02 Ocak 2003 22:00

Ruhi Su için söyleyecekler

Usta ozan Ruhi Su için halk müziğinin önemli isimleri bir araya gelecek. 6 Ocak günü, Selda Bağcan, Muammer Ketencoğlu, Selda Bağcan ve Ruhi Su Dostlar Korosu'nu aynı sahnede buluşturacak etkinlik, bir 'anma' etkinliğinden çok, Ruhi Su'ya yakışan bir türkü imecesi gibi...

Paylaş
Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı, 6 Ocak Pazartesi günü Atatürk Kültür Merkezi'nde geleneksel olarak düzenlediği "Ruhi Su Türkü Gecesi"yle bir "türkü imecesi" daha gerçekleştirecek. Tiyatro oyuncusu Mümtaz Sevinç'in sanat yönetmenliğini ve sunuculuğunu yapacağı gecede, halk müziğinin başarılı isimleri Selda Bağcan, Kardeş Türküler ve Muamer Ketencoğlu, Ruhi Su Dostlar Korosu ile birlikte sahnede olacak. Geceye katılacak sanatçılar, Ruhi Su anısına düzenlenen böyle bir gecede bulunmaktan kıvanç duyduklarını dile getirirken, Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı yöneticisi ve Ruhi Su'nun oğlu Ilgın Su, "Halk türküleri için çalışma yapan sanatçıların birlikte söyleşmesi amacı güdüyoruz." diyor.

Türküleri yaşatarak... Ilgın Su, her yıl vakıf tarafından gerçekleştirilen etkinliğin bir anma toplantısından çok birlikte olmak amacı taşıdığını kaydediyor. "Halk türküleri için çalışma yapan sanatçıların birlikte söyleşmesi amacı güdüyoruz. Ruhi Su'nun unutulmaması da ancak türkülerin yaşatılması ile mümkün olabilir" diyen Su, 25 yıldır süren koro çalışmalarının bu etkinlikte yer almasının özel bir anlamı bulunduğuna dikkat çekiyor. Su, Ruhi Su sevenlere de çağrıda bulunuyor; "Türkülere çeşitli kültürlerden gelen sanatçı arkadaşlarımızı bir araya geldik. 6 Ocak pazartesi günü Ruhi Su sevenleri, türkü sevenleri kucaklamak ve birlikte olmak istiyoruz."

Mümtaz Sevinç: Görevimiz Etkinliğin sanat yönetmeni, tiyatro sanatçısı Mümtaz Sevinç "Ruhi Su, bir dönem ihmal edilmiş, ama Anadolu'da yaşamakta olan halk türkülerini batı formunda icra ederek türkülerimizin evrenselleşmesini ve sevilmesini sağlamış aydın ve demokrat kişiliğinden ve yaptığı müzikten hiçbir zaman ödün vermemiş dolayısıyla giderek kitlelerinin büyük coşkularına neden olmuş gerçek bir halk sanatçısıdır" diyor. Bu tür sanatçıların dünyaya çok aralıklarla geldiklerini belirten Sevinç, şöyle devam ediyor: "Onu anmak ve onun başlattığı yoldan devam etmek günümüz sanatçılarının yani bizlerin görevidir diye düşünüyorum."


Selda Bağcan: Özel bir anlamı var Selda Bağcan, böyle bir etkinlikte bulunmanın kendisi için özel bir anlamı olduğunu belirtiyor. Vakfın bugünlere gelmesinin Ruhi Su'nun eşi Sıdıka Su'nun çok emeği olduğunun özellikle altını çizen Bağcan, "Ruhi Su'nun cenazesine de katılmıştım, erken ve dramatik ölümü ile bizi çok üzmüştü. Yurtdışına tedavi amaçlı çıkmasının engellenmesi ölümünün acısının yanında bir de ciğer yangınına neden oluyor. Eşi, kurulan vakıfla sanatçının mücadelesini sürdürür oldu. Ruhi Su'un eşine bu yakışırdı zaten" diyor.


Muammer Ketencoğlu: Şanslıyım, çağrıldım Geceye katılacak diğer bir sanatçı halk müziğine önemli katkıları olan Muammer Ketencoğlu. "Ruhi Su, çocukluğumda beni değiştiren en önemli seslerden birisi oldu. Şanslıyım ki, Ruhi Su ile ilgili etkinliğe çağrıldım" diyen Muammer Ketencoğlu, Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı ile uzun zamandan bu yana omuz omuza çalıştıklarını ekliyor. Ketencoğlu, "Türkiye'nin müzik tarihini değiştirmiş bir insan için düzenlenen bir etkinlikte var olmak onurdur benim için" diyor.


Kardeş Türküler: Çok şey öğrendik Kardeş Türküler grubunun solisti Vedat Yıldırım da, Ruhi Su'dan çok şey öğrendiklerini vurguluyor. "Ruhi Su, Türkiye'de türkülerin kendi yerel ortamlarından alıp müzikal formasyona sokan ilk kişidir. Konservatuvar geleneğinden geldiği için birçok türküyü müzikal formatlara sokabilmeyi başarmış bir sanatçıdır. Diğer taraftan ise derlemeci olarak çok önemli bir işlevler gördü" diyen Yıldırım; etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyacaklarını ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Saldırıda korucu iddiası

SONRAKİ HABER

Dinle Sevgili Ülkem...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa