Köylere hizmet götürme birlikleri ne iş yapar? Personeli kadrolu mu?
Ülkemizin kalkınmasına, köylü katkısının büyük olduğunu, ülke ekonomisi ve sosyal hayatına büyük etkileri oldu kaçınılmaz bir gerçektir. Ülkemizin yönetim anlayışı içerisinde mahalli idarelerin yeri tartışılmaz. Bunlardan biride Köylere Hizmet Götürme birlikleridir. Bu birlikler köy tüzel kişiliklerinin ihtiyaçlarının karşılanması, tek başına ihtiyaçlarını göremeyen köylerin birleşerek kendi ihtiyaçlarını karşılamaları için kurulan birlikler olduğu 5355 sayılı birlikler kanunu ile belirtilerek yasal bir çerçeveye oturtulmuştur.
Köylere hizmet götürme birliklerinin yönetimi ise, İllerde Valiler ilçelerde ise Kaymakamlara bırakılmıştır. Yönetimini devlet tarafından yürütülen ve son yollarda KÖYDES projeleri ile de etkin hale getirilen bu birliklerin çalışanları ise, işçi statüsü ile çalışan geçici personeldir.
Bu işçilerden sürekli olarak 10-15-20 yıl çalışanlar vardır. Ancak hiç bir güvenceleri olmadan, karın tokluğuna zor şartlarda çalışan bu işçiler, alt yapıda, içme suyu projelerinde ve büro hizmetleri gibi farklı iş kollarında görev almaktadırlar.
Bunlardan bir çoğu da üniversite mezunu olup, mesai gözetmeksizin hem bürokratik işlerde hem de arazi şartlarında hizmet vermektedirler. Ülke kalkınmasına önemli desteği olan köylü ile içli dışlı onların sorunlarını birebir yaşayarak çözmeye çalışan Köylere Hizmet Götürme Birlikleri çalışanlarına kadro verilmemesinin Sosyal devlet ilkeleri adına bir eksiklik olduğunun düşünüyoruz. Bu personelin özlük hakları ile kadro sorunlarının giderilmesinin çözümü zor değildir. Zaten bu birlikler personelini kendileri istihdam edecek geliri bulabilecek güç ve yapıdadırlar. Yapılacak iş; bu birliklerin kendi bütçelerinden çalışan personelin özlük haklarını karşılaması ve bir kısmının ise genel bütçeden ödenek tahsis ederek istihdam edilmesi şeklinde olmalıdır.
*Kadirli / Osmaniye
Evrensel'i Takip Et