10 Eylül 2002 21:00

Sahnede yerli oyun bereketi

Nâzım Hikmet'in yazdığı "Benerci Kendini Niçin Öldürdü" ile sezonu açacak olan İstanbul Devlet Tiyatrosu, hemen ardından Özen Yula'nın yazdığı "Kırmızı Yorgunları" adlı oyununu sahneleyecek.

Paylaş
Tiyatrolar ekim ayında açılacak yeni sezona hazırlanıyor. İstanbul Devlet Tiyatrosu yeni sezon için provalara başlarken, sezon 8 Ekim Salı günü geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören "Benerci Kendini Niçin Öldürdü" adlı oyun ile açılacak. Türkiye'de ilk kez oynanacak pek çok oyunu yeni sezon repertuvarına alan İstanbul Devlet Tiyatroları, Afife Jale Ödülü sahibi Özen Yula'nın "Kırmızı Yorgunları" adlı oyunu, Payidar Tüfekçi'nin yönetmenliğinde 16 Ekim'de sahneleyecek. Sevgi Sanlı'nın ritüellere dayalı oyunu "Kaygusuz Abdal" adlı oyunu Taksim Sahnesi'nde 22 Ekim'de perde diyecek. Oyunun kareografisi Nasun Barın'a, müzikleri Mazlum Çimen'e ait. Ayrıca, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi'nde 22 Ekim'den itibaren Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "Ghetto"yu ağırlayacak. Oda Tiyatrosu'nda da "Kırmızı Yorgunları"nın ardından 30 Ekim'den sonra "Özel Hayatlar" sahnelenecek.

Amsterdam'da prömiyer Bu arada, Aziz Nesin Sahnesi'nde provalarına başlanan Nâzım Hikmet'in "Ferhat ile Şirin" adlı oyununun prömiyeri Amsterdam'da yapılacak. Hollanda ile ortak yapım olan bu gençlik oyunu, AB ülkelerinde yaşayan Türk seyirciler için hazırlanıyor. Hollandalı rejisörler Peter te Nuyl ve Gusta Teengs Gerritsen'in birlikte yöneteceği oyunda Devlet Tiyatroları'nın çeşitli bölgelerinden oyuncular rol alıyor.

Şehir Tiyatroları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ise yeni sezonu 2 Ekim Çarşamba günü açacak. "Tiyatro Hayatın 'Ayna'sıdır" temasıyla perdesini açacak olan Şehir Tiyatroları'nda bu yıl Türk ve dünya tiyatrosunun önemli klasik yapıtları seyirciyle buluşacak. Sadık Şendil'in beyazperdeye de uyarlanan sevilen oyunu "Kanlı Nigar"ı Engin Gürmen yönetiyor. Oyunun başrollerini Zihni Göktay, Ayşe Kökçü ve Metin Çekmez paylaşacak. Haşmet Zeybek'in yazdığı "Düğün ya da Davul" adlı oyun ise, Nurhan Karadağ'ın rejisinden izlenecek. Oyunda Erhan Yazıcıoğlu rol alacak. Necip Fazıl Kısakürek'in "Bir Adam Yaratmak" adlı eseri de, Mahmut Gökgöz'ün yorumuyla sahnelenecek. Eugene Ionesco'nun "Kral Ölüşüyor" adlı oyununda Engin Alkan hem yönetmen, hem başrol oyuncusu olarak yer alacak. Oyunda Hümeyra, Kraliçe Marguerite rolünde seyirciyle buluşacak. İtalyan Tiyatrosu'nun ustalarından Carlo Goldoni'nin "Gelin ile Kaynana" adlı oyununu, konuk yönetmen Angelo Savelli sahneye koyacak.


İzmir'de de ilk oyunlar yerli yazarların İzmir Devlet Tiyatrosu, yerli yazarlara ait dört yeni oyunla, 2002-2003 sezonunu açacak. İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Metin Oyman yaptığı açıklamada, 2002-2003 tiyatro sezonunun hazırlıklarına geçen sezon başlandığını belirterek, süreç içinde altyapıya ilişkin teknik ve estetik çalışmaların yapıldığını bildirdi. Hazırlıklar kapsamında gönüllülük esasına dayalı repertuvar oluşturulup konuk yönetmenlerle bağlantılar kurulduğunu kaydeden Oyman, en uygun rol dağılımlarıyla oyun kadrolarının belirlendiğini dile getirdi. İzmir Devlet Tiyatrosu'nun bir "tiyatro fabrikası" niteliğiyle çalışmalarını yürüttüğünü belirten Oyman şöyle dedi: "Bu çabalarımız, paylaşıldığı oranda anlam kazanacaktır. Sanatın boş vakit geçirme aracı olmadığı bilinciyle izleyicilerimizden, akademik düzeyde eğitim veren sanat kurumlarıyla gerçekleştirmek istediğimiz ortak çalışmalara, bizi yalnız bırakmayacak kurum ve kuruluşlardan, basın-yayın kuruluşlarına uzanan bir eksende sanatımızı paylaşmak istiyoruz."

Yeni bir sahne Metin Oyman, İzmir Devlet Tiyatrosu'nun 2002-2003 sezonunda mevcut sahnelere ilave olarak Karşıyaka Sahnesi'nin üst katında kurulan Oda Tiyatrosu'nun da izleyiciyle buluşacağını bildirdi. Oyman, 8 Ekim'de perdelerini açacak olan İzmir Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenecek ilk oyunların tümünün yerli yazarlara ait olduğunu söyledi.


YENİ OYUNLAR Konak Sahnesi'nde 8 Ekim'de başlayacak olan Turgut Özakman'ın yazdığı ve Özdemir Nutku'nun sahneye koyduğu "Fehim Paşa Konağı" isimli müzikli güldürüde Meşrutiyet dönemi İstanbul'u anlatılıyor. Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde 17 Ekim'de Ülker Köksal'ın yazdığı Fikret Tartan'ın sahneye koyduğu "Dünyanın Yaşlı Çocukları"nda bir zamanların gençleri olan kahramanların yıllar sonra yaşadıklarına bakmaları anlatılıyor. Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda 24 Ekim'de başlayacak olan Behiç Ak'ın yazdığı Metin Oyman'ın sahneye koyduğu "Ayrılık" isimli oyunda ayrıldıktan bir yıl sonra bir araya gelen bir çiftin yaşadıkları sunuluyor. Konak Sahnesi'nde 29 Ekim'de Bilgesu Erenus'un yazdığı ve Serap Eyüpoğlu'nun yönettiği "Güneyli bayan" isimli oyunda Lilian Helman'ın kişiliğinde bir kadının bireysel ve toplumsal varoluşu irdeleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Savaş sarkacında yazılar

SONRAKİ HABER

Karikatür'ün sokak çocuğu öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa