Nefes alıp verdiğinizin farkında mısınız?
“Bu ne biçim bir soru?” diye düşünmeyin sakın! Eğer nefes alıp verdiğinizin farkındaysanız bir şeyler yolunda gitmiyor demektir...
Dr. Demet DİNER
“Bu ne biçim bir soru?” diye düşünmeyin sakın! Eğer nefes alıp verdiğinizin farkındaysanız bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Çünkü hiçbir sağlık sorunu olmayan bir insan ancak nefes alış verişine dikkat kesildiğinde ya da bir efor sarf ederken fark eder nefesini. Nefes darlığı ise kişinin solunum hareketlerinin rahatsız edici bir biçimde bilincinde olmasına verilen addır genel olarak. Sadece siz bilirsiniz nefesinizin daraldığını; bir nevi ağrı gibi, dışarıdan ölçmek kolay değildir.
Hastalarımdan çoğu ilginç biçimlerde tanımlar nefes darlığını; göğsüme fil oturmuş gibi hissediyorum diyeni de duydum, ağzıma bir torba kömür sıkıştırmışlar gibi hissediyorum diyeni de. Siz siz olun, göğsünüze birileri oturmasın, ağzınıza bir torba kömür tıkılmasın, nefesiniz kesilmesin diye gidin yarın gerçekten insana değer verenlere oy verin.
E, sosyal mesajımızı da verdiğimize göre bakalım nefes darlığı denilen illetin geçmişine, geleceğine...
NEFES DARLIĞININ SEBEPLERİ
Ne tür bir nefes darlığı çektiğinizi doktorunuza doğru tarif etmek, sorunun nedenini bulmak için hayati önem taşıyor; çünkü nefes darlığı dediğimiz kalp, böbrek gibi ciddi rahatsızlıklardan da kaynaklanıyor olabilir mevsimsel bir alerjik reaksiyondan da… Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen nefes darlığı birçok hastalığın habercisi olması açısından önem taşıyor.
Eğer akut yani ani olarak başlayan ve bir süre sonra geçen bir nefes darlığı varsa bu, çok büyük oranda üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklıdır. Ancak sık tekrar eder hale gelmişse akciğerde ödemden şüphelenmek gerekir.
Eğer kronik yani nasıl başladığını hatırlamadığınız halde giderek ilerleyen düzeyde bir nefes darlığı varsa kalp yetersizliği, akciğer zarında sıvı toplanmasından şüphelenilir. Kansızlığın da bu biçimde bir nefes darlığına sebep olabileceğini unutmayın.
Eğer uzanırken nefesinizin daraldığını, sadece oturur pozisyonda rahat nefes alabildiğinizi hissediyorsanız ağır KOAH ya da astım olabilirsiniz. Tersi durumda, yani otururken nefes darlığı karaciğer sirozu, akciğer zarları arasında sıvı toplanması ve karın kasları zayıflığından ileri gelebilir.
NEFES DARLIĞININ İŞARETLERİ
Nefes darlığı sorunu olup olmadığını dair işaretleri en iyi beden verir. Astım, amfizem, kronik bronşit olan hastalar dudaklarını büzerek, yani dudaklarını balık ağzı görünümüne kavuşturarak nefes verme süresini olabildiğince uzatırlar. Boyun damarlarının belirginleşmesi de kalp yetersizliğinin önemli bulgularındandır.
Ağır nefes darlığı olan kalp ve akciğer hastalarında dudaklarda, burun ve parmak uçlarında, kulak memesinde morarma saptanabilir.
Ciddi kansızlık olan hastalarda ise nefes darlığı ne kadar fazla olursa olsun morarma görülmez.
Panikatak geçiren kişilerde de nefes darlığı görülebilir. Bu durum, daha çok istirahatta, mesela hasta televizyon seyrederken veya gazete okurken birdenbire başlar.
Nefes darlığının hareketle bir ilgisi yoktur. Nefes vermekten ziyade nefes almak zorlaşmıştır. Hasta aldığı havanın yetmediğini, derinlere gitmediğini veya boğazında sanki bir kapak olduğunu söyler. Bazı hastalarda parmaklarda uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, bayılma hissi, göğüs ağrısı ve ölüm korkusu da olabilir.
NEFES DARLIĞI OLAN BİR HASTAYA NASIL YARDIM EDİLEBİLİR?
- Hastadan sakin olması istenir.
- Kapalı, havası kirli bir ortamda ise buradan uzaklaştırılır.
- Kravat, fular gibi nefes almayı etkileyebilecek aksesuarları varsa bunlar çıkarılır; gömleğin üst düğmeleri çözülür.
- Hastanın dik durumda oturması sağlanır.
- Oksijen verilebilir.
- Hastanın nefes darlığı için kullandığı ilaçları varsa bunlar verilir.
- Hastanın doktoru ile görüşülebilir veya hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülür.
NEFES DARLIĞINA İYİ GELEN BİTKİLER
Günlük ağacı, mahlep, boru çiçeği ve okaliptüs bitkilerinin nefes darlığını gidermek için muhtelif kullanımları var.
Günlük ağacı; kurutulup, her gün tütsü olarak veya buğu olarak kullanılabilir.
Mahlep; balgam sökücü olarak kullanılabileceği gibi, şeker hastalığı için de kullanılıyor. Boru çiçeği bronşite iyi gelir. Ayrıca ilerlemiş nefes darlığı şikayetleri için de kullanılabilir. Okaliptüs; solumun yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Öksürüğe ve nefes darlığına çok iyi geldiği bilinir. Hastalığın ilk evrelerinde düzenli kullanılması halinde hızlı iyileşme sağlayacaktır.
PRATİK AMA ETKİLİ TARİFLER
* 1 yemek kaşığı hardal tohumu ince toz halinde çekilir. İçerisine 1 tatlı kaşığı anason atılır. 1 tutam kimyon, 3 adet kuru incir ilave edilip, 1 litre suyla kaynatılır. Bu karışım her sabah kahvaltı öncesi 1 tatlı kaşığı sirke ile karıştırılarak içilir. Şayet midede bir sorun varsa, sirke kullanılmamaktadır.
* 5 adet havuç rendelenir. Havuçları sıkarak suyu çıkartılır. İçerisine yarım su bardağı kaynatılmış süt, 1 çay kaşığı da bal eklenip günde üç defa içilir. Bu karışım nefes darlığında çok etkilidir.