26 Nisan 1999 21:00

Belgrad'ı işgal planları

Pentagon yetkililerinin Yugoslavya'yı Macaristan'dan işgal planları üzerinde çalıştıkları açıklandı. ABD, harekât için BM onayına dahi gerek olmadığını savunuyor.

Paylaş
Belgrad'ı işgal planları
Yugoslavya'ya yönelik kara harekâtı için askeri hazırlıklarını tamamlamak üzere olan ABD yönetiminin, işgal planı açıklandı.
İngiliz The Guardian gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon)'nın "kilit isimlerinin" NATO güçlerinin Yugoslavya'ya kara gücü ile girilmesi, Belgrad'ın işgal edilmesi, Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç yönetiminin devrilmesi ve Miloseviç'in adamlarının Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edilmesi ile ilgili bir plan üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Pentagon kaynaklarına dayandırılan haberin yazarı, gazetenin Brüksel muhabiri Martin Walker, söz konusu planın şu ana kadar önerilen ya da tartışılanlar arasındaki en marjinal plan olduğunu belirtti. Söz konusu planın hazırlayıcılarının, NATO Kuvvetler Komutanı General Wesley Clark'ı da ikna etmeyi başardıkları kaydedildi. İngiltere Başbakanlığı'na yakın bir kaynağın da, söz konusu planın varlığını doğruladığını iddia eden Guardian, başbakanlığın plan üzerindeki tartışmalara katıldığını yazdı.
Macaristan'dan başlayacak
Plan, NATO güçleri Macaristan üzerinden Sırbistan'ın Voyvoda bölgesine girilmesini öngörüyor. NATO'ya yeni katılan Macaristan'ın, hava sahası ve havaalanlarını NATO güçlerine açması, Macaristan'ın böylesi bir plana sıcak bakacağının bir sinyali olarak yorumlanıyor. Ancak, Voyvoda bölgesinde 300 bine yakın Macar kökenli mülteci yaşıyor.
ABD: İzine gerek yok
Yugoslavya'ya hava harekâtı kararını, Birleşmiş Milletler'den onay almadan uygulamaya geçiren ABD yönetimi, muhtemel bir kara saldırısı için de böyle bir iznin gerekli olmayacağını savunuyor. ABD Başkanı Bill Clinton'un Avrupa İşleri Danışmanı Anthony Blinken, NATO'nun Kosova'daki faaliyetleri için BM'nin onayını almasının "'iyi olacağını", ancak bunun gerekli olmadığını ileri sürdü. Blinken, "BM'nin desteğini almanın ve Ruslar ile çalışmanın bir yolunu bulmayı başarırsak, iyi olur. Bununla beraber, Güvenlik Konseyi'nin bu yönde bir karar almaması durumunda kendi bildiğimiz yoldan gideriz. NATO, bu gücün merkezi kontrolünü mutlaka elinde tutmalıdır" şeklinde konuştu.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise BM Güvenlik Konseyi'nin izni olmadan herhangi bir uluslararası gücün Kosova'ya gönderilemeyeceğini söyledi. Annan, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, bu gücü oluşturacak ülkeler ve yönetecek ülke hakkında "özel bir tercihi olmadığını" kaydetti.
Yugoslavya'dan BM'ye tepki
Yugoslavya da, Güvenlik Konseyi'ni, NATO'nun ülkeye yönelik operasyonunu kınama konusunda başarısız olduğu gerekçesiyle eleştirerek, siyasi çözüm yolu açılması yönünde faaliyetlerde bulunması çağrısında bulundu.
Bu arada, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Sergio Balanzino, İttifak'ın bölgeye kara gücü göndermeyi, gündemin dışında tutmadığını bildirdi. Balanzino, "Miloseviç'in askeri gücünü zayıflatma hedefine ulaşma sürecinde olunduğunu, bu sürecin siyasi bir çözümle sonuçlanmasının ideal olacağını" sözlerine ekledi.
UCK: Kara güçlerine öncülük edelim
Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK), Sırp güçlerine karşı savaşmak için Kosova'ya gönderilecek bir NATO kara saldırı gücüne komuta etme önerisinde bulundu. Arnavutluk'un kuzeyindeki Kukes'te bulunan ve adının açıklanmasını istemeyen bir UCK yetkilisi, UCK militanlarının Sırp güvenlik güçleriyle çok iyi savaştığını iddia etti, ancak daha fazla ve modern silahlara ihtiyaçlarının bulunduğunu kaydetti. "NATO'dan acil olarak bize modern silahlar sağlamasını istiyoruz" şeklinde konuşan yetkili, "Daha iyi silahlarımız olsa ve NATO Apache helikopterlerini kullanmaya başlasa, eminim ki çok daha başarılı operasyonlar yapabilirdik. Kosova'da birlikte savaşmayı ve yakın temas kurma konusunu memnuniyetle karşılayacağız" dedi.
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Çernobil 27 yıl sonra susacak

SONRAKİ HABER

Gecekondular sosyal konut ihtiyacını gösteriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa