16 Mayıs 2002 21:00

Kademeli emeklilik yasası
   komisyondan hızla geçti

Emeklilikte kademeli geçişi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı uyarınca yeniden düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nda aynen benimsendi. Komisyon saat 10.30'da Ertuğrul Kumcuoğlu başkanlığında toplandı. Hükümet adına toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fikri Şahin, Bakan Yaşar Okuyan'ın, uçağının rötar yapması yüzünden toplantı açılışında bulunamadığını söyledi. Tasarıyla ilgili bilgi veren Şahin, 8 Eylül 1999 tarihinde yasalaştırılan 64 maddelik yasanın 33 maddesi hakkında Anayasa Mahkemesi'ne dava açıldığını, bu maddelerden 4'ünün de Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini anımsattı. Mahkeme'nin, iptal edilen maddelerin yerine yeni düzenlemelerin, gerekçeli kararın yayınlanmasından itibaren 6 ay içinde yürürlüğe sokulması gerektiğinin altını çizdiğini belirten Şahin, kendilerine verilen sürenin 23 Mayıs 2002'de dolacağını vurguladı. Fikri Şahin, iptal edilen yasada kademeli geçişle ilgili 9 kademe öngörülürken getirdikleri tasarıda bunu kadınlarda 17'ye, erkeklerde ise 15'e yükselttiklerini ifade etti. Şahin, "Yeni kademelendirme, eski kadamelendirmeye göre 1 ila 6 yıl daha erken emeklilik hakkı getirmektedir" dedi.

'50-55 olmalı' SP Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, tasarının çok önemli olduğunu, ancak çok fazla inceleme imkânı bulunmadan komisyon gündemine getirildiğini söyledi. DYP Antep Milletvekili İbrahim Konukoğlu ve AKP Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler, Demircan'ın düşüncelerine katıldıklarını bildirdiler. Ahmet Demircan, konuşmasında ayrıca, emeklilik için 58-60 yaşın Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını ifade etti. Demircan, "Türkiye için en uygun emeklilik yaşı 50-55'tir" dedi. Komisyon toplantısı devam ederken salona gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, İstanbul'dan uçağın rötar yapması nedeniyle görüşmelere geç kaldığını ifade etti. Okuyan, milletvekilleri tarafından getirilen eleştirileri yanıtlarken, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak, birçok kesimin görüş ve düşüncesine başvurularak tasarının hazırlandığını söyledi. Okuyan, bu nedenle tasarıyı TBMM'ye sunmada gecikme yaşandığını ifade etti.

Tasarı ne getiriyor? Tasarı, emeklilikte kademeli geçişte, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yasanın yürürlüğe girdiği 8 Eylül 1999 tarihini esas alıyor. Tasarı, bu tarihe göre SSK, tarım işçileri, Emekli Sandığı ve BAĞKUR ile tarımda kendi hesabına çalışanlarla ilgili kanunlarda düzenleme öngörüyor. Kadınlar için her bir, erkekler için ise her bir buçuk yaşta bir kademelendirme öngören tasarı, sigortalılık süresi en az 17-18 yıl olan kadınlar ile sigortalılık süresi en az 22-23 yıl olan erkek sigortalıların emeklilik yaşını yükseltmiyor. Bunun dışındaki kesimlerde ise emeklilik yaşı ve prim gün sayısı kademeli olarak yükseltiliyor. Tasarı yeni sigortalılar için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartını değiştirmiyor. Tasarı öğleden sonra Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındı.

Evrensel'i Takip Et