4 Mart 2001 22:00

Arjantin hükümeti topun ağzında

Arjantin hükümeti topun ağzında
Türkiye gibi IMF ve Dünya Bankası'nın pençesinde olan Latin Amerika ülkesi Arjantin, yeni bir siyasi krize yuvarlandı. Arjantin Ekonomi Bakanı Jose Luis Machinea'nın istifa etmesinin ardından, devlet başkanı, hükümetin toptan istifa etmesini istedi. Machinea'nın cuma günü gelen ani istifasının ardından bir açıklama yapan Devlet Başkanı Fernando De la Rua, kabinenin istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, istifa talebinin aslında Genelkurmay Başkanı Chrystian Colombo'dan geldiği vurgulandı. Gelişmeler, Arjantin ordusunun krizden yararlanarak siyasi gücünü pekiştirme yoluna gittiğini ortaya koyuyor.
IMF uşağı bakanın sonu
Hükümet krizini tetikleyen Machinea, IMF patentli "şok ekonomik paket"in en büyük savunucusu ve uygulayıcısıydı. Arjantinli işçi ve emekçiler, düzenledikleri genel grev ve gösterilerde sık sık Machinea'nın istifasını talep etmişlerdi.
IMF patentli ekonomik yıkım programının yarattığı siyasi krizin, geçtiğimiz ekim ayından bu yana yaşanan en önemli kriz olduğu belirtiliyor. Ekim ayında, Devlet Başkanı Yardımcısı Carlos Alvarez istifa etmiş ve piyasalar, başaşağı düşmüştü.
Arjantin hükümeti ve patronlar, yaklaşık iki ay önce, IMF başta olmak üzere uluslararası kredi kurumlarından 40 milyar dolar borç aldılar. Bu borç karşılığında kamu harcamalarının kısılması, özelleştirmelerin hızlandırılması, yeni zam ve vergilerin yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştı.
De la Rua kendini kurtarma peşinde
Gözlemciler, koltuğunun tehlikeye girdiğini gören De la Rua'nın hükümeti feda etmek istediğini belirtiyorlar. IMF'ci devlet başkanı, önceki gün bir dizi siyasi temasta bulundu. De la Rua, bir gün içinde Genelkurmay Başkanı Colombo, İçişleri Bakanı Federico Storani ve kardeşi olan Adalet Bakanı Jorge De la Rua ile bir araya geldi. Görüşmelere, koalisyonun liderleri olan Alvarez ve eski Devlet Başkanı Raul Alfonsin de katıldı.
Devlet Başkanı, IMF paketlerinin uygulanmasının ardından ekonomik krizin daha da derinleşmesinin sorumluluğunu, Ekonomi Bakanı Machinea'ya yüklemişti. Buna rağmen, bakanın istifası, sermaye çevrelerini hazırlıksız yakaladı. İstifanın mali piyasalardaki etkisi bugün netleşecek.
Arjantin'in Derviş'i
Arjantin'in borçlarını ödeyememe tehlikesi ile karşı karşıya kalması nedeniyle, aralık ayında devreye giren IMF, 40 milyar dolarlık rekor bir "kurtarma paketi"ni yürürlüğe soktu. Ancak bu krediyle birlikte dayatılan kölelik politikaları, ekonomideki tahribatı daha da artırdı.
Hükümete yakın çevreler, kısa süre içinde atanması beklenen yeni ekonomi bakanının, halen Savunma Bakanlığı görevini yürüten Ricardo Lopez Murhpy olabileceğini belirtiyorlar. ABD'de eğitilmiş bir iktisatçı olan Murphy, tıpkı Türkiye ekonomisinin iplerini eline alan çifte pasaportlu Kemal Derviş gibi, "Amerikan iş çevrelerinde popüler bir isim" olarak tanınıyor.
Devlet Başkanı'nın planladığı "vitrin değişikliği" kapsamında, Merkez Bankası Başkanı'nın da yenilenmesi gündemde. Bankanın başına, Domingo Cavallo'nun getirilmesi düşünülüyor. Cavallo, 1980'lerin sonundaki, Arjantin parasının ABD Dolarına eşitlenmesi politikasının uygulayıcısıydı. Cavallo, aynı zamanda Rusya ve Ekvador ekonomilerinin çökertilmesinde "danışman" olarak görev almıştı.

Evrensel'i Takip Et