17 Ocak 2003 22:00

Savaşa karşı seferber olunmalı

Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, sendika, siyasi parti ve dernek temsilcileriyle yaptığı basın toplantısında savaşların en büyük zararı masum insanlara ve şehirlere verdiğini hatırlattı.

Paylaş
Amerika'nın Irak'a bir savaş açması gündeme geldiğinden beri ilk defa Türkiye'de bir resmi kurum, yanına tüm kesimlerdeki siyasi parti, sendika ve dernek temsilcilerini de alarak savaşa karşı eylem yaptı. Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık ve 24 kurum temsilcisi dün bir basın toplantısı düzenleyerek, Irak'a açılacak olası bir savaşa karşı olduklarını belirttiler, esnafları dolaşıp dükkan camlarına afişler astılar. Savaşa karşı çıkan sendika, siyasi parti ve dernek temsilcileri, dün Bağcılar Belediye Başkanlığı'nın çağrısıyla belediyenin kültür merkezinde bir araya geldi. Emek Platformu ve Bağcılar Belediyesi'nin hazırladığı "Savaşa Hayır" afişlerinin asılı olduğu salonda yapılan kahvaltının ardından, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık söz aldı ve ABD'nin Irak'a müdahalesinin hiçbir gerekçeyle kabul edilemez olduğunu söyledi. Savaşın ve terörün kaynağını dünyadaki eşitsizlikler olarak açıklayan Kıyıklık, çözüme ulaşma şansının nasıl arttırılabileceğini ise şöyle açıkladı: Öncelikle savaşa hayır diyerek. Körfez Savaşı deneyimini yaşamış Türkiye'nin Irak'a karşı savaşta yer almasını da 'yeni bir macera' olarak tanımlayan Kıyıklık şunları söyledi: "Ülkemiz ABD çıkarları için tezgahlanan herhangi bir maceraya ne kapılmalı ne de alet olmalıdır. Böyle bir maceraya sürüklenmesi ekonomik krizin derinleşmesi, halkın daha da yoksullaşması sürecini doğuracaktır." Bağcılar Belediyesi'ndeki yerel yöneticiler adına kamuoyuna savaşların en büyük zararları insanlara ve şehirlere verdiğini hatırlatarak, "Saddam değil insanlar, ülkemiz, şehirler büyük zararlar göreceği için; Irak halkı, savunmasız insanların katledilmesine karşı olduğumuz için savaş istemiyoruz" dedi.

Din görevlilerine çağrı Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu adına Tayfun Matev, Ahilik Kültür Araştırma Derneği Başkanı Garip Demir ve Yazar Abdurrahman Dilipak da birer açıklama yaptılar. Dilipak, konuşmasında din görevlilerine çağrıda bulundu: "Camiler ne güne duruyor. Sadece çevre temizliğinden mi ibaretler, nükleer kirlenmeye karşı camilerin hiç mi yetkisi yok. Camideki görevlilerin illa amirlerinden talimat almaları mı gerekiyor. Unutulmasın ki savaşın hiç kimseye faydası yok."

Esnaflar dolaşıldı Toplantıya katılan kurum temsilcileri Kültür Merkezi önünde toplu fotoğraf çektirdikten sonra ellerindeki afişleri Bağcılar'daki dükkanlara yapıştırdılar. Herkesi savaşa engel olmak için üzerine düşeni yapmaya çağıran temsilciler, trafiğe kapalı olan Flamingo Caddesinde yaptıkları yürüyüş sırasında da "Savaşa hayır", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi" sloganlarını attılar.


TOPLANTIDA TEMSİL EDİLEN KURUMLAR: Bağcılar Belediye Başkanlığı, Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu, TMMOB, KESK, DİSK, Hak-İş, İHD, Mazlum-Der, Sivaslılar Derneği, EMEP, ÖDP, AKP, Genç Parti, YTP, SP, Başka Kültür Merkezi, Oto Center, Giresunlular Derneği, İHHA, Bağcılar'daki mahalle muhtarları, Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı, Matbaacılar Sitesi, Özgür-Der.


ESNAFA 'SAVAŞA HAYIR' AFİŞİ DAĞITILDI "Savaşa ve İşgale Hayır Platformu" üyeleri, Eminönü'nde esnafa vitrinlerine asmak üzere "Savaşa Hayır" pankartı dağıttı. "Savaşa ve İşgale Hayır Platformu" üyeleri, Süleymaniye Camii'nde kıldıkları cuma namazı sonrası dışarıda bekleyen bayan üyelerle birlikte önce İstanbul Müftülüğü'ne kadar yürüdü. Grup içerisinden gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak'ın da aralarında bulunduğu bir heyet, Müftü Vekili Abidin Zeynel Tambağ ile camilerde savaş karşıtı hutbe ve vaazlar verilmesi istemiyle görüşmek istedi. Ancak, hutbe ve vaaz konularının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bildirildiğini hatırlatan müftülük yetkilileri, başvurunun Ankara'ya yapılması gerektiğini öne sürerek, heyeti içeri almadı. Müftülük önünde bir açıklama yapan Dilipak, bu durumu protesto etti ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir dilekçe ile başvuracaklarını bildirdi. Daha sonra Dilipak ve beraberindeki yaklaşık 100 kişilik grup, Süleymaniye'den başlayarak, Mercan ve Tahtakale'de esnafa ellerindeki "Savaşa Hayır" yazılı afişleri dağıttı. Esnafın bir bölümü aldıkları pankartları hemen vitrinlerine asarken, bazılarının da eyleme alkışlarla destek verdiği görüldü.

ÖNCEKİ HABER

General Myers paniği

SONRAKİ HABER

İncirlik Üssü, toptancıları bezdirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa