9 Nisan 2003 22:00
Bankaların uyguladığı yüksek faizler nedeniyle mağdur olan kredi kartı sahipleri, yapılan son yasal düzenlemelere karşın, bir kez daha bankaların aldatmacasına maruz kalıyor. Kredi kartı borçlarını ödemek için maaşlarına haciz konulan, ek iş yapmak zorunda kalan mağdurlar, bankaların kendilerini soymaya devam etmek için her yolu denediklerini vurguluyorlar. Mağdurlar, "Faizin faizini ödüyoruz elimize ne geçiyorsa bankaya veriyoruz" diyorlar. Kredi kartı mağdurlarından gazetemize konuşan Mahi Aydoğan, Garanti Bankası'nın başvurusunu aldığını, ancak bankanın faizin üstüne faiz koyarak aylık 900 milyon lira ödeme planı çıkardığını söyledi. Bankanın yasanın öngördüğü hesaplamayı kabul etmediğini bildiren Aydoğan, yeni bir dilekçeyle bankaya tekrar başvurduğunu ancak cevap alamadığını ifade etti. Serpil Ayaşlı ise, " Garanti Bankası avukatı borcumu çok fazla hesapladı. Bu hesabı nasıl çıkardınız diye sordum cevap vermedi" dedi. Maaşının icralık olduğunu belirten Ayaşlı, zor günler geçirdiğini, tüm gelirlerini eşiyle birlikte bankanın borçlarına verdiklerini açıkladı. "Elimizde ne varsa bankaya yatırıyoruz." diyen Ayaşlı, üzerlerine kayıtlı mal olmadığını, ama eşinin mal beyanı vermediği için 10 gün hapis yattığını belirtti. Ayaşlı, bankanın hesaplamayı yüksek faizlerle yasaya uygun yapmadığını belirtti. Borcunun fazla hesaplandığını anlatan İsmail Cengiz de, "Bizim bankadan çetiğimiz para 900 milyondu şimdi bu para bir yılda 17 milyara çıktı " diyerek, bankaların uyguladığı faiz oranına dikkat çekti. Yavuz Demir de, borcunu ödediğini ancak yasadan yararlanmak için, borcunun yeniden hesaplanmasını istediğini belirterek , "Avukat son taksitimi ödemediğimi ve yeni yasayla çok kazancımın olmayacağını söyledi" dedi. Bilgi almak için aradığımız Garanti Bankası avukatları ise, sekreterleri aracılığıyla bilgi verme yetkilerinin olmadığını söyleyerek sorularımıza cevap vermediler.


'DAVA AÇACAĞIZ' Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, bazı bankaların kanuna aykırı uygulamalarda bulunduğunu belirterek "Bankalar tek taraflı kendi çıkarları doğrultusunda vicdana aykırı sözleşmeler hazırlıyorlar. Bunların örnekleri elimizde var" dedi. Çakar, kredi kartı borçlarıyla ilgili derneklerine bir ay içinde 10 bine yakın başvuru yapıldığını açıkladı. Çakar, tüketicilerin başvurularını APS ya da noter tastikli yapmalarını istedi. "En çok şikâyet, yasaya aykırı hesaplamalardan geliyor, bazı bankalar 1 milyar lira borca 10 milyar temerrüt faizi kullanmış" diyen Çakar, şikâyetlerle ilgili dava açmayı düşündüklerini söyledi. Tebliğin yeterli olmadığını vurgulayan Çakar, özellikle "anapara" kavramının tartışmalı bir kavram olduğunu ifade etti. Çakar, bankaların yaptığı suistimallere karşı tüketicilerin yasal haklarını doğru kullanabilmesi için tebliğin açık olması gerektiğini söyledi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et