10 Eylül 2002 21:00

Savaş sarkacında yazılar

Kültür-sanat dergilerinin bu sayılarında, 1 Eylül Dünya Barış Günü ve Amerika'nın Irak'a müdahalesinin etkisiyle savaş konusu ağırlık kazanıyor. Dergilerde bu ay savaşa karşı yazılar bulmak mümkün.

Paylaş


Evrensel Kültür Kentler ve sınıf mücadelesi Evrensel Kültür dergisi bu ay "Küreselleşme ve Kentler" dosyasının ikinci bölümü ile okurlarının karşısına çıkıyor. Nuray Sancar, dosyada yer alan yazısında "Bir sınıfsal mevzilenme mekânı olarak kent"i ele alarak, "Küreselleşme stratejistlerinin erken sevincine rağmen, önümüzdeki süreçlerde de kentleri şekillendirecek olan şeyin, yine sınıf mücadeleleri olacağını söylemek gerekiyor" diyor. Metin Çulhaoğlu da, "Büyük Kentler ve Sınıf - Kısa Bir Durum Tespiti" başlıklı yazısında, kent ortamlarının genel olarak mücadelecilik, özel olarak da sınıf mücadelesi açısından taşıdığı olanaklara dikkat çekiyor. Kemal İnal ise yazısında "gecekondu" kavramını irdeliyor. Dosya sayfaları dışında yer alan, ancak dosya ile bağlantılı bir başka yazı ise Muzaffer Özkurt'un "Bir Kent El Değiştiriyor" başlıklı yazısı. Beykoz'da yaşananları ve Paşabahçe direnişini değerlendiren yazıda, Beykoz'un değişen yüzünden kalkılarak, burjuvazinin "yeni kent" planları ele alınıyor.

Savaş ve Barış 1 Eylül Dünya Barış Günü ile 11 Eylül'ün yıldönümü olması dolayısıyla Evrensel Kültür, Aydın Çubukçu'nun "Savaş ve Barış" başlıklı bir yazısına da yer vermiş. "Savaş kavramı en çıplak açıklamasını mülkiyette bulur" diyen Çubukçu, mülkiyetin insanı doğasında olmayan saldırı araçlarıyla donattığını ve savaşın mülkiyetin korunması ve genişletilmesi mücadelesinin en açık görüntüsü olduğunu vurguluyor. Berat Günçıkan, son dönem medyada sıkça tartışılan Müslüm Gürses'i, aydınların Müslüm Gürses'e ilgisinin kaynaklarını sorgulayarak ele alıyor. Fatih Polat, "11 Eylül ve Gerçekle Yüzleşmek" başlıklı yazısında, Birikim ve Doğu-Batı dergilerinin 11 Eylül sonrası girdiği rotayı tartışıyor. Taylan Bilgiç'in yazı başlığı ise "CIA'nın Kültür Saldırısı". Bilgiç, yazısında CIA'nın komünizme karşı başlattığı saldırının ardından, "ikinci kültür savaşı"nı başlattığını söylüyor. Evrensel Kültür'de ayrıca Ceyhan Süvari'nin "Kimlik", İsmail Mert Başat'ın "Buyruk ve İtaat", Nurten Kum'un "Nâzım İçin Bir Kitap"; Yusuf Karadaş'ın "Sovyetler Birliği'nde Kürtler", Zeki Işık'ın "Kürt Atasözleri" başlıklı yazılarına yer veriliyor. Dergide J.B. Foster ile postmodernizm üzerine yapılmış bir söyleşi ile Murat Bayramoğlu'un bir öyküsü ve Mustafa Köz ve Selma Ağabeyoğlu'nun şiirleri de yer alıyor.

Sanat ve Hayat Savaş sarkacında kurşun-kalem yazıları İki aylık felsefe, edebiyat, sanat dergisi Sanat ve Hayat'ın ikinci sayısı yayımlandı. Bu sayısında üç ayrı dosyaya yer veren dergi, "Tartışma Kültürü" bölümünde "Savaş ile Barış Sarkacında Kurşun Kalem Yazıları" anabaşlığıyla savaşın tetiklediği sanat ürünlerini ele alıyor. Haluk Gerger'in "Savaş, Barış ve Marksizm", Muzaffer Oruçoğlu'nun "Savaş ve Edebiyat", Şanar Yurdatapan'ın "Savaş Şarkıları, Barış Şarkıları", Metin Bobaroğlu'nun "Savaş ve Mimarlık", Sedat Yılmaz'ın "Savaş Filmleri Neyi Anlatır", Aşkın Ayrancıoğlu'nun "Savaş ve Barışta Mizahın Gücü", Nevin Doğan'ın "Brecht Tiyatrosu'nda Savaş Olgusu", Fatih Pınar'ın "Bir Savaş Muhabirinin Gözünden Kararma Anı", Varlık Özmenet'in "Medya-Terörizm ve Savaş" başlıklı yazılarıyla katıldıkları dosya kapsamında Christa Wolf'un "Müzikal Meditasyon" ve J. Paul Sartre'ın "Hepimiz Katiliz" başlıklı makalesi de hatırlatılıyor. "Resimli Ay" bölümündeki dosyada ise "Günümüzde Sanatın ve Edebiyatın Putları" başlıklı tartışma bulunuyor. Suzan Samancı, Sunay Akın ve Adnan Yücel'in son çalışmalarının da yer aldığı bu bölümde, yeni yazarların ve şairlerin eserlerine de yer veriliyor. Sanat ve Hayat'ın üçüncü dosya konusu ise Çağrışımlar başlıklı bölümde yayımlanıyor. Bu dosyada, genel seçime giden Türkiye'nin parlamentosu ve siyasi partilerin çeşitli portreleri edebiyatın olanaklarından yararlanılarak sunuluyor.

Virgül Kitap ve eleştiri dergisi Virgül'de bu ay Yaşar Kemal'in Mehmet Ali Aybar'a ilişkin "Büyük Bir Düşünürün Son Kitabı" başlıklı yazısına yer veriliyor. Söz konusu yazı, Aybar'ın önümüzdeki günlerde İletişim Yayınları'ndan çıkacak olan "Marksizm ve Sosyalizm Üzerine Düşünceler" başlıklı kitabına önsöz olarak basılacak. Virgül'de ayrıca, Tansu Açık "Homeros: Batının İlk Ozanı" adlı kitabı, Süleyman Seyfi Öğün "Ney'in Sırrı Hâlâ Hasret" adlı kitabı, Dick Davis "Benim Adım Kırmızı"yı, Mustafa Arslantunalı "Çizgili Hayat Kılavuzu"nu, Feza Kürkçoğlu "Koş Süreyya Koş" adlı kitabı, Hakkı Özdal "Ve Durgun Akardı Don"u, Kemal Gündüzalp "Anne Kafamda Bit Var"ı değerlendirmiş. Virgül'de ayrıca Yaşar Çabuklu'nun "Yeni Solun Yaratabileceği Kolektivite", Menmet Can Doğan'ın "Ahmet Midhat Efendi, yeniden", Işık Ergüden'in "Çevirmen Sömürüsü ve Yayımcılık", Tuncay Birkean'ın "Kötü Çevirinin Asıl Sorumlusu Kötü Yayımcılıktır", Ragıp Duran'ın "Yasaklama Yok, Toplatma Yok, Hapis Yok, Ama..." başlıklı yazılarına da yer veriliyor.

Altyazı Eylül ayı ile yeni bir sinema sezonu başlarken, Altyazı dergisi de kendini yenileme süreci başlattı. Dergi, yeni sayısında içerik ve tasarım bazında bazı değişikliklere gitti. Bu sayıda, kapsamlı bir "Dijital Sinema" dosyası hazırlayan dergide, "Ne oluyor dijital olunca?", "Gelecek Dijitalde", "Video ve Filmde Görüntü", "Dijital Video: Başka Bir Dünyanın Aracı veya Bilgi Çağı Klişesi" gibi yazılar dosya kapsamında yayımlanıyor. Ayrıca, Aydın Sarıoğlu ve Erdal Murat Aktaş ile birer söyleşiye de yer veriliyor. Ayın filmlerinin tanıtıldığı bölümün yanı sıra, "Rüzgârla Konuşanlar", "Ateşli ve Tatlı", "Orada Olmayan Adam", "Zaman Tüneli" gibi filmler hakkında eleştiri yazıları da dergide yer alıyor. Altyazı, "Unutulanlar Kulübü" başlıklı köşesine de yeniden yer vermeye başladı ve bu sayıda unutulanlar kulübünün konuğu Seyfi Havaeri.

Çveneburi Üç ayda bir yayımlanan Çvneburi dergisinin yeni sayısı çıktı. Gürcü kültürünün yayılmasına ve geliştirilmesine katkı sunmak amacıyla yayın hayatına devam eden derdiğinin ilk yazısı, "Acara Özerk Cumhuriyeti'nde Kültürel ve Dinsel Etkileşimlere Sosyolojik Bakış" başlığını taşıyor. Yazı Dr. Mehmet Bülent Uludağ tarafından kaleme alınmış. Dikkat çeken bir yazı da Abhazya soykırımında Rusya'nın rolünü kaleme alıyor. Tamaz Nadareişvili tarafından kaleme alınan yazıda Gürcistan ile Abhazya arasındaki gerilimin tarihsel arka planına dikkat çekiliyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sahnede yerli oyun bereketi Tiyatrolar ekim ayında açılacak yeni sezona hazırlanıyor. İstanbul Devlet Tiyatrosu yeni sezon için provalara başlarken, sezon 8 Ekim Salı günü geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören "Benerci Kendini Niçin Öldürdü" adlı oyun ile açılacak. Türkiye'de ilk kez oynanacak pek çok oyunu yeni sezon repertuvarına alan İstanbul Devlet Tiyatroları, Afife Jale Ödülü sahibi Özen Yula'nın "Kırmızı Yorgunları" adlı oyunu, Payidar Tüfekçi'nin yönetmenliğinde 16 Ekim'de sahneleyecek. Sevgi Sanlı'nın ritüellere dayalı oyunu "Kaygusuz Abdal" adlı oyunu Taksim Sahnesi'nde 22 Ekim'de perde diyecek. Oyunun kareografisi Nasun Barın'a, müzikleri Mazlum Çimen'e ait. Ayrıca, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi'nde 22 Ekim'den itibaren Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "Ghetto"yu ağırlayacak. Oda Tiyatrosu'nda da "Kırmızı Yorgunları"nın ardından 30 Ekim'den sonra "Özel Hayatlar" sahnelenecek.

Amsterdam'da prömiyer Bu arada, Aziz Nesin Sahnesi'nde provalarına başlanan Nâzım Hikmet'in "Ferhat ile Şirin" adlı oyununun prömiyeri Amsterdam'da yapılacak. Hollanda ile ortak yapım olan bu gençlik oyunu, AB ülkelerinde yaşayan Türk seyirciler için hazırlanıyor. Hollandalı rejisörler Peter te Nuyl ve Gusta Teengs Gerritsen'in birlikte yöneteceği oyunda Devlet Tiyatroları'nın çeşitli bölgelerinden oyuncular rol alıyor.

Şehir Tiyatroları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatr
ÖNCEKİ HABER

Susurluk'u aklayacaklar

SONRAKİ HABER

Sahnede yerli oyun bereketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa