16 Ağustos 2011 11:28

Başpınar çözüm arıyor

Mobilyacılar Sitesi (Siteler) işçilerinin oturduğu Başpınar Mahallesinde halkın başı TOKİ ve Altındağ Belediyesi işbirliği ile yapılmak istenen Kentsel Dönüşüm Projesi’yle dertte. Kendilerine hiçbir garanti verilmediğini ve verilen sözlerin lafta kaldığını belirten mahalleli, tapulu evlerine yıkım tebligatı gönderilmesine tepki

Başpınar çözüm arıyor
Paylaş
Hasan Akbaş / Nadir Altuntaş

Sokak toplantısıyla bir araya gelen mahalleliler avukatlardan konuyla ilgili bilgi aldılar. Barınma hakkının en temel hak olduğunu vurgulayan mahalle halkı, “kendilerine dayatılan şartların hakkaniyetten uzak” olduğunu belirtiyor. Gönderilen tebligatta yıkım bedellerinin dahi kendilerinden tahsil edileceğini öğrenen Başpınarlılar bu duruma tepki gösteriyor. Toplantıya Emek Partisi (EMEP) Altındağ İlçe yöneticileri de katılarak halkın yanında olduklarını ve destek olacaklarını bildirdiler.

‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

Başpınar Mahallesi sakini Erdal Polat, tapulu olmalarına rağmen evlerin çoğuna tebligat geldiğini belirterek, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye tepki gösterdi. Mahalle halkı olarak kenetlenmiş durumda olduklarını ifade eden Polat, “Yetkililer bizi parça parça bölmeye çalışıyorlar. Bizi işgalci gibi göstererek yıllardır çamurunu, pisliğini çektiğimiz mahallemizden ayırmak istiyorlar” dedi. Polat, mahhalle halkına birlik olma çağrısı yaptı.

Abdullah Kaptan da, “Mübarek Ramazan ayında evlerimizden edilmek isteniyoruz. Allah’tan reva mıdır?​” diyerek yaşadıklarına tepki gösterdi. Kendilerine verilen sözlere inanmadıklarını belirten Kaptan, evlerinin tapularının olmasına rağmen yapılan dayatmalara itiraz ettiklerini vurguladı. İsteklerinin zor ve uygulanamaz istekler olmadığının altını çizen Kaptan, yasal haklarını istediklerini belirtti.

‘MAĞDUR OLMAK İSTEMİYORUZ’

Aysel Üney, evlerinin yıkılmasına karşı mahalle halkının birlik olarak hareket etmesinin önemine dikkat çekerek, “Birlik olmazsak gelip evlerimizi başımıza yıkarlar” diye konuştu.

Üney, “Oğlum asgari ücretle çalışıyor. Zaten geçinemiyoruz, bir de kira ödemek zorunda kalırsak açlıktan ölürüz” dedi.
Ayşegül Karataş da, yetkililerin kendilerine net bir vaatte bulunmadıklarını belirterek, “Ortada hiçbir şey yok, bizi mağdur etmeyeceklerinin garantisini vermiyorlar. Her şey lafta kalıyor” dedi.

Siteler’de çalışan Mustafa Karataş, zor koşullarda güvencesiz olarak asgari ücretle çalıştığını, kira vermeden bile geçinemediğini vurguladı. “Evimiz yıkılırsa hem kira ödeyip, hem karnımızı nasıl doyuracağız?​” diye soran Karataş, belediyenin tüm bunları gözeterek çözüm bulmasını istedi.

EVLERE ÇARPI ATILMIŞ!

Sinan Özkan, “Belediye ekipleri mahalleye gelip evlere çarpılar atıyor, Gizlice gelip evlerimizin fotoğraflarını çekiyor. Neyin işareti bu çarpılar, hangi çağda nerede yaşıyoruz” diye sordu. Özkan, “Evlerimiz tapulu ve vergisi ödenen evlerdir. Bu tür uygulamalar ile bizleri dışlıyorlar” diyerek, soruna çözüm sağlanmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)


MAHALLELİNİN PROJEYE İTİRAZLARI

*Ev sahibi olabilmek için getirilen ve halen de net olmayan 140-170 metrekare oranlaması hakkaniyetsizdir.
*Proje kararlarında net kaç metrekare ev verileceği açıkça belirtilmelidir.
*Verilecek dairelerin kalitesinin ne olduğu açıkça belirtilmelidir.
*Çoğu dar gelirli vatandaşlarımızın oturduğu mahallemizde yıllarca sürebilecek inşaatlar dolayısıyla kira bedeli uygulaması yapılmalıdır.
*Konutların teslim tarihi belirtilmeli ve belediye bu konuda yazılı taahhütte bulunmalıdır.
*Enkaz bedeli uygulaması yapılarak hakkaniyet ölçülerinde bedeller ödenmelidir.
*775 sayılı yasaya tabi belgesiz durumdaki vatandaşlarımıza da tapulu ve tapu tahsisli vatandaşlarımızla aynı muamele yapılmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Bir masal iki dil

SONRAKİ HABER

Koster sürece göre İmralı'ya gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa