20 Temmuz 2002 21:00

DSP'den 'işbirlikçilik' suçlaması

DSP Parti Meclisi, DSP'de yaşanan istifalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, DSP'ye karşı iç ve dış güç odaklarının belirlediği uluslararası bir "kundaklama" girişimi olduğunu belirtti.

Paylaş
Demokratik Sol Parti (DSP) Parti Meclisi, DSP'de yaşanan istifalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, DSP'ye karşı iç ve dış güç odaklarının belirlediği uluslararası bir "kundaklama" girişimi olduğunu belirtirken, "dokuzlar"n kurultay talebini de reddetti. DSP Parti Meclisi (PM) dün DSP Genel Merkezi'nde Bülent Ecevit başkanlığında toplandı. Olağanüstü kurultay, genel seçimler ve istifa eden üyelerin yerine yedek üyelerin atanması gündemiyle toplanan Parti Meclisi'den "gücümüzü olağanüstü kurultay çalışmalarıyla zaafiyete uğratmak yerine kendimizi yaklaşan seçimlere hazırlamalıyız" kararı çıktı. PM adına yapılan açıklamada, Türkiye ve DSP üzerinde oynanan oyunların erken seçime hazırlanmanın zorunlu kılındığını belirtildi. Açıklamada "Bazı arkadaşlarımız kurgulanan oyunun farkına varmaksızın olağanüstü kurultayın toplanması için kamuoyunda baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu arkadaşlarımızın talepleri demokratik bir haktır ancak içinde yaşadığımız koşullar, böyle bir talebin karşılanmasına uygun değildir" denilerek, olağanüstü kurultay talebinin reddedildiği bildirildi.

"Kundaklama" suçlaması Sahte anketlerle güçlerinin kırılmaya çalışıldığı savunulan açıklamada, DSP'deki istifalar, "uluslararası boyutlara ulaşan bir 'kundaklama hareketi'yle partimizi çökertmek istediler. Kundakçılar hüsrana uğrayacaktır" denilerek açıklandı. 57. Hükümet'in yıkılması için iç ve dış güç odakların çeşitli senaryolar ürettiği ifade edilen açıklamada, "Bunlar hükümeti yıkamadılar ama bunlarla işbirliği yapan bazı kimseler partimizin bölünmesi için çeşitli vaatlerle, sayısı azımsanmayacak kadar milletvekilimizin istifa etmesine sebep olmuştur" denildi. DSP'de yaşanan istifaların yaşanmaması halinde Bülent Ecevit'in hem olağanüstü kurultay yapacağını hem de seçimlerin zamanında yapılmasını sağlayacağı iddia edilen açıklamanın sonunda DSP üyelerine de "tuzaklara düşmeme" çağrısı yapıldı.

Ecevit'in açıklaması Başbakan Ecevit, toplantı sonrası DSP binası önünde düzenlediği basın toplantısında, DSP Genel Sekreterliği'ne Süleyman Yağız'ın getirildiğini, PM'deki 8 boş üyeliğin de yedeklerden tamamlandığını söyledi. Ecevit, grup yöneticisi partililerin grubu bulunan partilerin temsilcileriyle görüşeceklerini ve seçim hakkındaki istekleri ayrıntılı olarak saptayacaklarını bildirerek, "Bu şekilde demokratik açıdan daha uygun bir çözümle karara varmış olacağımızı düşünüyoruz. Bugünden itibaren arkadaşlarımız bu görevi yerine getirmeye başlayacaklar. Seçim hangi tarihte yapılırsa yapılsın, biz partimize, örgütümüze ve DSP'lilere güveniyoruz" dedi. Ecevit, "PM 3 Kasım'da erken seçime olumlu yaklaşıyor mu" sorusuna ise DSP ve PM'nin Nisan 2004'ü seçim için uygun gördüğünü bildirdi. Ecevit, "Erken seçim tarihinin belirlenmesi konusunda PM'den yetki alıp almadığının" sorulması üzerine, "Yetki bana verildi. Ama ben, görüş dayatmadım. Değişik seçenekleri arkadaşlarımın bilgisine sundum, onların da yararlı görüşlerini aldım" dedi. Ecevit, "Daha uzun vadede seçim kararı alınması halinde hükümetin devam edip etmeyeceği" sorusuna da "Tabii devam eder. Kuşkum yok" karşılığını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Öldüren roket jandarmanın!

SONRAKİ HABER

PEN yazarları savaş istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa