15 Eylül 2011 12:14

Kıdem tazminatıma dokunma!

METAL işçileri hükümetin kıdem tazminatını fona devredeceği yasa tasarısına karşı ülkenin 5 şehrinden yürüyüş başlattılar. Birleşik Metal İş Sendikası’nın Bursa, Adana, Mersin, Kocaeli şehirlerinden başlattığı yürüyüş 14 eylül Gebze’de devam etti. Kocaeli’nde de merkez bankası önünde to

Kıdem tazminatıma dokunma!
Paylaş

METAL işçileri hükümetin kıdem tazminatını fona devredeceği yasa tasarısına karşı ülkenin 5 şehrinden yürüyüş başlattılar. Birleşik Metal İş Sendikası’nın Bursa, Adana, Mersin, Kocaeli şehirlerinden başlattığı yürüyüş 14 eylül Gebze’de devam etti. Kocaeli’nde de merkez bankası önünde toplanan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçiler İnsan Hakları Parkına kadar yürüdüler. Eyleme DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş ve Genel-İş’in yanı sıra KESK’e bağlı sendikalar ve siyasi partiler katıldı. Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldukları  için ücretsiz izne çıkarılan Snop Metal işçileri de ‘Sendika Hakkımız Engellenemz’ pankartıyla eyleme katıldı. Yaklaşık 200 işçinin katıldığı yürüyüşte sık sık “tazminata uzanan eller kırılsın” “tazminat hakkımız engellenemez” sloganları atıldı.

İnsan Hakları Parkı önünde yapılan açıklamada Türkiye işçi sınıfının 75 yıllık kıdem tazminatına göz dikildiği belirtildi. İşçi haklarının son kalesi olan kıdem tazminatının AKP saldırısı altında olduğu vurgulanan açıklamada kıdem tazminatının işçinin keyfi olarak işten çıkarılmasının önündeki en büyük engel olduğu aktarıldı. Açıklamada ayrıca asıl amacın işverenlerin kıdem tazminatı sorumluluğundan kurtarılması olduğu vurgulandı.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu devlet bakanı ve çalışma bakanının  ‘kıdem tazminatı 10 yıllardır yük ve işverenlerin manevrasını daraltan bir yasadır bunun kaldırılması gerekiyor’ türünden açıklamalar yaptığını vurgulayarak başbakanın adeta işverenlerin başbakanı gibi konuştuğunu belirtti. İşçilerin yüzde 90’ının kıdem tazminatından yararlanmadığı türünden açıklamaların da olduğunu hatırlatan Serdaroğlu, “Bu sizin için daha büyük bir ayıptır. Eğer bu ülkede kıdem tazminatının yasasının uygulanmasını beceremiyorsanız. O koltukları işgal etmeyin. Yüzde 90’nın üzerinde ki işçiler bundan yararlanamıyorsa bir daha söylüyorum o koltukları işgal etmeyin” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kıdem tazminatına el atmak genel grev çağrısıdır’

SONRAKİ HABER

İşçilerle birleşerek büyüyeceğiz, güçleneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa