26 Eylül 2011 10:39

Sirte karadan ve havadan ateş altında

NATO uçaklarının, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin memleketi Sirte’deki askeri hedefleri vurduğu bildirildi. NATO’dan yapılan açıklamada, önceki gün Sirte çevresindeki 8 hedefin vurulduğu belirtildi. Hedefler arasında, mühimmat ve araç deposu, çoklu roketatar ve diğer askeri tesislerin bulunduğu kayde

Sirte karadan ve havadan ateş altında
Paylaş

Kentin kontrolünü sağlamaya çalışan Libya geçici yönetimi birlikleri, Kaddafi’nin son kalelerinden Sirte’de önceki günlerde direnişle karşılaşmıştı. Libya’da muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi’ne (UGK) bağlı güçlerin Kaddafi’nin doğum yeri Sirte’ye dün yeni bir saldırıya hazırlandığı bildirilmişti.

KADDAFİ’NİN OĞLU BİN VELİD’DE

Bu arada, Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Sabratah Bölgesi Askeri Sorumlusu, Mansur Kalife, Muammer Kaddafi’nin oğlu Mutasım Kaddafi’nin Bin Velid’de görüldüğünü ve buradaki direnişi yönettiği söyledi. Libya’da Kaddafi’nin elindeki son kalelerden biri olan Bin Velid’de Muammer Kaddafi ile Ulasal Geçiş Konseyi’nin silahlı güçleri arasındaki çatışmalar aralıksız sürüyor.

Bin Velid’de yaşananları değerlendiren Libya UGK Sabratah Bölgesi Askeri Sorumlusu Mansur Kalife, Bin Velid’in kuşatılmış durumda olduğunu, tanklarla şehrin dövüldüğünü ifade etti. Bin Velid’de böyle bir direniş beklemediklerini belirten Kalife, “Şehir günlerdir kuşatma altında. Giriş çıkışlar bizim kontrolümüzde, kuşatmayı kaldırma, geri çekilme gibi bir durum söz konusu değil” diye konuştu.

Bin Velid’in diğer bölgelere göre fazla direnç gösterdiğini kaydeden Kalife “Bin Velid’deki direncin fazla olmasının nedeni, Kaddafi’nin oğlu Mutasım Kaddafi’nin burada olmasından. Şehre 25-30 kilometre yaklaşmış durumdayız. Kuşatma bölgesinden dürbünle Kaddafi’nin oğlu Mutasım’ı Bin Velid’deki UGK’ya karşı direnişi yönetirken gördük” dedi.

KESKİN NİŞANCI KORKUSU

Ulusal Geçiş Konseyi’nin askeri yetkilileri, Kaddafi’nin kontrolündeki Sırt ve Bin Velid’de en çok keskin nişancı ateşi nedeniyle zorlandıklarını belirtti.

Bin Velid’deki çatışmalarda önceki gün de çok sayıda can kaybı yaşandığını ifade eden UGK yetkilileri haftalardır kuşatma altındaki Bin Velid ve Sirte’de yaşayan binlerce kişinin su ve gıda sıkıntısı içinde olduğu kaydetti.

PARALI ASKERLER ESİR ALINDI

Libya Ulusal Güvenlik Güçleri (UGK) Gademes kentinde 15 kişiyi öldüren, Kaddafi’nin 150 kişilik paralı asker birliğini esir aldıklarını bildirdi. Zintan Bölgesi askeri yetkililerinin verdiği bilgiye göre, önceki gün Cezayir sınırından Libya’ya geçen Kaddafi’nin paralı askerlerinin 15 kişiyi öldürmesi üzerine UGK yönetimi bölgeye silahlı güç takviyesinde bulundu. Bölgeye giden UGK’nın silahlı güçleri ile paralı askerler arasında gün boyu çatışma yaşandı. Çatışma sonunda yaklaşık 150 kişilik paralı asker UGK güçleri tarafından esir alındı.

Targa Kabilesi’ne ait oldukları öğrenilen paralı askerlerinin de UGK silahlı güçlerinin karşı saldırısından korktuğu için Trablus’a doğru kaçtığı ve sayılarının yaklaşık 3 bin olduğu tahmin edilen ailelerin George Kasabası’nda çembere alındığı öğrenildi.

Muammer Kaddafi’nin paralı askerleri olduğu belirtilen silahlı bir grup, Cezayir sınırındaki Gademes’te 15 kişiyi öldürmüş, çok sayıda kişiyi de yaralamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cevat Yurdakul cinayeti aydınlatılmayı bekliyor

SONRAKİ HABER

Kürtlerin KADER’i aynı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa