22 Ağustos 2002 21:00

Truva arkeolog okulu gibi

Çanakkale'ye 30 kilometre uzaklıktaki Hisarlık Tepesi'nde kurulu bulunan, tarihin en eski arkeolojik yerleşim yerlerinden Truva, genç arkeologların uzmanlaşma alanı oldu.

Paylaş
Çanakkale'ye 30 kilometre uzaklıktaki Hisarlık Tepesi'nde kurulu bulunan, tarihin en eski arkeolojik yerleşim yerlerinden Truva, genç arkeologların uzmanlaşma alanı oldu. Truva'da, Heinrich Schliemann'dan sonra 15 yıldır tarihinin en büyük kazısını gerçekleştiren Tübingen Üniversitesi arkeologlarından Prof. Dr. Manfred Korfmann, "Truva'daki kazılar, yalnızca gençlerin buluşma programı değil, aynı zamanda uzmanlaşma, özel çalışma alanı, araştırma gruplarının yoğunlaşması gibi bir tür bilim adamı değişim programı olarak da tanımlanabilir" dedi. Prof. Dr. Manfred Korfmann, bölgenin, arkeolojik tarihin yeryüzüne çıkarılmasındaki önemi kadar uzmanlaşma alanı da olduğunu bildirdi.

9 kez kurulan kent Kazı Heyeti Başkanı Korfmann, 9 kez kurulup yıkıldığı ortaya çıkarılan Truva'nın gerçek öyküsünün, yalnızca bir arkeolojik tarihi ortaya çıkarmayı amaçlamadığını belirtti. Tüm kazılar gibi Truva'nın da insanların birlikte çalıştıkları, karşılıklı etkileşimde bulundukları bir diyaloğa hizmet ettiklerini anlatan Prof. Dr. Manfred Korfmann, "Çünkü arkeolojik kazı, yaşam şartları açısından doğal olarak bir ortaklığı, hatta neredeyse ailevi tarzda bir birlikteliği de zorunlu kılmaktadır. Truva'da her yıl yaklaşık olarak 13 ülkeden 70 ile 80 arasında çeşitli uzmanlık dallarına ait bilim adamı ve uzman birlikte çalışmaktadır" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Perde yeni oyunlarla açılacak

SONRAKİ HABER

IMF'ye karşı bağımsızlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa