Örgütlü kadın güçlü sendika
Petrol-İş Sendikası Başkanlar Kurulu tarafından kabul edilen değişikliklerle ilgili görüştüğümüz Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, toplumda hakim olan erkek egemen düşüncenin sendikaların tüzüklerine de yansıdığını belirterek, Petrol-İş olarak bunu değiştirmeyi düşündüklerini söyledi. Öztaşkın, “Kadına yönelik pozitif ayrımcılık ilkesiyle hareket ediyoruz. Kadına yönelik şiddetin son bulmasını istiyoruz. Buna paralel değişiklikler yapıldı. Genel kurulumuzda da bu nitelikte kararlar alacağız” dedi.
KOMİSYONLAR VE BÜROLAR
Tüzüğün 4. maddesine eklenen “r” fıkrasıyla, “Kadın-erkek eşitliğini savunmak, bu eşitliğin inşası için evde, işyerinde ve sendikada gereken her türlü önlemin alınması ve uygulanması için çaba sarf etmek, bu amaçla kadın büroları ve komisyonları kurmak, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele etmek” sendikanın görev ve yetkileri arasına giriyor.
Merkez Yönetim Kurulunun görev ve yetkilerinin tanımlandığı 23 maddeye de “Kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla toplumsal cinsiyet eğitimleri vermek, kadın büroları ve komisyonları kurmak” şeklinde bir bölüm ekleniyor.
KADININ BEYANI ESASTIR
Değişikliklerle ilk kez bir işçi sendikasında cinsel taciz “Kadının beyanı esastır” yaklaşımıyla suç olarak tanımlandı. Tüzükte disiplin cezalarının sayıldığı 123. madde eklemelerle şöyle oldu: “Merkez ile şube disiplin kurulları, Sendika ana tüzüğüne uymayan, Sendika tüzel kişiliği aleyhinde faaliyet gösteren, Sendikanın ilkelerine, amaçlarına ve hedeflerine aykırı davrananlar ile kadına yönelik cinsel taciz, mobbing ve şiddet uygulayanlar hakkında aşağıdaki disiplin cezalarını vermeye yetkilidir. Kadınlara yönelik şikayetlerde, kadının beyanı esastır, karşı taraf aksini ispatla yükümlüdür.”
YENİ ADIMLAR ATILACAK
İşyerinde, evde ve sendikada kadın ve erkek arasındaki cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasını yeni sendikacılık anlayışının temel taşlarından biri olarak gördüklerini belirten Mustafa Öztaşkın, genel kuruldan sonra, alınan bu kararlar doğrultusunda yeni adımlar atılacağını ifade etti. Öztaşkın, “Özellikle kadın bürolarının kurulmasının temel amacı kadınların örgütlenmesine yönelik stratejinin izlenmesi olacaktır” dedi. Sekiz yıldır çıkan Petrol-İş Kadın Dergisi çatısı altında bu alandaki çalışmalarını yürüten sendika, önümüzdeki dört yıllık dönemde izlenecek eylem planını da açıkladı. Petrol-İş’li kadınlar tarafından hazırlanan eylem planı ve Başkanlar Kurulu tarafından kabul edilen tüzük değişiklikleri hafta sonu yapılacak genel kurulda delegelerin oyuna sunulacak. (İstanbul/EVRENSEL)
PETROL-İŞ’İN KADIN EYLEM PLANI
Petrol-İş Sendikası kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşıdır, toplumsal cinsiyet eşitliğine kararlılıkla bağlıdır. Sendikamız kadın işçilerin hem evde hem işte kadınlık durumlarından kaynaklanan farklı bir ezilme pratikleri olduğunun bilincindedir. Kadın politikası bu bilinç üzerinde şekillenir.
Kadın ve eşitlik çalışmaları bağlamında sendika üyesi kadınlara yönelik güçlendirici özerk kadın eğitimleri yapacağız. *Genel Eğitim Programında yer alan “Toplumsal Cinsiyet” eğitimi derslerini sürdürür bu eğitimlerde kadın üyelerin daha fazla yer almasını sağlamak için gerekli önlemleri alacaktır.
Sendikamız kadınlara yönelik veri, bilgi toplamayı önemsiyor ve toplumsal cinsiyet esaslı istatistiklerin oluşturulması için önümüzdeki dönemde de çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.
Sendikamız toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının gündelik yaşam pratikleri içinde gelişip güçleneceğine inanıyor. Bu çerçeveden hareketle yönetimlerde ve karar organlıklarında kadın katılımını artırmak için gerekli önlemlerin alınmasını destekliyor.Sendikamız “eş değerde işe eşit ücret prensibini” benimsiyor. Kadın erkek arasındaki ücret ayrımcılığının kalkması için mücadele veriyor.
Petrol-İş Sendikası İşyerinde kadınlara yönelik cinsel tacizle mücadele etmeyi hedefleri arasında görüyor. Ve toplu iş sözleşmelerde İş Kanunu’nun 24(b) ve 25(c) maddelerinin yer almasını teyit ediyor.Sendikamız son dönemlerde artan muhafazakarlıkla birlikte hızla yükselen kadın cinayetlerine karşı ses çıkarmanın sendikal bir görev olduğunu düşünüyor. 25 Kasım 2011’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde “Yaşama hakkı en temel insan hakkıdır: Kadın cinayetlerine son” başlığı altında dost sendikalarla birlikte ülke çapında bir kampanya başlatmayı hedefliyoruz.
Evrensel'i Takip Et