26 Eylül 2011 10:26

Aleviler meydanda cem yaptı

ANKARA Keçiören’de 200 bin Alevi olduğunu ama taleplerine rağmen cemevleri bulunmadığını belirten Aleviler, Keçiören Belediyesi’nden cemevi istemlerini, açık alanda cem yaparak gösterdiler. Yüzlerce kişinin katıldığı açık alandaki cemde konuşan Aleviler, “Kendine Müslümanım diyenler bizim meydanlarda ibad

Aleviler meydanda cem yaptı
Paylaş

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Keçiören Şubesi tarafından, Keçiören ilçesi 19 Mayıs Mahallesi’ndeki Pazar yerinde önceki gün akşam saatlerinde yapılan etkinliğe bine yakın Alevi katıldı.

‘DÜĞÜN SALONLARI YETMİYOR’

Birlik cemi  Keçiören’deki tüm Alevileri bir araya getirdi. İki yıldır talep ettikleri cemevinin belediye tarafından tahsis edilmemesine tepki gösteren Aleviler, PSAKD Keçiören Şubesi’nin “Gelin canlar bir olalım. Birlik ceminde buluşalım” çağrısına yanıt verdiler.

Etkinlik PSAKD Keçiören Şube Başkanı Sercan Aydoğan’ın konuşmasıyla başladı. Kapalı mekan konusundaki taleplerine iki yıldır geri dönüş bile olmadığını belirten Aydoğan, şimdiye kadar düğün salonlarında cemlerini yaptıklarını, fakat Keçiören’de 200 bin Alevi olduğunu ve düğün salonlarının yetersiz kaldığını ifade etti. Aydoğan, bu sürede mahallelerde insanların dertlerini dinlediklerini, paneller düzenlediklerini, son olarak da pazar yerinde yapılan birlik cemiyle seslerini duyurmaya çalıştıklarını kaydetti.

PSAKD Merkez Yönetim Kurulu üyesi Hasan Yağız ise bu birlik ceminin amacının “Alevilerin yaşam biçimini Türkiye’ye duyurmak” olduğunu söyledi. Yağız: “Biz cemlerimizi açık bir şekilde yapıyoruz. ama yıllarca bize iftira atanlar bir kez daha görmeliler. Biz tüm ülkedeki faşizan tutuma karşı ilerlemek ve demokratik bir anayasa istiyoruz” dedi. Keçiören’de yaşayan Aleviler cemevinin olmamasına tepkilerini birlik cemlerinde bir araya gelerek ve birlik olarak göstereceklerini ifade ettiler. Aleviler aynı zamanda açık alanda ibadet etmek zorunda kaldıklarını ama bunun için kendilerinin değil, kendilerini duymayanların, görmeyenlerin utanması gerektiğini söylediler.

‘HER İKİ BUÇUK SAATE BİR CAMİ YAPILIYOR’

Dede Kargın Ocağı Temsilcisi Hüseyin Kargın Dede ise yüzyıllardır kapalı yerlerde gizlice yapılan cemlerden sonra, açık alanda yapılan cemin kendilerini memnun ettiğini dile getirdi. “Ama ülkemizde her iki saatte bir caminin yapılıp, hizmete sokulduğunu düşünürsek biz Aleviler olarak ne kadar geri kaldığımızı vurgulamak isterim” diyen Kargın Dede, bu konuda Alevilerin birlik olması gerektiğini vurguladı.

Birlik ceminin açılışında konuşan İsmail Acar Dede ise, hükümete seslenerek; “Kendine Müslüman’ım diyen, secde eden yöneticiler bizim meydanlarda ibadet ettiğimizi görüp de bizi anlarlar umarım” dedi.

Konuşmaların ardından cemde hizmet verecek olanlar belirlenip, dedenin duasını aldılar.

Gözcü, süpürgeci ve rehber gibi görevlilerin belirlenip, dua almalarının ardından, lokmalar dualandı, ardından cem başladı. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Psikiyatri polikliniğinde ‘cam’ sırası

SONRAKİ HABER

Cevat Yurdakul cinayeti aydınlatılmayı bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa