Adnan Yücel'i yitirdik
Toplumcu şiirin önemli temsilcilerinden Şair Adnan Yücel yaşama veda etti.

Toplumcu şiirin önemli temsilcilerinden Şair Adnan Yücel yaşama veda etti. Uzun zamandır rahatsız olan ve son günlerde Balcalı Hastanesi'ndeki yoğun bakımda tedavisi süren şair Adnan Yücel, dün sabah 07:50 sularında yaşama veda etti. Balcalı Hastanesi Dahiliye Servisi'nde yoğun bakımda bulunan şair Adnan Yücel, akciğer kanserinden ötürü yaşamını yitirdi. Yücel, evli ve iki çocuk babasıydı. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden öğretim görevlisi olarak emekli olan Şair Adnan Yücel için dün Eğitim Fakültesi'nde bir tören düzenlendi. Yücel'in naaşı törenin ardından memleketi Elazığ'a gönderildi.
Adnan Yücel'in aşka benzeyen kavgası
Sennur Sezer
Adnan Yücel, döğüşüne ara verdi. Onun durumu başka nasıl açıklanabilir ki. Bir ay kadar önce Adana'da "Doktorlar üç ay dedi, bir yılı devirdim" dememiş miydi? Nâzım Hikmet gecesinin ertesiydi. Nâzım Hikmet gecesi için hazırladığı konuşma, okuduğu şiirler görüntü olarak yer almıştı. Aşkla bağlıydı; sanata, sosyalizme... Galiba sorun da burdaydı. Aşkla kavgayı ayırmayışında. Ölümle boğuştu... Tıpkı yıllar önce Oktay Arayıcı'nın boğuşması gibi. Kanserin, özellikle beyin kanserlerinin dönemle, baskılarla ilişkisi, psikolojik nedenleri çözülecek bir gün. Art arda onca güzel insan: Akşit Göktürk, Oktay Arayıcı, Adnan Yücel... Adnan Yücel, işçi Hasan Yücel ile Zeliha Hanım'ın oğlu. Bir de öğretmeni olmalı, şair bir öğretmen. Kitabının arkasındaki fotoğrafı anasına gösterip, "bu benim öğretmenim" diye öğündüğü. Anası, Zeliha Hanım nasıl kızmış, "kitap sahibi adam, gelip sana ders verecek, hıı". Yayımlanan ilk şiirlerinin genel başlığı "Ter Şiirleri"ydi. Yaşamı anlamakla kalmayıp yorumlayanlardandı: "Sen ki anlarsın bu yaşamı / Aşklar şimdi hücrelerde tutsak / Düğünler kelepçeli / Doğumlar / Ve çocuklar zindanlarda. / Bunları nasıl anlatayım sana / Bu türküleri nasıl çağırayım / Bu ninnileri nasıl." Dostlarla ölüm eşiğinde vedalaşmam ilk değil. Adnan Yücel ile de vedalaştık. Bu vedada ölümü açık açık anmamız ilk. Yalansız çizdik sağlığımızı. O toplumcu mücadeleyi lirik bir tonda, coşkuyla şiirleştirenlerdendi. "Ateşin ve Güneşin Çocukları" mıydı soruşturmaya uğrayan kitabı? Ala şafakta yeryüzüne düşecek görüntünün bir aşk görüntüsü olması gerektiğini söylerdi. O yüzden gençlerin çoğu ezbere bilirdi onu. "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" çileler çekilecek, kavga sürecek... Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek... Çünkü sevda kavgalara sözlenmiştir. Şiir okumayı, yorumlamayı, yazmasını bildiği kadar bilen bir şair ara verdi kavgaya. Benden genç bir arkadaşın ardından yazmak ne zor. Hiç sevmem bir şairi anlatırken kendime döndürmeyi sözü. Ama bir şiirim artık hep Adnan Yücel'e adanmış kalacak. O vedalaşmada ezbere okuduğu için. Nerden bilirdim o şiirin de vedalaşmanın bir parçası olduğunu. "Yaz ortası üşümek" adlı şiir "Kar durdu" diye başlıyordu. Adnan Yücel, Elazığ'ın merkeze bağlı Dilek köyünden, ölümle, beklenenden uzun süre dövüşüp, yenildi. "Kar durdu."
Şükrü Erbaş Şiirimizin itiraz damarlarından birisi daha kesildi. Erken, haksız ve aptal bir ölüm. Yüksek sesini özleyeceğim. Güneşin çocuklarının başı sağolsun.
Ahmet Telli Bir birey olarak yakın arkadışımdı. Ankara'da kaldığı yıllarda beraberliğimiz oldu. 1970'lerin toplumcu gerçekçi şiirini sürdürdü. Kendi sesini bulmuş bir şairdi Adnan. İnançlı bir komünistti ve sonuna kadar bu düşüncesinde kalan, bunlar için sadece birey olarak kalmak değil örgütlü olmak bilincinde olan bir arkadaşımızdı. Dostların başı sağolsun.
Hicri İzgören Ortak bir arkadaşımızdan aldım ölüm haberini. Uzun zamandır hastaydı, yine de iyi direndi. Bekleniyordu ama derin bir acı duydum. Şiirini kavgasına yedirmiş bir şairdi ve türkü tadında bir dosttu. Sevenlerinin başı sağolsun diyoruz. Soframızdan kaval sesi eksik olmayacak.
ADNAN YÜCEL KİMDİR?
27 Mart 1953'te Elazığ'ın Dilek köyünde dünyaya gelen Adnan Yücel, Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1975 yılında mezun olan Yücel daha sonra Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'ne girdi. "Şiirimizde Garip Hareketi" üzerine master yapan Yücel, 1975 yılından itibaren Ankara liselerinde öğretmenlik yaptı. 1987 yılından bu yana Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Türk dili öğretim görevlisi olarak görev yapıyordu. "Ter Şiirleri" başlıklı ilk şiirleri "Yeni Adımlar" dergisinin 24.12.1974 tarihli sayısında çıkmıştır. Aynı yıldan itibaren ürünlerini Yapıt, Yeni Olgu, Sanat Emeği, Türkiye Yazıları, Petek, Yazko Edebiyat, Somut, Anadolu Ekini, Dönemeç, Söylem, Artı Oluşum gibi dergilerle Yeni Halkçı, Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde yayımladı. 1996 yılında Rotterdam'da düzenlenen şiir festivaline Türkiye'yi temsilen katıldı. On şiiri Hollandaca'ya çevrildi. Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN, Edebiyatçılar Derneği, Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği üyesiydi.
ADNAN YÜCEL'İN ŞİİRLERİ:
Kavgalara Sözlenen Sevda. 1979 Yurt Yayınları, Ankara Soframda Kaval Sesi. 1982 Yurt Yayınları, Ankara Bir Özlem Bir Türkü. 1984 Yurt Yayınları, Ankara Acıya Kurşun İşlemez. 1985 Yurt Yayınları, Ankara Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek. 1986 Yurt Yayınları, Ankara Rüzgârla Bir. 1989 Yurt Yayınları, Ankara Ateşin ve Güneşin Çocukları. 1991 Yurt Yayınları, Ankara Çukurova Çeşitlemeleri. 1993 Yurt Yayınları, Ankara Sular Tanıktır Aşkımıza. 1998 Yurt Yayınları, Ankara ARAŞTIRMA: Karacaoğlan, Yaşamı, Sanatı, Kişiliği ve Şiirleri. 1993 Altın Kitaplar, İstanbul .
Evrensel'i Takip Et