKİM’de ilk altı ay için bütün işçilere yüzde 6 zam verildi.
İki farklı ücret skalası uygulanan ve en önemli talebin eşit işe eşit ücret olduğu işyerinde ücretler arasında yüzde 20 olan farkın, birinci yıl yüzde 17’ye ikinci yıl da yüzde 16’ya düşürülmesi kararlaştırıldı. Bunun yanı sıra daha önce olmayan ve talepler arasında yer alan iki dini bayram için brüt 275’er lira ödenmesi, her ay ödenen sosyal yardımların 135 liradan 170 liraya çıkması konularında anlaşıldı.
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, taleplerinin yüzde 80-90’ının karşılandığını söyledi.
İşçiler de genel olarak anlaşmayı olumlu bulurken, bazı işçiler ise işçi hareketinin yükseldiği bu dönemde 5 gün de direniş yapılmışken daha iyi bir anlaşmaya imza atılabileceğini belirtiyor.
‘SONUÇ KÖTÜ DEĞİL’
Görüşünü aldığımız işçilerden biri, “Çıkış noktamız eski işçi ile yeni işçi arasındaki ücret farkının kapanması idi. Yüzde 20’lik fark ilk altı ay için yüzde 17’ye düştü. 1 Ocak 2016 itibariyle yüzde 16’ya düşecek. Bu memnuniyet verici” sözleriyle değerlendiriyor sözleşmeyi. Bir dahaki sözleşmede de daha da azaltılması konusunda kendileri için bir çıkış kapısı olacağını belirten işçi, “Aslında bizim çıkış noktamız tek skala idi, bundan geri çekilme oldu. İkili ücret talebinde yüzde 15’ten 13’e düşüldü. Yeni işçiler için yüzde 11’e tekabül ediyor artış, 1 Ocak itibariyle de yüzde 12,1’e tekabül edecek. Yüzde 13 üzerinden bakıldığında iyi denilebilir. Çok olumlu bulan da var, olumsuz bulan da. Sonuç olarak kötü değil, umut verici, ‘skalaya şarj’ olayında kapı açılmış oldu” diyor.
Bir başka işçi, “İyi düşünenler de var ama ben öyle düşünenlerden değilim” diyerek yüzde 6 zammın zaten eyleme geçmeden önce patronun verdiğinin 1 puan üstü olduğunu ifade ediyor. Skala artışının yüzde 9,5’a geldiğini belirten işçi, “Skala farklarının azalması önemli. Bayram parası olması da kazanım olarak iyi” diyor. Beklentinin tümünün karşılanmadığını ancak “skala bazlı artış” şeklinde olmasının kendilerinin istediği bir şey olduğunu belirtiyor.
‘DİRENMEMİZİN KARŞILIĞI DAHA İYİ OLMALIYDI’
Bir başka işçi, yeniler için son istenen talep olan yüzde 13’ün altına düşülmesini eleştirerek, “İyi bir gelişme gibi görünen iki adet bayram parası var, brüt 275 lira. Beş gün fabrikada beklememizin, direnmemizin karşılığı daha iyi bir sözleşme olmalıydı” diyor. Geçen sözleşmede de fabrikaya kapandıklarını ve daha fazlasını aldıklarını hatırlatan işçi, “Bu sefer tüm Türkiye’de işçi hareketi vardı. Rüzgâr bizden yana idi. Medya desteği, gelen ziyaretler de Renault ve TOFAŞ direnişinin etkisi ile daha fazlaydı. Bu rüzgârı arkamıza alıp daha dik durabilirdik. Skala farkını kapatabilirdik. Biz bunu istiyorduk” diyor. Eskilerin ücreti artmadığı sürece yenilerin ücretinin artmadığını belirten işçi, “1 puan için yapılmış oldu bu eylem” diyor.
Bir başka işçi, yeni işçilere skala üzerinden artış artı zam yapıldığını belirterek, “Eşit işe eşit ücret istiyorduk. İmzalanan sözleşmeyi mantık olarak doğru buluyorum. Ama miktar olarak yeterli bulmuyorum. Böyle bir ortamda, işçilerin sesinin daha çok çıktığı bir ortamda skala farkını kapatacak derecede güçlü hissediyorduk kendimizi. İleride kapatacağımızı düşünüyorum” diyor.