13 Haziran 2015 00:51

Mısır’da Sisi’nin darbe dönemi sürüyor

Paylaş

Mısır’da Abdulfettah Sisi’nin önce askeri darbe ile sonrasında da seçimlerle Cumhurbaşkanı olmasının üzerinden bir sene geçti. Sisi’nin bir yıllık iktidarı boyunca, Mısır’da baskı düzeni devam etti ve cezaevleri binlerce politik tutukluyla doldu. Mısır İnsan Hakları Ulusal Konseyi’nin açıkladığı rapora göre Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinden bu yana geçen 18 aylık süre içerisinde 2 bin 600 kişinin öldürüldü. Sisi, Mursi’yi aratmadı. 

HAPİSHANELERDEKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 160

Mısır İnsan Hakları Ulusal Konseyi’nin açıkladığı rapora göre, hayatını kaybedenlerin yarısından fazlası Mursi taraftarı. Söz konusu rapor temmuz 2013 ve 2015 ocak dönemini kapsıyor. İnsan Hakları Ulusal Konseyi Üyesi Yaser Abdel Aziz “İlk hak ihlali arasında hukuk dışı tutuklamalar, (kanunları tanımadan) sürelerini aşan önleyici hapis cezaları ve aynı zamanda hapishane ve göz altı merkezleri içerisindeki cezalandırmalarda bu hak ihlalleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. Temmuz 2013-Ocak 2015 döneminde Mısır’daki hapishanelerdeki doluluk oranı yüzde 160’a ulaştı.Cezaevlerinde mevcut kapasitenin dört misli tutuklu bulunuyor.

GÖZALTINDA TACİZ, BEKARET TESTİ 

Öte yandan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ise geçtiğimiz mayıs ayında protestolarda gözaltına alınan kadın, erkek ve çocukların cinsel tacize uğradığını ve bu insanların bekaret testinden geçirilerek kimi zaman da toplu tecavüze uğradığını açıkladı.Ancak İnsan Hakları Ulusal Konseyi durumun ciddiyetini gözler önüne serse de duruma tanıklık etmenin ötesine geçemiyor.

HAPİSHANELERDE 3 AYDA 163 KAYIP

Mısır Bülteni sitesinin haberine göre ise Mısır’da Tutsaklarla Dayanışma Grubu “Cesura Özgürlük” (Hurriye lil Cedan) bu yılın nisan ayından 7 Haziran’a kadar 22 farklı eyalette 163 zorla kaybedilme vakasını belgeledi. Grubun tutsak aileleri, insan hakları gruplarıyla temaslarından ve sosyal medyadan derlediği veriler, hapishanelerde yaşanan kayıpları gözler önüne seriyor. Mısır’da Tutsaklarla Dayanışma Grubu, kayıpları dört kategoriye ayırıyor:

* Devam eden zorla kaybedilme vakaları: Bir kişinin belirli bir yerden belirli bir zamanda zorla kaydedildiği ve hala kayıp olduğu vakalar: 97 vaka

* Sona eren zorla kaybedilme vakaları: Bir kişinin belirli bir yerden belirli bir zamanda zorla kaydedildiği ve kaybedilen kişinin tekrar ortaya çıktığı vakalar: 64 vaka.

* Zorla kaybedilme ve ölüm vakaları: Bir kişinin belirli bir yerden belirli bir zamanda zorla kaydedildiği ve kaybedilen kişinin cesedinin bulunduğu vakalar: 2 vaka (İslam Attiytu ve Sabri el-Ğul)

MAYIS AYINDA 44 KAYIP

İnsan Hakları İzleme Grubu Mısır’da yaptığı çalışmalar sonrasında son aylarda artan kayıp vakalarına dikkat çekti. İnsan Hakları İzleme Grubu gözaltı özel raportörünün verdiği bilgiye göre mayıs ayı boyunca 44 Mısırlı gözaltında kayboldu. Gözaltındaki onlarca Mısırlı hakkında bilgi alınamıyor. Gözaltına alınanların akıbeti konusunda Mısır polisi de hiçbir bilgi vermiyor. İnsan hakları örgütleri, güvenlik güçleri ve polis tarafından gözaltına alınan 3’ü kadın 13 Mısırlının kaybolduğunu belgeledi. Mayıs ayı içinde meydana gelen toplam kayıp sayısı ise 31.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ise, göreve gelişinin ilk yılında, ülkede yaşanan polis şiddeti nedeniyle Mısır halkından özür diledi; polise, “Karşınızdakinin insan olduğunu unutmayın” dedi. Ancak Sisi Cumhurbaşkanı seçildiği zaman verdiği ‘sivil ortamda seçim’ sözünü hâlâ yerine getirmedi.

ŞEYMA SABBAĞ’I ÖLDÜREN POLİSE 15 YIL HAPİS

Mübarek Rejiminin devrildiği 25 Ocak 2011’in yıl dönümünde Tahrir Meydanı’nda yapılan eylemde Mısır Sosyalist Halk İttifakı Partisi Üyesi Şeyma Sabbağ’ı vurarak öldüren polis, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mısır devlet gazetesi Ahram’ın haberine göre, cinayetin bir kademe altı olan “ölüme sebebiyet vermek” suçundan yargılanan ve adı açıklanmayan polisin cezasını, adli kaynaklar da doğruladı. Güvenlik güçleri aleyhinde nadir olarak karar verilen Mısır’da, Sosyalist Halk İttifakı Partisi Üyesi Şeyma Sabbağ, Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarına son veren halk ayaklanmasının yıl dönümü öncesinde sokak ortasında vurulmuştu. Sabbağ’ın ölümünün ardından Mısırlı yetkililerin harekete geçmemesi uluslararası kamuoyu ve insan hakları örgütlerinin tepkisini çekmiş; hükümet kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmişti. Ancak polis daha sonra ağır ceza mahkemesinde yargılanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İmlaya gelmeyen yazar: Aziz Nesin

SONRAKİ HABER

Avrupa, Türkiye seçimlerini kutluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa