04 Eylül 1999 21:00

Can Yücel'i anlayarak okuyabilmek

Aylık kültür sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültür bu ay ilk sayfalarını Türk şiirinin ölümsüz ustası Can Yücel'e ayırıyor.

Paylaş
Can Yücel'i anlayarak okuyabilmek
Aylık kültür sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültür bu ay ilk sayfalarını Türk şiirinin ölümsüz ustası Can Yücel'e ayırıyor. Sennur Sezer'in kaleme aldığı "Can Yücel'i Anlayarak Okuyabilmek" başlıklı yazı, şairin şirini besleyen toplumsal kaynağı ve bu kaynağa dönük estetik bakışını irdeliyor ve onun şiirinin kurucu öğelerini açıklıyor.
Binlerce kişinin öldüğü, daha çoğunun yaralandığını, evsiz barksız kaldığı 'Maramara Depremi'ni Meral Gündoğdu ile Barış Avşar'ın yazılarıyla gündemine alan dergi, deprem ve devlet ilişkisinin görünürlerdeki biçimyle tarihsel arka planını sorguluyor. Gündoğdu'nun yazısı "Yaşama Hakkı", Avşar'ınki ise "Elinizi Geri Alın "başlığını taşıyor.
Kistik fibroziz hastalığının genetik tanısında kullanılacak laboratuvar yönetiminin patent hakkına sahip olan Kanadalı tekel, bir hastaneye mektup yazıp patent hakkının ödenmesini isterse ne olur? Kenan Ateş, bu gerçek olaydan yola çıkarak yazdığı "Patentlenen Yaşam ve Tekeller " başlıklı yazısında bilimsel araştırmaların tekellere patentlenmesiyle birlikte ortaya çıkmakta olan durumun insan hayatına ve bilimsel gelişmenin kendisine dayattığı zorlukları ve insanlık dışı sonuçlarını kaleme almış.
Uygarlığı kadınların kurduğu, bugün bildiğimiz her şeyi o ilk temeli atan cinse borçlu olduğumuzu öne süren Yıldız Cıbıroğlu, bu konudaki çalışmalarına devam ediyor: "Eflatun'da Madde Üçgenlerden Oluşur" başlıklı yazısında yine kültürümüzün kökenlerine inerek bugün yaşadıklarımızın izlerini sürüyor.
Bir yazı da kültürel emperyalizmin boyutlarıyla ilgili. Murat Bayramoğlu "Marshall Plan'ından Bahar Devrimi'ne Hollywood Sinema Endüstrisi"ni işlediği yazısında, Amerikan sinemasının tüm dünya kültürünü belirlemek üzere sahip olduğu yayılmacı olanakları ve bunun finansal özelliklerini tartışıyor.
"Geçen Yüzyılın Bir Kahramanı"nın romantik ve isyankâr sesiyle yüzyılımıza seslendiği bir başka bölümün konusu ise Rus şiirini besleyen önemli kaynaklardan biri olan Lermantov. Şiirlerin çevirileri Kanşaubry Miziev ile Ahmet Necdet'in imzasını taşıyıor.
Derginin diğer iki önemli yazısından biri Fahrettin Demir'e diğeri de Ahmet Açan'a ait. Demir, çok tartışılan sanatta özgürlük ve bağlanma ikilemine bir başka düzlemden katkıda bulunurken Ahmet Açan da "Eisenstein Sineması'nın Oluşumu" başlıklı yazısında, 'Potemkin Zırhlısı' ve 'Ekim' gibi unutulmaz filimlere imza atan yönetmenin politik ve estetik dilini tartışıyor.
Evrensel Kültür'de bu ayın Sisyphos'u "Aydın Hatipoğlu." Afşar Timuçin'in hazırladığı "Sisyphos Emeği" köşesinde, şiirimizin bu özgün yalın sesli şairinin değişik yönlerini anlatan yazılar, şiirlerinden örnekler ve bir söyleşi yer alıyor.
Hasan Kıyafet'in "Alaman Köpeği" adlı öyküsüyle, Nice Damar'ın bir Octavio Paz çevirisiyle (Güneş Taşı), Adnan Satıcı'nın (Yazı) ve Selma Ağabeyoğlu'nun (Çigan Yanıyız Ömrün) birer şiirle katıldığı Evrensel Kültür'ün Dosya Konusu ise "İnsanın Kurtuluş Düşü-Ütopya"
Gelecek tasarlamanın tarihsel süreçte kazandığı özelliklerin de incelendiği dosya, aynı zamanda ütopyanın bittiğinin ilan edildiği son zamanlar açısından bu kuruluş düşünün kazandığı yeni özelliği ve anlamı da sorguluyor.
Dosyanın yazılarını Nuray Sancar (Tasavvurdan Tasarıya-Uyumsuz İnsanın Yürüyüşü) Fatih Polat (Türkiye Sosyalistleri ve Ütopya). Veysel Atayman (Ütopya ve Bilimkurgu ) Hakkı Özdal (Babil Kulesinden Beri) ve Barış Avşar (Umutsuz Uyarı: Ters Ütopya) yazdı.
ÖNCEKİ HABER

Trinidad'ın çelik davulları...

SONRAKİ HABER

Gaziantep müzesine düzenleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa