4 Şubat 2002 22:00

Her taşın altındalar

Her taşın altındalar Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy'de bakır rezervlerinin işletilmesiyle ilgili usulsüzlük ve rant sağlama iddialarını gündeme getiren Saadet Partisi Siirt Milletvekili Ahmet Nurettin Aydın'ın söyledikleri Şırnak Valiliği ile ilgili şüpheleri yeniden uyandırdı. Aydın, Madenköy'de bulunan rezervlerin Siirt Valiliği'nden gizlenerek, Eti Holding tarafından Şırnak İl Özel İdaresi'ne devredildiği ve bunun 7 Kasım 2001 tarihinde imzalanan bir protokolle yerine getirildiği belirtti.

Tarihler çelişkili SP'nin Siirt Milletvekili Aydın, Şirvan madenlerinin bakır, çinko, altın ve gümüş ihtiva eden 27 milyon ton rezerve sahip büyük bir maden yatağı olduğunu ve 1984 yılında dünyanın önemli madenci kuruluşlarından Proyzag (Preussag) şirketinin Etibank'la yapılan sözleşme sonucu madene ilgi gösterdiğini söyledi. Aydın, 1995'te 6, 1998'de de 2 firmanın bu madeni rödövans usulüyle kiralamak istediklerini ancak o dönemin hükümetlerinin bunu "yetersiz" görerek madenleri kiralamadığını ve bundan sonra Siirt Valiliği'nin girişimlerinin arttığını belirtti. Aydın, bu girişimlerden olumlu sonuç beklenirken 3 Ocak 2002 tarihinde Eti Holding'in madenlerin işletme hakkının Siirt Valiliği'ne değil, Şırnak Valiliği'ne devredildiğini açıklayan bir yazı gönderdiğini söyledi. Aydın, burada dikkat edilmesi gereken noktanın Şırnak Valiliği ile Eti Holding arasında yapılan protokol tarihi olduğunu söyledi. Aydın, protokolün 6 Kasım 2001 tarihinde imzalandığını bu protokol tarihinin Şırnak Valiliğince 7 Kasım 2001 olarak tespit edildiğini, bunun bir çelişki olmasının yanı sıra bu protokolün neden iki ay sonra 3 Ocak 2002 tarihinde açığa çıkarıldığını anlayamadıklarını belirtti.

Paravan şirket! Aydın, rezerv yönünden Türkiye'nin en büyük maden sahası olan Siirt Şirvan Madenköy'ün Eti Holding ile Şırnak Valiliği'nin "kendi aralarındaki gizli kapaklı uygulamaları" sonucu Şırnak'a verilmesine Siirt halkının tepkili olduğunu açıkladı. Aydın, Şırnak Valiliği'nin özel bir ortak bularak madeni işletmek istediğini ancak bunun kimlerin şirketi olduğu konusunda "şaibeler" bulunduğu söyledi. Aydın, kendilerine gelen bilgilere göre bir şirketin 20 milyar sermayeli ve Aralık 2001'de kurulan "sözde" bir şirket olduğunu ve Şırnak Valiliği'ne "paravanlık" yaptığını belirtti. Aydın, "Yargıtay'da çeşitli yolsuzluk davaları süren Şırnak Valisi mi bir şirket kurdurup böyle büyük bir işe kalkışmıştır? Yoksa arada hatırı sayılır siyasiler mi şirket bulup Şırnak Valisini yönlendirmiştir" dedi.

TPIC devrede mi? Eti Holding yetkililerinin kendisine, Şırnak İl Özel İdaresi'nin zengin ve güçlü olduğu, Türkiye Petrolleri Uluslararası Şirketi (TPIC) gelirleri bulunduğu bu nedenle Dünya Bankası'ndan kredi imkanlarının bulunması nedeniyle imzaladıklarını söylediklerini belirten Aydın burada başka hesapların döndüğünü söyledi. Aydın, DSP Diyarbakır Milletvekili Abdulsamet Turgut'un, Şırnak Valisi ile görüştüğünü belirterek "Şırnak Valiliği ile arasında nasıl bir ilişki vardır?" sorusunu yöneltti.

DSP'li savunmada DSP Diyarbakır Milletvekili A. Samet Turgut ise konuyla ilgili olarak Şırnak Valisi'nin kendisinden bu madenler için ricada bulunması üzerine ilgili bakanla görüştüğünü, bakanın da ilgili kuruluşlarla görüşerek devir işlemine onay verdiğini söyledi. Turgut, Madenin, Şırnak Valiliği tarafından tek başına işletilemeyeceğini bu nedenle Dicle AŞ ile ortaklığa gidileceğini de kabul etti. Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ise, Eti Holding ile Şırnak İl Özel İdaresi tarafından yapılan protokolü iptal edeceklerini belirterek, "Şırnak Valisi'ni çağırttım. Görüşmeler başlatıp, sözleşmeyi feshetmemiz gerekiyor" dedi.

Evrensel'i Takip Et