07 Haziran 2001 21:00

Cumhurbaşkanı halkı unuttu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Diyarbakır'dan sonra gittiği Mardin ve Urfa'da da halkın sorunlarını dinlemedi.

Paylaş
Cumhurbaşkanı halkı unuttu
Diyarbakır, Mardin ve Urfa'da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, halkın sorunlarını dinlemedi. Sadece resmi yetkililerle görüşen Cumhurbaşkanı Sezer, halka hitaben konuşma da yapmadı. Sezer, Diyarbakır ve diğer bölge illerinde bulunan 224 kitle örgütünün içinde yeraldığı ve Diyarbakır Demokrasi Platformu'nun öncülük ettiği görüşme talebini de cevapsız bıraktı. Cumhurbaşkanı Sezer, sanayicilerin taleplerini içeren ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan raporu ise almayı ihmal etmedi. Diyarbakır'a yaptığı geziyi tamamlayarak Mardin'e ve Urfa'ya geçen Sezer, bundan sonraki programında da kitle örgütlerine yer vermezken sanayicilerle görüştü.
Basın toplantısı yapılamadı
Öte yandan, Diyarbakır Demokrasi Platformu tarafından "Barış ve Demokrasi Deklarasyonu" adıyla Eylül 1999 tarihinde yayınlanan bölgede yaşanan ve acil çözüm bekleyen birçok temel sorun ile çözüme ilişkin önerilerin yeraldığı raporun Sezer'e sunulması için önceden planlanan basın toplantısı da yapılmadı. Basın toplantısının yapılmamasına ilişkin olarak, 224 örgüt adına Sezer'le görüşme talebinde bulunan 4 kişilik heyetin değerlendirmesi ise şöyle: "Sezer'in Diyarbakır'a yaptığı ilk gezide, kitle örgütleri ile buluşmaması, gezi programı için ciddi bir eksiklik ve talihsizliktir. Sezer'in sadece resmi yetkililerle görüşüp, yaşanan problem alanlarına ilişkin gözlemleri, düşünceleri ve çözüm önerilerini başka kesimlerden almaması çözüm için bir kayıptır."
Diyarbakır Demokrasi Platformu, en kısa zamanda konuya ilişkin görüşlerini kamuoyuna duyuracağını açıkladı.
Sanayicilerin raporunu aldı
Organize Sanayi Bölgesi'ni de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Sezer'e, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu tarafından, bölge sorunlarını içeren 4 sayfalık bir rapor sunuldu. Demokratikleşme, eğitim, göç ve köye dönüş, GAP ve sanayi, tarım ve hayvancılık, madencilik, sınır ticareti, ulaşım, kamusal yatırımlar, özelleşttirme politikası ve genel önerilerin yer aldığı 13 maddelik raporda, mevcut sorunların nasıl çözülmesi gerektiği de yer alıyor. Köye dönüş projesinin hızlandırılması gerektiğine vurgu yapılan raporda, şöyle deniliyor: "Köy koruculuğunun acilen kaldırılması ve bölgenin mayınlardan temizlenmesi gerektiği konusunda bütün kamuoyu hem fikirdir. Daha sonra ki süreçte geri dönüşleri sağlayacak fiziki alt yapının hazırlanarak, köyüne döneceklere üretim yapabilecekleri ayni ve nakdi destekler sağlanmalıdır."
Mardin ve Urfa'yı gezdi
Diyarbakır'a yaptığı geziyi tamamlayarak Mardin'e geçen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bundan sonraki programında da kitle örgütlerine, sivillere yer yoktu. Devlet Bakanı Hasan Gemici ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ve eşi ile birlikte Mardin'e gelen Sezer, ilk olarak Mardin Valiliği'ni ziyaret etti. Sezer, ardından da Kentsel Sit Alanı'nda yer alan Deyrulzafaran Manastırı ile Kasimiye Medresesi ile Mardin Boru ve Ticaret A.Ş. Tesisleri'nde incelemelerde bulundu ve Mardin Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölgesi'ni de ziyaret etti.
TPIC şikayet edildi
Mardin'de Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) tarafından bölgedeki ekonomik sorunların çözümü için hazırlanan rapor, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunuldu.
GÜNSİAD Başkanı Bedrettin Karaboğa tarafından verilen 7 sayfalık raporda, bölgedeki ekonomik sorunlar ile sorunların çözümü için öneriler yer alıyor. Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'ın kuzeyinden yapılan mazot ticaretinde getirilen akaryakıt kısıtlandırılmasının kaldırılarak, litre bazında vergilendirilmesi istenen raporda, Habur Sınır Kapısı'ndan yapılan mazot ticaretinde karşılaşılan en büyük sorunlardan birinin TPIC (Türkiye Petrolleri Uluslararası Şirketi) olduğu belirtildi. Habur'dan gelen akaryakıta el koyan TPIC daha önce de Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi tarafından bir mektupla şikayet edilmişti. Ancak, Cumhurbaşkanı Sezer, TPIC ile ilgili iddialar ve şikayetler hakkında bir açıklama yapmadı. GÜNSİAD'ın sunduğu raporda, GAP'ın bir an önce tamamlanması yoksa GAP'ın bu haliyle GÜNSİAD'a teslim edilmesi de istendi.
Urfa'yı gezdi
Daha sonra Urfa'ya geçen Cumhurbaşkanı Sezer, sırasıyla, valilik, Balıklıgöl, Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM), Organize Sanayi Bölgesi ve Harran Üniversitesi'ne de uğradı. Sezer, daha sonra Atatürk Barajı'nda incelemelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Sezer daha sonra, basına kapalı olarak Vali Muzaffer Dilek'ten yaklaşık 30 dakika süren bir brifing aldı. Sezer, ayrıca Şanlıurfa-Gaziantep karayolunun 20. kilometresinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bazı fabrikaları gezdi. Burada Cumhurbaşkanı Sezer'e, Şanlıurfa Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Servan Şimşek ile Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirkol tarafından sorunlarını içeren birer dosya sunuldu.
Üniversitede konuştu
Cumhurbaşkanı Sezer, Harran Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç tarafından karşılandı. Sezer, yaptığı konuşmada yolsuzluklarla yaşayan bir Türkiye görüntüsünün, toplumun tüm kesimlerini rahatsız ettiğini ifade etti. Sezer, GAP'ın, daha şimdiden bölgenin yazgısını her yönüyle değiştirmeye başladığını söyledi. Sezer, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek amacıyla Eylem Planı'nın uygulamaya konulduğunu anımsatan Sezer, ayrıca, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda da bölgenin kalkındırılmasına önem verildiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçisi direnecek

SONRAKİ HABER

Telekom emekçilerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa