20 Temmuz 1999 21:00

'Koç Üniversitesi yargı kararına uymuyor'

'Koç Üniversitesi yargı kararına uymuyor'
Koç Üniversitesi kampüs inşaatı yasadışı yöntemlerle ve ruhsatsız inşa ediliyor. Koç Üniversitesi'nin, İstanbul-Sarıyer'deki Mavramoloz Devlet Ormanı içindeki orman alanlarını yok ederek yapmayı planladığı ve temeli ülkenin en üst düzey yöneticileri tarafından atılan kaçak yapıların inşası, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ediyor.
Koç Üniversitesi'nin 1995 yılında Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katıldığı temel atma töreni yasal bir inşaat ruhsatıyla değil, Sarıyer Belediyesi'nden alınan ve yine hukukdışı olan "bahçe duvarı ruhsatı" ile düzenlenmişti. Mimarlar Odası'nın açtığı dava ile "bahçe duvarı ruhsatı" hukuka aykırı bulunarak iptal edilmişti. Başbakanlık'ın, Koç Üniversitesi ile YÖK'ün ortaklaşa "karar düzeltme istemleri" de Danıştay kararıyla reddedilmişti.
Bütün bu yargı kararlarına rağmen yaklaşık 2 yıldır kaçak, ruhsatsız ve hukuk ilkelerini açıkça çiğneyerek orman içindeki yasadışı inşaatına devam eden Koç Üniversitesi'nin bu tutumu da görmezden geliniyor.
'Ağaç daha değerli'
Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası, yaptıkları açıklamada, bazı yetkililerin yargı kararı bir arızaymış gibi davranmalarını kınadı. Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, ulusal servet bakımından ağacın binadan daha değerli olduğunu ifade ederek, Koç Üniversitesi'nin kaçak yapılarının orman alanlarında yapılan diğer kaçak yapılardan tek farkının, temelinin Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından atılması olduğunu belirtti. Hazine arazilerinin ve orman alanlarının insafsızca ve ölçüsüzce tahsis edilmesini siyasetin ve kamu yönetiminin iflası olarak değerlendiren Uyar, Koç Üniversitesi'nin yer seçiminin halen yürürlükte olan İstanbul Nazım İmar Planı'na uygun olmadığına dikkat çekti. Orman alanlarının büyük bir siyasi baskı ile karşı karşıya kaldığını belirten Uyar, orman işgalcisi kaçak yapıların yerine şehir planlamacıları olarak ağaç dikeceklerinin garantisini verdi.
Uyar, Danıştay kararının ülkede orman alanlarının ve Hazine arazilerinin sahipsiz olmadığını göstermesi bakımından umut verici olduğunu belirterek, tüm kaçak yapılara, usulsüz otellere, diğer özel üniversitelere ve kamuya ait fidanlıklarda yapımına başlanan Ford Otomobil Fabrikası ve benzeri sanayi tesislerine, bu yargı kararının ders olması gerektiğini belirtti.
Mimarlar Odası Merkez Yürütme Kurulu da, hükümetin bakanlarını, "ayrıcalıklı rant beklentileri"ne değil, hukuka ve ulusal değerlere sahip çıkmaya ve bu değerleri savunarak orman talanına dava açmış meslek odalarına ülke ve toplum adına teşekkür etmeye çağırdı.

Evrensel'i Takip Et