5 Haziran 2015 01:56

Güven KILIÇ
MUŞ

7 Haziran seçimlerine doğru tüm ülkede olduğu gibi Muş’ta da heyecan ve belirsizlik dolu bir bekleyiş var. HDP’nin seçime parti olarak girmesi, iktidar partisi AKP’nin yıpranması ve söylemlerinin, vaatlerinin halk nezdinde itibar yitirmesi, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ayrı ayrı mitinglerde zuhur etmesi gibi birçok etken seçmenlerde farklı politik ve duygusal kırılmalara neden oluyor.

Çoğu Kürt ilinde olduğu gibi Muş’ta da seçim HDP ile AKP arasında bir mücadeleye, çekişmeye dönüşmüş durumda. Ancak bu, ilde seçimin galibinin hangi parti olacağından ziyade HDP’nin barajı aşıp aşamayacağı üzerine şekilleniyor. 1 Haziran’da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da katılımıyla gerçekleşen miting son yılların en kalabalık mitingiydi. Bu da Muş’ta seçimi hangi partinin kazanacağını gösteriyor.

Muş’ta tarımla uğraşmak çoğunluğu küçük toprak sahibi olan köylüler için oldukça zor. Pancar ve tütün üretimindeki kota ve yasak, mazot ve gübre fiyatlarındaki artış çiftçinin belini büküyor. TİGEM’e ait binlerce dönümlük arazi ise Erdoğan’ın damadının da içinde olduğu konsorsiyuma peşkeş çekildi. Şeker fabrikasında üretim ve çalışan sayısı gittikçe azalıyor. Durum böyleyken AKP Hükümetinin ‘Ekonomi büyüyor’ söylemleri halkta inandırıcılığını yitiriyor. Belediye 12 yıldır AKP’nin elinde. Sosyal projeleri geçelim önemli altyapı sorunları bile çözülmeyi bekliyor.

Muşluların tepkisini çeken konulardan biri de milletvekili sayısının dörtten üçe düşürülmesi. 55 bin seçmene sahip Bayburt’un birden ikiye çıkarılan milletvekili sayısı 220 bin seçmenli Muş’ta azaltıldı. Hâlâ dört milletvekili olsaydı büyük ihtimalle üçünü HDP kazanacaktı.

Çözüm süreciyle oyalandığını, Kobanê’de soykırıma uğratıldığını gören Kürtlerde HDP’nin daha fazla itibar görmeye başladığına tanıklık ediyoruz. Elbette bu ilgide HDP’nin politikaları ve seçim beyannamesi kadar Selahattin Demirtaş’ın üslubu ve söylemleri de oldukça etkili oldu.

Bulanık, Malazgirt ve Varto’da belediye seçimlerini BDP kazanmıştı. Bu durum Muş’taki genel seçim sonuçlarında oldukça etkili olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde il genelinde Selahattin Demirtaş yüzde 61 oy aldı. Çoğu AKP’li seçmenin de HDP’ye yönelmesiyle bu seçimde yüzde 70 civarında bir oy oranı bekleniyor. Sonuçları hep birlikte göreceğiz.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
5 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et