30 Ocak 2000 22:00

İTÜ'de ticarethane mantığı

"Sosyal katkı payı" adı altında eski öğrencilerden 10, yeni öğrencilerden de 20 milyon lira toplayan İTÜ Rektörlüğü, bu parayı vermeyen öğrencileri okuldan atmakla tehdit ediyor ve 2000 yılı pasolarını vermiyor.

Paylaş
İTÜ'de ticarethane mantığı
Rojda İldan
"Sosyal katkı payı" adı altında eski öğrencilerden 10, yeni öğrencilerden de 20 milyon lira toplayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetimi, bu parayı vermeyen öğrencilere paso vermedi. Panolara asılan yazılarla, "sosyal katkı payı" vermeyen öğrencilerin ikinci dönem kaydının yaptırılmayacağını ilan eden okul yönetimi, öğrencileri aynı zamanda okuldan atmakla da tehdit ediyor. Okul yönetiminin tamamen keyfi olarak para topladığını belirten öğrenciler ise bu soyguna karşı hukuk mücadelesi başlatacaklarını söylüyorlar.
Öğrenciler dava açacak
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, sene başında kendilerinden istenen "sosyal katkı payı"nı vermeyen öğrenciler, birinci dönem sona ermesine karşın pasolarını alamadılar. Hukuksuz olarak toplanan katkı payını vermedikleri için mağdur duruma düşen öğrenciler, şimdi de elektronik güvenlik sistemi kimliklerinin verilmemesi ve okuldan atılma tehdidiyle karşı karşıyalar. İTÜ Rektörlüğü, okulun değişik yerlerine astığı yazılarla, birinci dönem kaydını yaptırırken bu parayı vermeyen öğrencilere bu dönem başlatılacak olan elektronik güvenlik sistemi kartlarının verilmeyeceğini belirtiyor.
Gözdağı veriliyor
"18 Şubat'ta geçmiş dönem borcunu ödemeyen öğrencilerin kayıtları silinecektir" ibaresinin yer aldığı ilanları gören öğrenciler, okulda hukuksuz olarak toplanan bu paralarla ilgili söylentilerin yine kayıt dönemine denk getirildiğine dikkat çekerek, "Bizlere gözdağı vermek amacıyla bilinçli olarak para toplama işlerini kayıt dönemlerine denk getiriyorlar" diye konuştular. Okul yönetimine dava açmaya hazırlanan öğrenciler, elektronik bölümünde 60, üniversite genelindeyse tahmini olarak 150 kişinin bu parayı ödemediğini söylediler.
Rektör hukuksuzluğu savunmuştu
Sene başında İTÜ'de, YÖK'ün ve İçişleri Bakanlığı'nın okul rektörlüklerine gönderdiği, "Üniversitelerde harç katkı payı dışında, vakıf adı altında bağış ya da sosyal katkı payı alınmayacaktır" emrine rağmen öğrencilerden "sosyal katkı payı" adı altında zorla para toplanmıştı. İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın genelgesinde 'hukukdışı eylem' olarak nitelendirdiği bu uygulamayla eski öğrencilerden 10, yeni öğrencilerdense 20 milyon lira "sosyal katkı payı" adı altında zorunlu bağış toplanmıştı. Bu uygulamanın gündeme gelmesiyle "İTÜ Rektörlüğü yetkiyi kimden alıyor?" sorusu da zihinleri kurcalamıştı.
Hiçbir yasal dayanağı olmadan böyle bir uygulamaya imza atan fakat hakkında hiçbir yasal işlem de başlatılmayan İTÜ Rektörü Gülsün Sağlamer ise sene başında yaptıkları bu soygunu savunmuştu. Sağlamer, kendisiyle yaptığımız görüşmede, aldıkları paranın katkı payı değil, hizmet karşılığı olduğunu ve bu parayı almalarının bir sakıncası olmadığını belirterek, yaptıkları hukuksuzluğu savunmuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Demirel için formül: 5+5
Hükümeti oluşturan siyasi partilerin liderleri, dün yaptıkları zirvede özelleştirmeyi hızlandırma kararı aldı ve Süleyman Demirel'in koltuğunu korumak için 5+5 formülü için gerekli Anayasa değişikliklerinin yapılması konusunda görüş birliğine vardı.
Hükümeti oluşturan siyasi partilerin liderleri, saat 11.00'de Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya geldi. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın gerçekleştirdiği toplantı, 3 saat 50 dakika sürdü.
Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da katıldı.
Özelleştirmeye hız verilecek
Başbakan Ecevit, saat 11.00'de başlayan zirvede ele alınan konularla ilgili olarak, Başbakanlık Konutu'nda bekleyen basın mensuplarına açıklama yaptı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylık sürecinin başladığını belirten Ecevit, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bugün Brüksel ve Lüksemburg'a gideceğini söyledi. Ecevit, Cem'in kendilerine sunuş yaptığını durumu birlikte değerlendirme olanağı bulduklarını kaydetti.
Elektrik kesintileri konusunda Cumhur Ersümer'in kendilerine bilgi verdiğini anlatan Ecevit, kesintilerin 1-2 gün içinde giderilmesi için gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.
Ecevit, Meclis'te geçtiğimiz hafta kabul edilen Telekom Yasası'nın yürürlükte olduğunu söyleyerek, yasanın öngördüğü düzenlemelerin en kısa zamanda yapılacağını ve haberleşme dahil özelleştirme çalışmalarına hız verileceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili anayasa değişikliği konusunda "5-+5 formülü"nde görüş birliğine vardıklarını söyleyen Ecevit, bir kimsenin üst üste 5 yıllık süreyle cumhurbaşkanı olmasının sağlanacağını ifade etti. Ecevit, anayasa değişikliğinin değiştirilmesi için diğer partilerin liderleriyle önümüzdeki günlerde görüşeceklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Mustafa Özbek yüzde 20'ye razı

SONRAKİ HABER

Salonlar yetersiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa