26 Eylül 2011 10:44

Kürtlerin KADER’i aynı oldu

KADIN Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği’nin (KA.DER) İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte 19-23 Eylül günleri arasında organize ettiği Stockholm’deki seminer ve etkinliklere Sosyal Demokrat İşçi Partisi eski Milletvekili Nalin Pekgül (Baksi) ile Halk Partisi eski Milletvekili Gülan Avcı’nın katılmaları engellendi.

Kürtlerin KADER’i aynı oldu
Paylaş

Pekgül ve Avcı’nın ortak yanları Türkiye’den gelip İsveç’e iltica etmeleri ve Kürt olmaları.

2 ay öncesinden hazırlanan programda Avcı ve Pekgül’ün parlamentoda yapılacak konferansa konuşmacı olarak katılacakları belirtiliyordu. Etkinliklerin başlamasından birkaç gün önce İsveç İstanbul Başkonsolosu Torkel Stjernlöf, Avcı ve Pekgül’ü telefonla aradı. Konferansın en üst düzeyde yapılacağını, bu dönem milletvekili olmadıkları için İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin kendilerini panelde konuşmacı olarak istemediklerini iletti. Oysa Türkiye’den gelen 21 kişilik heyet içinde sadece 5 milletvekili bulunuyordu.

Ayrıca Stockholm’de yapılan etkinliklere eskiden milletvekilliği yapmış ama bu dönem parlamentoya giremeyen iktidar partisine mensup İsveçli politikacılar konuşmacı olarak katıldılar.

AVCI TEPKİ GÖSTERDİ

Avcı son anda programdan çıkarılmasına tepkili. Türkiye’den geldikleri ve Kürt oldukları için kendisinin ve Pekgül’ün konferansa katılımının engellendiği düşüncesinde. Newsmill adlı internet sitesindeki köşesinde olayı ele alan Avcı, konuyu araştırdığını ve panele katılmalarının Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği tarafından engellendiğini öğrendiğini açıkladı.

Avcı, Nalin Pekgül ile politik olarak ortak yanlarının olmadığını, Kürt oldukları için konferans ve etkinliklere katılmalarının engellediğini belirterek İsveç Dışişleri yetkililerini şu cümlelerle eleştirdi: “Carl Bildt’in Dışişleri Bakanı olmasından sonra İsveç Avrupa Birliği’nin en fazla Türkiye yanlısı devleti haline geldi. İnsanların öldürülmesinden, tutuklanmasından, partilerin yasaklanmasından, Türkiye’nin komşularını işgal etmesinden bağımsız olarak İsveç’in tutumu değişmedi. Türkiye açıkca ne pahasına olursa olsun Avrupa Birliği’ne üye olmak istiyor.

İsveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bir konferansa katılacak olanlara Kürt oldukları için sansür uyguladılar. Bu Ankara’da değil, Stockholm’de, İsveç Parlamentosunda, Türk değil İsveçli diplomatik çevrelerin örgütlediği ve Türkiye’nin demokratikleşmesine katkıda bulunmak amacıyla yapılan bir konferansta oluyor.”

Geçtiğimiz dönem Halk Partisi Milletvekili olan Avcı, Türkiye’deki insan hak ve ihlallerini eleştirmekle tanınıyor.
Önceki yıl Ermeni soykırımının parlamentoda oylanması sırasında Avcı, partisinin aldığı karara uymayarak soykırımın kabul edilmesi yönünde oy kullanmıştı. Oylamadan sonra Avcı, ırkçı ve şoven kesimlerin sözlü saldırılarına uğramıştı.

GAZETECİLER DE ALINMADI

KA.DER tarafından  Stockholm’de düzenlenen etkinliklerde sadece Avcı ve Pekgül’e değil, gazetecilere de ambargo uygulandı. Hiç bir gazetecinin toplantıyı izlemesine izin verilmedi.

Sadece fotoğraf çekmelerine izin verilmesi ve toplantının kapalı kapılar ardında yapılması gazetecilerin de tepkisine yol açtı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sirte karadan ve havadan ateş altında

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu: AKP'lilerin bölgede staj yapmaları lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa