20 Kasım 2002 22:00
Ambarlarda olay: 3 ölü!
GÜNÜN YAZILARI
Nakliyeciler Sitesi'nde örgütlü bulunan Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) İstanbul 1 No'lu Şubesi ile Nakliyat-İş Sendikası Ambarlar Temsilciliği üyeleri arasında bir süredir sendika üyeliği konusunda devam eden gerginlik, dün kavgaya dönüştü.
Taş, sopa ve bıçakların kullanıldığı kavganın kısa sürede Nakliyeciler Sitesi'nin geneline yayılması üzerine, olay yerine takviye polis ekipleri gönderildi.
Polisin müdahelesi ile yatıştırılan olayların ardından Oğuzhan Menek (25), Cemil Ballı (28), Hacı Altaş, Şerif Akbulut ve kimlikleri henüz belirlenemeyen 2 kişi yaralı halde çevredeki Avrasya Hospital'e kaldırıldı.
Yaralılardan Menek, Ballı ve Akbulut aldıkları bıçak yaraları nedeniyle burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İlk müdahaleleri yapılan diğer 3 kişi ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilerek tedavi altına alındı.
60'ın üzerinde gözaltı Nakliyeciler Sitesi'nde yoğun önlem alan polis, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 60'ın üzerinde kişiyi de gözaltına alarak, polis midibüs ve otobüsleriyle emniyete götürdü. Gözaltına alınanlar arasında TÜMTİS İstanbul 1 No'lu Şube Sekreteri Kemal Karabulut, Şube Yöneticisi Hasan Doğan ve TÜMTİS Basın Uzmanı İlker Dilcan'ın da bulunduğu belirtildi. Olayın ardından Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak ve DİSK İstanbul Temsilcisi Ali Cancı birlikte açıklama yaparak, gerginliği artırmanın doğru olmadığını söylediler. Cancı ayrıca Hasan Özdemir'in "Rant hesapları var" açıklamasına da tepki gösterdi. Nakliyat-İş yönetici ve yandaşları önceki gün de TÜMTİS İstanbul eski Şube Başkanı Hüseyin Özdoğan'ı yaralamış, sendika temsilciliğinin camlarını kırmışlardı.
TOPÇU: OLAYLARIN SORUMLUSU
NAKLİYATİŞ'TİR Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Sabri Topçu, kavganın çıkmasına, DİSK'e bağlı Nakliyat İş Sendikası'nın neden olduğunu söyledi. Kavganın önceki gün başladığını belirten Topçu şöyle dedi: "Nakliyat-İş'e kayıt yaptırmaları yönünde bir süredir işçilere baskı yapılıyordu. Önceki gün bir grup, TÜMTİS'in Topkapı'daki 1 No'lu şubesine saldırmış. Camları kırmışlar. Bunun üzerine arkadaşlarımız karakola ve adliyeye başvurdular. Dün sabah da bir grup yine aynı yere saldırarak sendikanın tabelasını indirmişler. Daha sonra olaylar büyümüş." Topçu, her kim tarafından çıkartılırsa çıkartılsın sonuçta işçinin zarar gördüğünü ifade ederek, "İlkel bir olay, saldırıyı kınıyorum" dedi.
NAKLİYAT-İŞ YİNE TEHDİT ETTİ Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise bundan 2 ay önce Ambarlar'da çalışan bine yakın işçinin TÜMTİS'ten istifa ederek Nakliyat İş'e üye olduklarını öne sürdü. TÜMTİS'in "hazımsızlık içinde" olduğunu savunan Küçükosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "TÜMTİS, dışarıdan getirdiği kişilerle işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışmaktadır. Hiçbir saldırı yanıtsız kalmamıştır. Bu saldırı da yanıtsız kalmayacaktır."
ÖZDEMİR: TÜMTİS'E SALDIRI VAR Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'ne gelerek incelemelerde bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Nakliyat İş Sendikası'ndan bir kişinin saat 09.00 sıralarında Yenibosna civarında dövüldüğünü, bu olayın duyulmasından sonra da Nakliyat-İş Sendikası'ndan TÜMTİS'e doğru kavga eder şekilde bir saldırı olduğunu anlatan Özdemir, "İki grup birbirine giriyor. Nakliyat-İş Sendikası üyelerinden 3 kişi vefat ediyor. 4-5 kişinin de bıçakla yaralandığını biliyoruz. 14 kişi de gözaltında" dedi. Olay sırasında tabanca kullanıldığı yolunda iddialar olduğu hatırlatılan Özdemir, şunları söyledi: "Olay anında bizim polisler de var. Polis arkadaşlarımız da önlemeye çalışıyor, ama 2 grup birbirine giriyor. Şimdilik tabanca gözükmüyor. Olayda 3 işçi kardeşimiz vefat ediyor. Olayın çıkış nedeni, rant konusudur. Buradaki iki sendika arasındaki rekabet gibi gözüküyor. Çalışıp bu işi çözeceğiz."
TÜRK-İŞ: KİMSEYE YARARI YOK Türk-İş Yönetim Kurulu, İstanbul Nakliyat Ambarları Sitesi'nde meydana gelen olayları "işçi sınıfı adına son derece üzüntü verici" olarak değerlendirerek, her türlü mücadele güçlerini birleştirmekle yükümlü olan işçi sınıfı örgütlerinin sorunu barışçıl yollarla çözmesi gerektiğini bildirdi.
NAK-İŞ: NEDEN ÖNLEM ALINMADI Kara Nakliyecileri, Nakliye Komisyoncuları ve Nakliye Müteahhitleri İşverenler Sendikası (NAK-İŞ), Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nde şiddet hareketlerinin önlenmesi için daha önce 2 kez İstanbul Valiliği'ne başvuruda bulunduklarını, ancak hiçbir önlem alınmadığını bildirdi. NAK-İŞ'ten yapılan yazılı açıklamada, "olaylarda kavgaya taraf olmayan işverenlerin dövüldüğü ve işyerlerinin tahrip edildiği" belirtilerek, şöyle denildi: "Geleceğe yönelik ne gibi tedbirler düşünülmektedir? Zira buradaki kavga sadece sendikalar arası örgütlenme savaşı değil, aşiret ilişkilerini de içeren kan davasına dönüşebileceğinden, şiddetin sona ermeyeceği kuvvetle tahmin edilmektedir"
TÜMTİS: Nakliyat-İş tırmandırdı TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu, Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nde meydana gelen ve üç işçinin ölümüyle sonuçlanan olayları Nakliyat-İş yöneticilerinin ve birlikte hareket ettiği bir grubun tırmandırdığını bildirdi. TÜMTİS Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada Ambarlar Sitesi'nde haftalardır devam eden olayların, şube yöneticilerine ve işçilere yapılan planlı saldırıya dönüştüğü belirtilerek, "Olaylarda ölüm ve yaralanmaların yaşanması hepimizi üzmüş, derinden yaralamıştır" denildi. Bir süre önce bazı yayın organlarında, "Topkapı Ambar İşçileri TÜMTİS'ten Nakliyat-İş'e geçti" başlıklı haberlerin yayınlandığı ve o günden bu yana üyelerine yönelik sayısız saldırı yaşandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi; "Kışkırtmaların önüne geçilmedi.; bütün başvurulara karşı gerekli önlemlerin alınmaması olayları böylesi üzücü noktaları getirdi. Sendikamıza üye bir grup işçinin başka sendikaya geçtiği doğrudur. Ancak buradaki olay, çeşitli iş kollarında tanık olduğumuz basit bir sendika değiştirme veya işçilerin özgür iradeleri ile tercihlerini kullanmaları değildir. Tam tersine, özgür iradesiyle sendikamızda kalmayı tercih eden üyelerimize uygulanan zorbalık ve saldırı biçiminde gercekleşmiştir." TÜMTİS'in bilinen mücadele çizgisiyle çelişkiye düşen bazı unsurların sendika içi kargaşa yarattığı, sendikayı zaafa, işçileride örgütsüzlüğe iticek tutum ve davranış içine girdiği kaydedilen açıklamada, "Sendikamız içinde sendikamıza karşı bu süreci başlatan 3 yönetici hakkında sendikanın ana tüzüğü gereğince disiplin soruşturması başlatıldı. Disiplin soruşturmasına kendilerini savunarak cevap vermek yerine Nakliyat-İş Sendikası'na geçtiler. Yöresel vb. ilişkileri kullanan bu şahıslar ve sorumsuzca davranan Nakliyat-İş yöneticileri yanlarına aldıkları 150 civarında işçiyi diğerlerine karşı kışkırttılar. Çok sayıda üyemiz, temsilci ve yöneticimiz bu unsurların kışkırtmaları sonucu saldırılara uğradı, yaralandı. Üyemiz olan işçilere ya Nakliyat-İş'e geçmek ya da işi bırakmak ikilemi dayatıldı. Bu dayatmayı kabul etmeyen üyelerimiz sayısız kez saldırıya uğradı. Bu saldırılar sağlık kurumlarından alınan raporlarla Cumhuriyet Savcılıkları'na, karakol ve emniyet müdürlüğünün ilgili birimlerine yapılan şikayet başvuruları ile sabittir. Oysa sendikamızın yönetici ve üyeleri tarafından Nakliyat-İş üyesi herhangi bir yöneticiye bugüne kadar hiçbir müdahale veya saldırı yaşanmamıştır. Her olaydan sonra işçileri birbirine kırdırtacak kışkırtmalara engel olmuş, olayların büyümesinin önüne geçmek için büyük çaba sarf etmiştir" görüşüne yer verildi.
'Üyelerimiz işten atıldı' TÜMTİS Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, olayların gelişimine ilişkin şu bilgilere yer verildi: "Sendikada istifanın başını çekenler üyelerimize ve sendika yöneticilerimeze haftalarca devam eden saldırılara 19 Kasım 2002 tarihinde bir yenisi eklenmiştir. 100'ü aşkın saldırgan önce İstanbul Şube eski Başkanı Hüseyin Özdoğan ve üyemiz 3 işçiyi feci şekilde dövmüş ardındanda Ambarlar Sitesi'nde bulunan şubemize saldırmışlardır. Bu şahısların kışkırttığı 200 kişinin şubemize taş ve sopalarla gerçekleştirdiği saldırı sonucu şubemizi önemli ölçüde tahrip olmuş, şubede bulunan bazı üye ve yöneticilerimiz yaralanmıştır. Olay yerine gelen kolluk kuvvetlerinin saldırganlarla ilgili hiçbir işlem yapmaması olayların kontrolsüzce tırmanmasına davetiye çıkarmıştır. Bununla yetinmeyen saldırganlar bu olayın ardından bu sabah (20 Kasım 2002) kalabalık bir grup halinde işyerlerini dolaşarak üyemiz işçileri döverek, tartaklayarak işyerlerinden uzaklaştırdılar. Yeni katılımlarla sayıları 200'ü aşan bu güruh şube binamıza taş ve sopalarla saldırdılar. Daha sonra şube binasına girerek içeride bulunan 15 civarında şube yönetici ve üyemizi öldürüsiye dövdüler. Şubede saldırıya uğrayan arkadaşlarımız polis tarafından gözaltına alınmış, kendileriyle görüşme imkanı olmadığı için ölüm ve yaralanmalarla ilgili olarak sadece polisten bilgi alınabilmiştir. Ölen, yaralanan, gözaltına alınanların hepsi arkadaşlarımızdır. Ve en acısı hepside işçidir. İşçi sınıfımızın başı sağolsun. Olay hepimizi derinden üzmüş ve yaralamıştır. Nakliyat-İş yöneticileri ile olayların başını çeken diğer unsurların tırmandırdığı kin ve öfke, sorumsuzca kışkırtmalar olayları provokasyon zeminine itmiş, telafisi mümkün olmayan sonuçlara götürmüştür" (Evrensel)
60'ın üzerinde gözaltı Nakliyeciler Sitesi'nde yoğun önlem alan polis, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 60'ın üzerinde kişiyi de gözaltına alarak, polis midibüs ve otobüsleriyle emniyete götürdü. Gözaltına alınanlar arasında TÜMTİS İstanbul 1 No'lu Şube Sekreteri Kemal Karabulut, Şube Yöneticisi Hasan Doğan ve TÜMTİS Basın Uzmanı İlker Dilcan'ın da bulunduğu belirtildi. Olayın ardından Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak ve DİSK İstanbul Temsilcisi Ali Cancı birlikte açıklama yaparak, gerginliği artırmanın doğru olmadığını söylediler. Cancı ayrıca Hasan Özdemir'in "Rant hesapları var" açıklamasına da tepki gösterdi. Nakliyat-İş yönetici ve yandaşları önceki gün de TÜMTİS İstanbul eski Şube Başkanı Hüseyin Özdoğan'ı yaralamış, sendika temsilciliğinin camlarını kırmışlardı.
TOPÇU: OLAYLARIN SORUMLUSU
NAKLİYATİŞ'TİR Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Sabri Topçu, kavganın çıkmasına, DİSK'e bağlı Nakliyat İş Sendikası'nın neden olduğunu söyledi. Kavganın önceki gün başladığını belirten Topçu şöyle dedi: "Nakliyat-İş'e kayıt yaptırmaları yönünde bir süredir işçilere baskı yapılıyordu. Önceki gün bir grup, TÜMTİS'in Topkapı'daki 1 No'lu şubesine saldırmış. Camları kırmışlar. Bunun üzerine arkadaşlarımız karakola ve adliyeye başvurdular. Dün sabah da bir grup yine aynı yere saldırarak sendikanın tabelasını indirmişler. Daha sonra olaylar büyümüş." Topçu, her kim tarafından çıkartılırsa çıkartılsın sonuçta işçinin zarar gördüğünü ifade ederek, "İlkel bir olay, saldırıyı kınıyorum" dedi.
NAKLİYAT-İŞ YİNE TEHDİT ETTİ Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise bundan 2 ay önce Ambarlar'da çalışan bine yakın işçinin TÜMTİS'ten istifa ederek Nakliyat İş'e üye olduklarını öne sürdü. TÜMTİS'in "hazımsızlık içinde" olduğunu savunan Küçükosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "TÜMTİS, dışarıdan getirdiği kişilerle işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışmaktadır. Hiçbir saldırı yanıtsız kalmamıştır. Bu saldırı da yanıtsız kalmayacaktır."
ÖZDEMİR: TÜMTİS'E SALDIRI VAR Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'ne gelerek incelemelerde bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Nakliyat İş Sendikası'ndan bir kişinin saat 09.00 sıralarında Yenibosna civarında dövüldüğünü, bu olayın duyulmasından sonra da Nakliyat-İş Sendikası'ndan TÜMTİS'e doğru kavga eder şekilde bir saldırı olduğunu anlatan Özdemir, "İki grup birbirine giriyor. Nakliyat-İş Sendikası üyelerinden 3 kişi vefat ediyor. 4-5 kişinin de bıçakla yaralandığını biliyoruz. 14 kişi de gözaltında" dedi. Olay sırasında tabanca kullanıldığı yolunda iddialar olduğu hatırlatılan Özdemir, şunları söyledi: "Olay anında bizim polisler de var. Polis arkadaşlarımız da önlemeye çalışıyor, ama 2 grup birbirine giriyor. Şimdilik tabanca gözükmüyor. Olayda 3 işçi kardeşimiz vefat ediyor. Olayın çıkış nedeni, rant konusudur. Buradaki iki sendika arasındaki rekabet gibi gözüküyor. Çalışıp bu işi çözeceğiz."
TÜRK-İŞ: KİMSEYE YARARI YOK Türk-İş Yönetim Kurulu, İstanbul Nakliyat Ambarları Sitesi'nde meydana gelen olayları "işçi sınıfı adına son derece üzüntü verici" olarak değerlendirerek, her türlü mücadele güçlerini birleştirmekle yükümlü olan işçi sınıfı örgütlerinin sorunu barışçıl yollarla çözmesi gerektiğini bildirdi.
NAK-İŞ: NEDEN ÖNLEM ALINMADI Kara Nakliyecileri, Nakliye Komisyoncuları ve Nakliye Müteahhitleri İşverenler Sendikası (NAK-İŞ), Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nde şiddet hareketlerinin önlenmesi için daha önce 2 kez İstanbul Valiliği'ne başvuruda bulunduklarını, ancak hiçbir önlem alınmadığını bildirdi. NAK-İŞ'ten yapılan yazılı açıklamada, "olaylarda kavgaya taraf olmayan işverenlerin dövüldüğü ve işyerlerinin tahrip edildiği" belirtilerek, şöyle denildi: "Geleceğe yönelik ne gibi tedbirler düşünülmektedir? Zira buradaki kavga sadece sendikalar arası örgütlenme savaşı değil, aşiret ilişkilerini de içeren kan davasına dönüşebileceğinden, şiddetin sona ermeyeceği kuvvetle tahmin edilmektedir"
TÜMTİS: Nakliyat-İş tırmandırdı TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu, Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi'nde meydana gelen ve üç işçinin ölümüyle sonuçlanan olayları Nakliyat-İş yöneticilerinin ve birlikte hareket ettiği bir grubun tırmandırdığını bildirdi. TÜMTİS Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada Ambarlar Sitesi'nde haftalardır devam eden olayların, şube yöneticilerine ve işçilere yapılan planlı saldırıya dönüştüğü belirtilerek, "Olaylarda ölüm ve yaralanmaların yaşanması hepimizi üzmüş, derinden yaralamıştır" denildi. Bir süre önce bazı yayın organlarında, "Topkapı Ambar İşçileri TÜMTİS'ten Nakliyat-İş'e geçti" başlıklı haberlerin yayınlandığı ve o günden bu yana üyelerine yönelik sayısız saldırı yaşandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi; "Kışkırtmaların önüne geçilmedi.; bütün başvurulara karşı gerekli önlemlerin alınmaması olayları böylesi üzücü noktaları getirdi. Sendikamıza üye bir grup işçinin başka sendikaya geçtiği doğrudur. Ancak buradaki olay, çeşitli iş kollarında tanık olduğumuz basit bir sendika değiştirme veya işçilerin özgür iradeleri ile tercihlerini kullanmaları değildir. Tam tersine, özgür iradesiyle sendikamızda kalmayı tercih eden üyelerimize uygulanan zorbalık ve saldırı biçiminde gercekleşmiştir." TÜMTİS'in bilinen mücadele çizgisiyle çelişkiye düşen bazı unsurların sendika içi kargaşa yarattığı, sendikayı zaafa, işçileride örgütsüzlüğe iticek tutum ve davranış içine girdiği kaydedilen açıklamada, "Sendikamız içinde sendikamıza karşı bu süreci başlatan 3 yönetici hakkında sendikanın ana tüzüğü gereğince disiplin soruşturması başlatıldı. Disiplin soruşturmasına kendilerini savunarak cevap vermek yerine Nakliyat-İş Sendikası'na geçtiler. Yöresel vb. ilişkileri kullanan bu şahıslar ve sorumsuzca davranan Nakliyat-İş yöneticileri yanlarına aldıkları 150 civarında işçiyi diğerlerine karşı kışkırttılar. Çok sayıda üyemiz, temsilci ve yöneticimiz bu unsurların kışkırtmaları sonucu saldırılara uğradı, yaralandı. Üyemiz olan işçilere ya Nakliyat-İş'e geçmek ya da işi bırakmak ikilemi dayatıldı. Bu dayatmayı kabul etmeyen üyelerimiz sayısız kez saldırıya uğradı. Bu saldırılar sağlık kurumlarından alınan raporlarla Cumhuriyet Savcılıkları'na, karakol ve emniyet müdürlüğünün ilgili birimlerine yapılan şikayet başvuruları ile sabittir. Oysa sendikamızın yönetici ve üyeleri tarafından Nakliyat-İş üyesi herhangi bir yöneticiye bugüne kadar hiçbir müdahale veya saldırı yaşanmamıştır. Her olaydan sonra işçileri birbirine kırdırtacak kışkırtmalara engel olmuş, olayların büyümesinin önüne geçmek için büyük çaba sarf etmiştir" görüşüne yer verildi.
'Üyelerimiz işten atıldı' TÜMTİS Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, olayların gelişimine ilişkin şu bilgilere yer verildi: "Sendikada istifanın başını çekenler üyelerimize ve sendika yöneticilerimeze haftalarca devam eden saldırılara 19 Kasım 2002 tarihinde bir yenisi eklenmiştir. 100'ü aşkın saldırgan önce İstanbul Şube eski Başkanı Hüseyin Özdoğan ve üyemiz 3 işçiyi feci şekilde dövmüş ardındanda Ambarlar Sitesi'nde bulunan şubemize saldırmışlardır. Bu şahısların kışkırttığı 200 kişinin şubemize taş ve sopalarla gerçekleştirdiği saldırı sonucu şubemizi önemli ölçüde tahrip olmuş, şubede bulunan bazı üye ve yöneticilerimiz yaralanmıştır. Olay yerine gelen kolluk kuvvetlerinin saldırganlarla ilgili hiçbir işlem yapmaması olayların kontrolsüzce tırmanmasına davetiye çıkarmıştır. Bununla yetinmeyen saldırganlar bu olayın ardından bu sabah (20 Kasım 2002) kalabalık bir grup halinde işyerlerini dolaşarak üyemiz işçileri döverek, tartaklayarak işyerlerinden uzaklaştırdılar. Yeni katılımlarla sayıları 200'ü aşan bu güruh şube binamıza taş ve sopalarla saldırdılar. Daha sonra şube binasına girerek içeride bulunan 15 civarında şube yönetici ve üyemizi öldürüsiye dövdüler. Şubede saldırıya uğrayan arkadaşlarımız polis tarafından gözaltına alınmış, kendileriyle görüşme imkanı olmadığı için ölüm ve yaralanmalarla ilgili olarak sadece polisten bilgi alınabilmiştir. Ölen, yaralanan, gözaltına alınanların hepsi arkadaşlarımızdır. Ve en acısı hepside işçidir. İşçi sınıfımızın başı sağolsun. Olay hepimizi derinden üzmüş ve yaralamıştır. Nakliyat-İş yöneticileri ile olayların başını çeken diğer unsurların tırmandırdığı kin ve öfke, sorumsuzca kışkırtmalar olayları provokasyon zeminine itmiş, telafisi mümkün olmayan sonuçlara götürmüştür" (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et