02 Ocak 2004 22:00

Protesto da yasak!

ABD işgal yönetimi, gösteri hak-kını geçersiz kılan yeni tedbirlerini açıkladı. Iraklılar, işgalcilerin 'demokrasi' anlayışına tepkili.

Paylaş
Irak'taki ABD işgal yönetimi, halkın gösteri düzenleme ve sesini duyurma hakkını ayaklar altına aldı. İşgal yetkilileri, özellikle Bağdat'ta protesto ve gösteri düzenlenmesine karşı sert kısıtlamalar getirdi. 2003'ün son gününde Iraklılara duyurulan karara göre; hiçbir birey veya grup, işgal yönetiminden ön izin almadan yürüyüş veya miting düzenleyemeyecek, hatta sokakta bir araya bile gelemeyecek.

Halktan korkuyorlar Gösteri düzenlemek isteyenlerin, eylem tarihinden en geç 1 gün önce işgal yönetimine yazılı başvuru yapması gerektiği bildirildi. Bu başvuruda "eylemin amacı ve süresi, yaklaşık kaç kişinin katılacağı ve eylemi örgütleyenlerin isim ve adresleri" yer alacak. ABD gösteriye izin verse dahi; eyleme katılanların bol kıyafetler giymesi, kask takması, yüzlerini örtmesi yasak olacak. Eylemlerin 'azami süresi' 4 saat olarak belirlendi. Göstericiler; işgal güçlerinin kullandığı binalara 500 metreden daha fazla yaklaşamayacak. Radyolardan okunan duyuruda; bu yasakları ihlal edenlerin tutuklanıp yargılanacağı kaydedildi. Hani demokrasi gelecekti? Iraklılar, protesto hakkını fiilen gaspedilmesine sert tepki gösterdiler. Siyasetbilimci Dr. Abdülsattar Cevad, "Demokratik olmakla övünen bir ülkenin, en temel ifade hürriyeti olan gösteri hakkına böyle muamele etmesi inanılmaz" diye konuştu. Cevad, "Amerikalılar halkın gösteri yapmasından korkuyorsa, direnişe karşı ne yapacaklar? Gösteri yapan insanların, tepeden tırnağa silahlı askerlere saldıracaklarını mı düşünüyorlar? Iraklılar tarafından çiçeklerle karşılanacaklarını söylemişlerdi, şimdi ise onlardan korkuyorlar" dedi. Dr. Cevad, bu tip baskıcı uygulamaların işgale karşı direnişi daha da güçlendireceğini vurguladı.

İşgalin mantığı Iraklı yazar Muhiddin İsmail, alınan tedbirlerin "işgalin mantığını" göstermek bakımından ibretlik olduğunu kaydetti. İsmail, "Halka boş vaatlerde bulundular, özgürlüklerini gaspettiler ve şimdi en temel hakların kullanılmasını engelliyorlar. Sözde en yüksek merci olan Irak Hükümet Konseyi nerede? Bir şeyler söylemek için Beyaz Saray'dan talimat mı bekliyorlar?" diye konuştu.

Sünni camisine baskın Diğer yandan, Amerikan askerlerinin halka yönelik baskıları da aralıksız devam ediyor. ABD zırhlıları, önceki gün Bağdat'ın güneybatısındaki büyük İbn Taimiye Camii'ni mühürledi. Operasyonda, önde gelen Sünni din adamı İmam Mehdi Ahmed Salih el Sümeyde ve çok sayıda sivil gösaltına alındı. Saldırıya tanık olan bir Iraklı, "Tanklar ve zırhlı araçlar, camiinin ön kapısından içeri daldılar. Helikopterler de yukarıdan uçuyordu. Camiiye girdikten sonra içerideki birçok eşyayı kırıp döktüler" dedi. Bir başka Iraklı ise, Sümeyde'nin direnişe destek vermekle suçlandığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Hindistan 'Asya devi' olmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Kerkük'te gerilim tırmanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa