26 Temmuz 2003 21:00

En büyük korku işsizlik

İş Yasası'yla işten atmaların kolaylaştığı günümüzde, işini kaybetme korkusu kâbus haline geliyor. İşçilere göre kısmen iş güvencesine sahip olan memurlar da, planlanan yeni yasal düzenlemeler nedeniyle işlerini kaybetme korkusunu yaşamaya başladılar.

Paylaş
İşsizliğin yüzde 15'leri aştığı günümüzde, bir işi olup çalışanlar da işsiz kalma korkusu yaşıyor. Türk Harb-İş Sendikası Eğitim Müdürü Tarkan Zengin'in araştırmasına göre, çalışanların yüzde 18'inden fazlası işini kaybetme korkusunu her an yaşarken, iş güvencesi olan memurların da aynı korkuyu duydukları ortaya çıkıyor. Zengin'in "Türkiye'de Ücret Adaletsizliği"ne ilişkin yüksek lisans tezinde, bu korku gözler önüne seriliyor. Çalışanlar arasında yapılan ankette, işçilerin yüzde 18'i bu korkuyu her an yaşarken, yüzde 37'sinin ise kısmen korktuğu ortaya çıktı. İşsiz kalma korkusunu yaşamayanlar ise yüzde 45'lerde. Ankete katılanların yüzde 61'ini kamu, yüzde 38'ini özel sektörde çalışanlar oluşturuyor. Ankete katılanların verdiği yanıtlar, işgüvencesi olan memurların da işsizlik korkusunu yaşamaya başladığını gözler önüne seriyor. İşin kaybedilmesi halinde verilecek tepkiler de ilginç. Ankete katılanların yüzde 58'inin "durumu kabullenmek" dışında yapacağı bir şey olmadığını bildirmesine karşın, yüzde 6'sının intihar edebileceğini söylemesi dikkat çekiyor. Yüzde 39'u ise işini kaybetmesi halinde depresyona gireceği yanıtını veriyor. İşsiz kalmalarının kendilerini etkilemeyeceği yanıtını verenler ise sadece yüzde 10. Araştırma, çalışanların aldıkları ücretten tatmin olmadıklarını da ortaya koyuyor. Ankete katılanların sadece yüzde 9'unun ücretinden tam tatmin olduğunu bildirmesine karşın, yüzde 31'i ücretlerin yetersizliğinden şikâyet ederken, yüzde 60'ı ise "eh işte yeter" türünden kısmen tatmin olduklarını belirtiyor. Ücretleri tatmin edici olmamasına rağmen ankete katılanların yüzde 52'sinin işini değiştirme yönünde istekli olmadığı, yüzde 37'sinin işini değiştirmeyi düşünebileceği, yüzde 11'inin ise en kısa sürede işini değiştirme isteği taşıdığı dikkat çekiyor. Ücretlerinin tatmin edici olmamasına rağmen işini değiştirmek istemeyenlerin onanın fazla olmasında, büyük boyutlara ulaşan işsizlik ile sık sık yaşanan krizlerin etkili olduğu dile getirilen araştırmada, emeğinin karşılığını alamamasına karşın çalışanların tembellik etmediği, üretimin düşmediği de belirtiliyor. Çalışanların, "ne kadar ücret o kadar iş" diye düşünmediğini ortaya koyan anket sonuçlarına göre, ankete katılanların yüzde 48'i beklentilerinin karşılanmamasına karşın tembellik eğilimi göstermiyor, yüzde 26'sı ise tembelliğe hiç yanaşmıyor.

Çaresizlik duygusu Araştırmayı yapan Tarkan Zengin, araştırmanın sonuçlarının çarpıcılığına dikkat çekerek, "ekonomiyi kurtarma" adına, çalışanların umutlarının yok edildiğini söyledi. Çalışanların geleceklerinden umutsuz ve işveren karşısında çaresiz olduklarının ortaya çıktığını kaydeden Zengin, işsiz kalma korkusunun intiharı bile düşündürdüğünü belirterek, işsizlik sorununa sosyal politikalar çerçevesinde yaklaşımın çözümü kolaylaştıracağını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

İşte İspanyol adaleti!

SONRAKİ HABER

TSE'si var hakkı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa