25 Haziran 2001 21:00

FP'liler boykota başladı

FP'nin tüzel kişiliği Meclis'te de sona erdi. Kutan gündem dışı söz alarak Meclis'i eleştirdi ve Anayasa değişikliğini tatilden önce geçirme çağrısı yaptı.

Paylaş
FP'liler boykota başladı
Kapatılan Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, dün Meclis Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak partilerinin kapatılmasını bir demokrasi ayıbı olarak nitelendirdi. Bu ayıbın Meclis'e ait olduğunu belirten Kutan, milletvekillerine ve partilere "Gelin bu ayıptan kurtulalım" çağrısı yaptı. Dün topluca Meclis'i terkeden FP'li milletvekilleri bu hafta boyunca Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladılar. Bu tutumun Anayasa değişikliği gerçekleşinceye kadar devam edeceği de belirtiliyor.
Başbakan Bülent Ecevit, yardımcıları Devlet Bahçeli ve Hüsamettin Özkan'ın da katıldığı genel kurulda 15 dakika konuşan Kutan, grubu tarafından ayakta alkışlandı. FP'nin kapatılmasıyla ana muhalefet partisi olan DYP lideri Tansu Çiller'in biterken geldiği konuşmasında Kutan, bir hafta önce ana muhalefet partisi lideriyken şimdi sadece bağımsız milletvekili olarak bulunduğunu, bu durumun milletin kararıyla değil mahkemeyle gerçekleştiğini söyledi. Mahkeme kararının uygulanmak zorunda olduğunu belirten Kutan, ancak "toplumun, kamu vicdanının bu kararı kabul etmediğini, çünkü yalnış ve haksız bir karar olduğunu" söyledi. 40'ı bulan kapatılan partilerle ülkenin "kapatılan partiler mezarlığı"na dönüştüğünü kaydeden Kutan, kararın, "mevcut Anayasa'ya ve cumhuriyetin bir arada yaşama esasına aykırı olduğunu, demokratik sürece ve AB üyeliği sürecine ağır bir darbe vurduğunu" söyledi.
1982 Anayasası'nın demokratik ve hukuk devletine uygun olmadığını, kapatılma kararının Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine'ne aykırı olduğunu kaydeden Recai Kutan, Yüksek Mahkeme'nin bu sözleşme ve mahkeme kararlarını dikkate almadan karar verdiğini belirtti. "Bu ayıp hepimizin, TBMM'nindir" diyen Kutan, 21. yüzyılda hâlâ parti kapatan bir ülkede bulunduklarına dikkat çekti. "Tek ses, tek parti, tek tip insan istendiği"ni vurgulayarak, "bu durumda siyasi partilerin demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olmadığını" kaydeden Kutan, "suç işlemediklerini, sadece farklı düşündüklerini" söyledi.
Asla şiddeti ve terörü benimsemediklerini; yolsuzluk, soygun ve yağmalara adlarının karışmadığını belirten Kutan, Cumhuriyet'e karşı oldukları iddiasının da "yalan" olduğunu, bugüne kadar hiçbir üyeleri adına dava açılmadığını ifade etti.
Dar alanda kısa paslaşmalar
Kutan, "Birbirimizi kandırmayalım, açık ve samimi olalım, Türkiye'de gerçek anlamda demokrasi yoktur, sadece demokrasi oylunu oynanıyor. Maalesef demokrasinin vazgeçilmez unsurları olması gereken partiler de bu oyunu oynamakta, konulan sınırlar içerisinde kalmayı, dar alanda kısa paslaşmalarla oyun oynamayı kabul etmektedirler" diye konuştu. 20 yıl geçmesine rağmen hâlâ askerlerin hazırladığı, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünü engelleyen 82 Anayasası'nın yürürlükte olduğunu belirten Kutan, Türkiye'nin bu Anayasa ve yasalarla yoluna devam edemeyeceğini söyledi. Kutan, parlamentoya, "Gelin Meclis'i Temmuz başında tatil etmeyip, en azından Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde anlaştığı maddeleri geçirelim" çağrısında bulundu. Kutan'ın konuşmasını FP'liler ayakta alkışlarken, MHP ve DSP sıralarından da cılız alkışların geldiği görüldü.
Bu sırada Genel Kurulu yöneten Başkanvekili Ali Ilıksoy, başkanlığının sunuşları olduğunu bildirdi. Ömer İzgi imzalı FP'nin Meclis'teki bütün faaliyetlerin sona erdiğini içeren sunuşu okunması FP'lilerin "Aferin", "U dönüşü" sözleriyle karşılandı.
Daha sonra söz alan Yasin Hatipoğlu, "Anayasa değişikliği Meclis'ten geçmiş olsaydı, demokrasinin bu yarayı almayacağını ve partilerinin kapatılmayacağını" savundu. Hatipoğlu'nun gerekli Anayasal değişiklik yapılana kadar Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını bildirmesinin ardından eski FP'li milletvekilleri genel kurul salonunu topluca terkettiler.
Anayasa değişikliğine kadar...
Kapatılan FP'nin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir hukuk mücadelesi verdiklerini, Anayasa değişikliği yapılana kadar TBMM çalışmalarına katılmayacaklarını söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştiren Bekaroğlu, kararın yanlışlığını anlatmak amacıyla oluşturulacak heyetlerin Anadolu'ya ve Avrupa'ya gönderileceğini bildirdi. Bekaroğlu, "Başörtüsü hakkını savunuyoruz diye kapatıldık. Bunları savunmaya devam edeceğiz, bedel ödedik, bedel ödemeye de devam edeceğiz" dedi.
Yeni bir parti kurulması için çalışmalar yapıldığını bildiren Bekaroğlu, ancak buna ilişkin bir takvim vermelerinin şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Öte yandan Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç'un da, FP'nin kapatılması konusunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmek için hazırlıklar yaptığı öğrenildi.
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tarihi Taşköprü yıkılıyor mu?

SONRAKİ HABER

Türkbank'ın tasfiyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa