26 Eylül 2011 10:28

Cevat Yurdakul cinayeti aydınlatılmayı bekliyor

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde katledilen onlarca insandan biri olan Cevat Yurdakul, ölümünün 32. yılında anılıyor. Adana Emniyet Müdürü’yken çapraz ateş altında kurşun yağmuruna tutulan Yurdakul’un öldürülmesi için emir verenler ise yargı önüne dahi çıkmadı. 32 yıl aradan sonra c

Cevat Yurdakul cinayeti aydınlatılmayı bekliyor
Paylaş
Şiar Can Şener

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde katledilen onlarca insandan biri olan Cevat Yurdakul, ölümünün 32. yılında anılıyor. Adana Emniyet Müdürü’yken çapraz ateş altında kurşun yağmuruna tutulan Yurdakul’un öldürülmesi için emir verenler ise yargı önüne dahi çıkmadı. 32 yıl aradan sonra cinayetin hala aydınlatılmadığına dikkat çeken Necip Yurdakul, “Cevat Yurdakul’u öldürenler yargılanmadığı için daha sonra Uğur Mumcu, Metin Göktepe, Ahmet Taner Kışlalı, Musa Anter, Vedat Aydın, Hrant Dink katledildi. Failler bulunmadığı sürece bu katliamlar engellenemez” dedi.

Necip Yurdakul, çok sevdiği ağabeyi, amcasının oğlu Cevat Yurdakul’un halkına bağlı aydın biri olduğunu belirtti. Yurdakul, “Cevat ağabeyim bir Anadolu çocuğuydu, köyünden hiçbir zaman kopmadı. Memlekete geldiği her zaman bize hediye olarak kitap getirirdi. Okumamızın yolunu açan oydu” diye anlattı Cevat Yurdakul’u.

‘İNSAN SEVGİSİYLE DOLUYDU’

Cevat Yurdakul’un mütevazı bir kişiliğe sahip olduğunu, emniyet müdürü olduktan sonra da yazları köye geldiğini ve herkes gibi fındık topladığını dile getiren Necip Yurdakul, “O’nun alçakgönüllü oluşu mesleğine de yansıdı. İnsan sevgisiyle dolu biriydi. Emniyet Müdürü olarak ilk görev yeri Kars’tı, daha sonra Antakya’ya tayini çıktı. 12 Eylül’ün yaklaştığı bir dönemdi ve o Adana’ya tayin edildi. Şiddet nereden gelirse gelsin düşünce ayrımı yapmadan herkese eşit davranırdı” diye anlattı.

12 Eylül öncesinde, sıkıyönetim ilan edilen illerden biri olan Adana’da, hemen her gün cinayet işlendiğine dikkat çeken Yurdakul, Cevat Yurdakul’un göreve başlar başlamaz cinayetlerin aydınlatılması için harekete geçtiğini belirtti.

‘MHP’LİLER HEDEF GÖSTERDİ’  

Yurdakul, “O, daha ilk gün ‘taviz vermeyeceğim’ dedi. Defalarca tehdit edildi, ama onu hedefe koyan MHP’lilerdi. Dönemin MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş ve MHP milletvekili Sadi Somuncuoğlu’nun ağabeyimi hedef alan açıklamaları oldu. Hatta o dönemde, cezaevinden çıkıp Yurdakul’u tehdit eden mahkumlar oldu. Bunlar biliniyordu, en iyi bilenlerden biri de Adana Sıkıyönetim Komutanı Nevzat Bölügiray’dı” dedi. Yurdakul, Bölügiray’ın Cevat Yurdakul’u asılsız ihbarlar doğrultusunda birçok kez tutuklatmak istediğine dikkat çekti.

‘CİNAYETİN SORUMLULARI YARGILANMADI’

Yurdakul, dava sürecinde sanıkların önce cinayeti itiraf ettiğini sonra reddettiğini belirterek, mahkeme tutanaklarına göre Yurdakul’un çapraz ateşe alınarak öldürülmesi olayının faillerinin Halil İbrahim Altınışık, Kadir Akgöllü, Mustafa Gülnar ve Yücel Yirik olduğunu kaydetti. Yurdakul, “daha sonra Ankara MHP davasıyla birleştirilerek iş sulandırıldı. Bu cinayette esas aydınlatılması gereken Adana Sıkıyönetim Komutanlığı’nın rolüydü. Nevzat Bölügiray’ın sorumluluğu neydi? Bilmiyoruz. Bölügiray’ın ağabeyimi takip ettirmesi sorgulanmadı. Dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş de konuşmadı” diye konuştu.

Cevat Yurdakul’un öldürülmesi emrini verenlerin hala yargı önüne çıkarılmadığına atıf yapan Yurdakul, “dönemin birçok faili meçhul cinayeti gibi Cevat Yurdakul cinayeti de aydınlatılmadı. Böyle olduğu için biz daha sonra Uğur Mumcu’yu, Metin Göktepe’yi, Ahmet Taner Kışlalı’yı, Vedat Aydın’ı, Musa Anter’i, Hrant Dink’i ve daha nice canı kaybettik. Aydınlatılmadığı sürece bu katliamlar sürecektir” uyarısını yaptı. (Ankara/EVRENSEL)


ASIL SORUMLULAR SORGULANMADI BİLE

Yurdakul’u öldürdükleri için Halil İbrahim Altınışık, Kadir Akgöllü, Mustafa Gülnar ve Yücel Yirik Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde TCK’nın 448, , 450/4, 497/2. maddelerinden yargılandılar.

Cevat Yurdakul, Adana’daki faşist terör hareketlerine karşı etkili bir mücadele yürütmeye çalışan Emniyet Müdürü olarak biliniyordu. MHP Adana davasında Yurdakul’un öldürülmesi nedeniyle yargılanan sanıkların ifadelerinde, Yurdakul’un Adana’daki ülkücülere baskı yaptığı, bu nedenle Türkeş’in verdiği emirle öldürüldüğü anlatılıyordu.

Yurdakul’un öldürülmesi için emir verdiği belirtilen MHP Genel Başkanı Türkeş dahil hiç kimse sorumlu tutulmadı.

ÖNCEKİ HABER

Aleviler meydanda cem yaptı

SONRAKİ HABER

Sirte karadan ve havadan ateş altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa