17 Nisan 2000 21:00

Çocuk İşçiliğe Karşı

   Ulusal Yürüyüş başladı

Paylaş
Çocuk İşçiliğe Karşı
   Ulusal Yürüyüş başladı
Suzan Aykaç
Çocuk İşçiliğe Karşı Ulusal Yürüyüş'ün kuzey kolu, dün Çerkezköy'den, güney kolu ise Antep'ten yola çıktı. Türk-İş, Hak-İş ile DİSK tarafından organize edilen ve ILO, Çalışma Bakanlığ ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun desteklediği yürüyüş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Ankara'da sona erecek.
Her ilden 5 çocuğun katılımıyla devam edecek olan yürüyüşün kuzey kolu, kuaför, lokanta, tekstil atölyesi, fabrika gibi yerlerde çalışan 5'i Tekirdağ, 5'i Çerkezköy'den 10 çocuk ve sendikacıların katılımıyla harakete geçti. Yürüyüş organizasyon komitesinde yer alan DİSK Genel Merkezi Araştırma Dairesi'nden Araştırma Uzmanı Selma Çoban, Türk-İş Çalışma ve Çocuk Bürosu'ndan Bölge Temsilcisi Özcan Karabulut, Hak-İş Genel Başkan Danışmanı ve Çocuk Bölümü Sorumlusu Şahin Serim ile ILO Türkiye Temsilcisi Nejat Kocabay, Ankara'ya kadar çocuklarla birlikte yürüyecekler.
Sendikacılardan destek
Yürüyüş kolunu oluşturan sendikacılara ve çocuklara destek olmak için ise Harb-İş Çorlu Şube Başkanı Orhan Yavaşoğlu, DİSK Edirne Şube Başkanı ve Bölge Temsilcisi Sebahattin Eruyanık, Lastik-İş İstanbul Şube Sekreteri Metin Uygur, Lastik-İş Bölge Temsilcisi İhsan Çamyar, DİSK Eğitim Araştırma Daire Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Uygur, Tek Gıda-İş Bölge Sekreteri ve Tekirdağ Şube Sekreteri Hüseyin Özcan, Lastik-İş İstanbul Şube Mali Sekreteri Metin Yılmaz, EMEP Çorlu İlçe Başkanı Tahsin Güzel ve Çerkezköy İlçe Başkanı Erol Özkan da Lastik-İş Bölge Temsilciliği'ne geldi. Çocukların ailelerinin, işyeri temsilcilerinin de katılımıyla yürüyüş kolu ilk olarak Çerkezköy Kaymakamlığı'na gitti.
Eğitimin önemi
Ancak Kaymakam Saffet Karahisarlı'nın toplantıda olması nedeniyle görüşme, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güngör Gökçe ile gerçekleştirildi. Gökçe, çocuklara sahip çıktığı için sendikacılara teşekkür etti. Türk-İş Bölge Temsilcisi Özcan Karabulut ise, dünyada çocuklara bayram veren ve acımasızca onları bu şartlarda çalıştıran tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, eğitim politikalarını da eleştirdi. Hak-İş Genel Başkan Danışmanı Şahin Serim de, 4 milyona yaklaşan çocuk işçilerin eğitimi için çaba gösterilmesi gerektiğine vurgu yaparak, üç konfederasyonun bir araya gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ve yürüyüşten olumlu sonuçlar doğacağını kaydetti. DİSK Eğitim Araştırma Daire Başkanı Çetin Uygur, yoksulluk, işsizlik ve göçün çocukları "işsizliğe" ittiğini ifade ederek, çocuk işçiliği ile ilgili uluslarası sözleşmelerin Anayasa'da yer alması ve Meclis'in bunları kabul etmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra Çerkezköy Belediye Başkanı Mehmet Us'u ziyaret eden sendikacılar, yürüyüşe katkılarından dolayı Us'a teşekkür etti.
Gösterileri bile izleyemiyorlar
Ziyaretlerin ardından "Çocuk İşçiliğe Karşı Ulusal Yürüyüş" yazılı tişörtler giyen çocuklar ve sendikacılar, "Çalışan çocuklar" ve "Çocuk emeği sömürülmesine son" yazılı çelenkleri Atatürk Anıtı'na bıraktılar. Burada üç konfederasyon adına basın metnini okuyan Harb-İş Çorlu Şube Başkanı Orhan Yavaşoğlu, 23 Nisan'ın çocuklara ve gençlere armağan edilen ilk ve tek ulusal bayram olduğunu ve 80. yılının kutlandığını belirtti. Her yıl milyonlarca çocuğun bu bayramı kutladığını söyleyen Yavaşoğlu, "Ama ne yazık ki geri kalan milyonlarca çocuk için ise bu bayram sadece seyirlik bir gösteridir. Hatta çoğunun bayram gösterilerini seyredecek vakitleri bile yoktur. Çünkü onlar yaşamak için çalışmak zorundadır" dedi.
Daha geç olmadan bir şey yapılması gerektiğini kaydeden Yavaşoğlu, bu küçük bedenlerin sanayide, tarımda, ev işlerinde, sokaklarda, seks ve uyuşturucu ticaretinde, savaş alanlarında ve daha birçok alanda yavaş yavaş eridiğini ifade ederek, çocuk işçiliği konusunda kamuoyunun duyarlılığını artırmak, konuyu ulusal gündeme getirmek, başta ILO'nun 180 sayılı "En kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin yasaklanması ve ortadan kaldırılmasına ilişkin acil eylem sözleşmesi" olmak üzere uluslararası sözleşmelerin onaylanması, onaylanan sözleşmelerin ulusal mevzuta aktarılması ve giderek de çocuk işçiliğin ülkemiz gündeminden tamamen silinmesine yönelik sosyal politikaların uygulamaya sokulması taleplerini dile getirdi. Basın açıklamasının ardından çocuklar, halka ulusal yürüyüş broşürlerini dağıttılar.
Simitçi ve boyacı çocukların ilgisi
"Çocuk İşçiliğine Karşı Ulusal Yürüyüş"ün güney kolu ise Antep'ten yola çıktı. Hak-İş'e bağlı Öziplik-İş Sendikası Şubesi önünde toplanan çocuklar, haklarını dile getiren pankartlarıyla Demokrasi Meydanı'na yürüdüler. Meydandaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyan çocuklar, istemlerini sloganlar atarak dile getirdiler. Çocuklardan Halil İbrahim Yalçın, çalışan çocukların sorunlarının anlatıldığı bir basın bildirisi okudu. Yürüyüşü başlatan çocuklara, Demokrasi Meydanı'nda çok sayıda simitçi ve ayakkabı boyacısı çocuk da katıldı. Büyükler ise ilgiyle izledikleri yürüyüşe alkışla destek verdiler.
Vali'ye ziyaret
Çocuklar, Demokrasi Meydanı'ndaki etkinliklerden sonra Vali Muammer Güler'i ziyaret ettiler. Öziplik-İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet Kaplan, çalışan çocukların sorunlarının çözümü için Güler'den destek istedi. Çocuk işçiliğinin sona erdirilmesini, önemi giderek artan bir sorun olarak değerlendirdiğini vurgulayan Güler, "Çocuklar bizin en değerli varlıklarımız" dedi. Güler, şöyle devam etti: "Tüm dünya bu konuya giderek artan ölçüde önem veriyor. Çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi, onların sağlıklı gelişmelerinin yanı sıra, üretimin devamlılığı açısından da önem arz ediyor. Çünkü, çocuk ya da kadın emeği kullanılarak üretilen ürünleri reddetme eğilimi giderek güçleniyor."
Çocuklar daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ı ziyaret ettiler. Doğan, sokak çocuklarının sorunlarına duyarlı davranan bir belediye olduklarını söyledi. Doğan, "Bizim Çocuklarımız Projesi" kapsamında 3 yıl önce açtıkları Güvenevi ve İlkadımevi aracılığı ile sokak çocuklarına önemli hizmetler verdiklerini belirterek, "Pek çok belediyenin uzun süreden beri konuştuğu, ancak yerine getiremediği hizmetleri biz yıllardır veriyoruz. Biz konuşmadık, yaptık" dedi.
Çocuklar arasından seçilecek 5'i, diğer illerden seçileceklerle birlikte Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlanacağı 17-24 Nisan tarihleri arasında değişik illerde yapılacak etkinliklere katılacak.
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

GSM'de 2. ihale yapılamadı

SONRAKİ HABER

'Kaybedecek bir şeyimiz yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa