20 Temmuz 2002 21:00

Öldüren roket jandarmanın!

Hakkari Yüksekova'da iki çocuğun ölümüne yol açan roket mermisinin İlçe Jandarma Tabur Komutanlığı'ndan ateşlendiği ortaya çıktı.

Paylaş
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 3 kardeşten ikisinin ölümüne birinin de ağır yaralanmasına neden olan roket mermisinin İlçe Jandarma Tabur Komutanlığı'ndan fırlatıldığı ortaya çıktı. Korkunç olay, HADEP Hakkari İl Başkanı Selahattin Suvağcı, HADEP Van İl Başkanı Mehmet Tekin ve İHD Van Şubesi'nden Av. Emrullah Akyürekli'den oluşan heyetin mağdur aileyi ziyaret etmesiyle aydınlandı. Heyet, burada yaptığı ziyaretlerde mağdur aile ve çevre halkıyla görüştü. Aile fertleri ve komşularının anlatımlarından yola çıkan heyet, olayı iki gün boyunca araştırdı. Araştırma sonucunda Diyar Aslan (10) ve Hediye Aslan'ın (14) Yüksekova Jandarma Taburu'ndan ateşlenen roketin oyun oynadıkları evin bahçesine düşmesiyle hayatlarını kaybettikleri belirlendi.

Komşular olayı anlattı 18 Temmuz'da meydana gelen olay, gazetemizde çocukların sokakta oynarken bulduğu roketatar mermisini eve götürüp kurcalamaya başladıktan sonra patladığı şeklinde yer almıştı. Ancak, Yüksekova'da 2 çocuğun ölümüne, bir çocukla annelerinin de yaralanmasına yol açan olaya halkın öfkesinin artması sonucu HADEP ve İHD yetkilileri bir heyet oluşturup çocuklarını kaybeden aileyi ve komşularını ziyaret etti. Ziyarette, heyete verilen bilgiler sonucu roketin, Aslan ailesinin evinin yakınında bulunan Yüksekova Jandarma İlçe Tabur Komutanlığı'ndan fırlatıldığı sonucuna varıldı. Olayı gören komşulardan Semra Han, "Çocuklar bahçede oynarken ben de evimin balkonundaydım, kuş gibi bir şeyin bahçeye indiğini gördüm. Tam o sırada patlama meydana geldi" diye konuştu. Han, savcılığa ifade verdiğini söyledi. Çocukların amcası Hüsnü Aslan ise, "Taburdan atılan bir roketle iki çocuğumuz ölmüş, biri ağır yaralı olarak Dicle Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınmıştır. Yine bu esnada çamaşır toplayan anneleri de yaralı olup Van Devlet Hastanesi'nde tedavi görmektedir" diye konuştu. Hukuk mücadelesi vereceklerini belirten Aslan, "Bomba uzmanlarınca seri numarası tespit edilen roketin tabura ait olduğu tartışılmaz bir gerçek. Olay aydınlatılıncaya kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz ve haklı olduğumuzu bildiğimiz bu davayı kazanacağız. Yaşananlardan dolayı davacıyız" dedi.

Açıklama yapılsın Olayı araştıran heyet ise gelişmenin "barış sürecini provoke etme girişimi" olduğunu açıkladı. Hakkari HADEP İl Başkanı Selahattin Sıvacı, "Özellikle OHAL'in kaldırılma aşamasında rahatsız olan güçlerin tekrar devreye girdiğini bu tip provakatif olayları yaratıp, bölge çapında bir huzursuzluk yaymak istediklerini görüyoruz" dedi. Suvağcı, olayın faillerinin bulunmasının ve yargı önüne çıkarılmasının ilçedeki gerginliği azaltacağını söyledi. Suvağcı, jandarmadan yaşananlara ilişkin açıklama beklediklerini kaydetti.

Roket ordunun Olayın farklı biçimde yansıtıldığını söyleyen İHD Van Şubesi avukatlarından Emrullah Akyürekli de, "Yaşanan olay basının anlattığı gibi değil. Çocukların askeri alana gittikleri gibi bir iddia, tamamen yalan. Bu haberleri kınıyoruz. Toplumun en masum kesimi olan çocuklardan ikisi yaşamını yitirdi, bir çocuk da halen yaşam mücadelesi vermekte" dedi. Akyürekli, yaptıkları inceleme ve görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda hazırlanan raporda, roketin ordu malı olduğunun tespit edildiği ve bilirkişi raporu bittikten sonra dava açacaklarını belirtti. Yüksekova halkının yasta olduğunu söyleyen Akyürekli, "Yürekleri parçalayan bir tablo ile karşılaştık. Bütün insanları böyle bir olay karşısında sessiz kalmamaya çağırıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hazine'den üç ihale

SONRAKİ HABER

DSP'den 'işbirlikçilik' suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa