03 Mart 2003 22:00
Üniversiteye patron konseyi!
Yükseköğrenimde yapmaya çalıştığı değişikleri 'reform' olarak sunan Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, üniversitelerde patronlara özel konsey kurma kararı aldı.
AKP'li Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, üniversitelerde 'patronlara özel' konseyler oluşturma kararı aldı. Patronları doğrudan üniversite yönetim kurullarına sokmaya çalışan bakan Mumcu, bu konuda çok tepki alınca, 'yüksek vergi ödeyenler, bağış yapanlar ve mezun derneklerinin başkanları'ndan oluşacak 'sosyal konseyler' oluşturma kararı aldı. Böylece, patronlar doğrudan üniversite yönetim kurulunda olmayacak, ama öğretim üyelerinin disiplin cezalarından araştırma-geliştirme faaliyetlerine kadar tüm önemli konularda senato kadar söz sahibi olacak! MEB'in taslağındaki, üniversite yönetim kurullarında 'sanayi ve ticaret odaları, il genel meclisi, il belediye meclisi temsilcileri ile en fazla vergi veren iki mükellefin yer alacağı'na ilişkin ifade çıkarılarak, yalnızca öğretim üyelerinin bulunması kararlaştırıldı. Buna göre, bakan Erkan Mumcu'nun açıkladığı taslaktaki ifade, "yönetim kurulu rektörün başkanlığında dekanlar, yüksekokul müdürlerinin kendi aralarında seçecekleri en az bir temsilciden oluşur" şeklinde değiştirildi. Böylece, yönetim kurulları akademisyenlere bırakılırken, kuruldan çıkarılan söz konusu patronlar için, 'üniversite sosyal konseyi' oluşturuluyor. Bu yeni yapıda, tasarının ilk halinde 'yüksek vergi ödeyenler' olarak tarif edilenlere, 'bağışta bulunan kimseler ve mezun derneklerinin başkanları' da ekleniyor.
Her işe karışacaklar Geniş yetkilerle donatılan konsey, her eğitim-öğretim dönemi başında ve sonunda rutin olarak toplanacak. Ayrıca, rektör de konseyi toplantıya çağırabilecek. Sosyal konseyin görüşü alınarak, yönetim kurulunca karara bağlanacak konular şöyle sıralandı:Üniversiteye bağlı birimlerden gelen yatırım programı ile bütçeyi hazırlamak, Öğretim elemanlarının aldıkları disiplin cezalarına yönelik itirazlarını inceleyerek karara bağlamak, Öz değerlendirmeye ilişkin işlemleri senatoyla birlikte yürütmek, Üniversite tarafından açılan çeşitli ders, kurs ve benzeri faaliyetler için öğrencilerin ödeyeceği ücretleri, kayıtlarda alınan ek ücretleri ve öğrenciler için sağlanan diğer hizmetlerden alınacak ücretleri kanun ve yönetmelikler çerçevesinde belirlemek, Rektör tarafından imzalanan anlaşma ve sözleşmeler sonucunda doğacak borçları, bağış ve hibeleri kabul etmek, gayrimenkul alımlarını onaylamak, Sağlık hizmetleri dışında, üniversitelerin araştırma ve geliştirme, teknik danışmanlık, kısa kurslar ve konferanslar dahil, gelir elde etme amacıyla sözleşme karşılığı üreteceği her türlü hizmet ve malın fiyatını, sözleşme hükümleri, serbest piyasa şartları, uluslararası iş ortamı ve kurumun ilgili alandaki rekabet gücünü göz önüne alarak tespit etmek.
Her işe karışacaklar Geniş yetkilerle donatılan konsey, her eğitim-öğretim dönemi başında ve sonunda rutin olarak toplanacak. Ayrıca, rektör de konseyi toplantıya çağırabilecek. Sosyal konseyin görüşü alınarak, yönetim kurulunca karara bağlanacak konular şöyle sıralandı: