02 Ocak 2004 22:00

Kerkük'te gerilim tırmanıyor

Kerkük'te Türkmenler ve Araplarla, Kürtler arasındaki gerilim büyüyor. Polis, kentin merkezindeki bir köprünün yakınlarında bıçaklanarak öldürülmüş iki Kürdün cesedini buldu.

Paylaş
Kerkük'te Türkmenler ve Araplarla, Kürtler arasındaki gerilim büyüyor. Polis, kentin merkezindeki bir köprünün yakınlarında bıçaklanarak öldürülmüş iki Kürdün cesedini buldu. Kerkük polisi, bir başka olayda da, Kürtlerin yaşadığı semtlere saldırmayı planladıkları gerekçesiyle Arap ve Türkmenlere ateş açtı. Olayda bir Arap öldü, 2 Arap yaralandı. Kerkük'te tansiyon, çarşamba günü Araplarla Türkmenlerin, Kürtlerin federasyon planını protesto etmek için düzenledikleri gösteride, peşmergelerin ateş açması sonucu 5 kişinin ölmesiyle tırmanmıştı. Gösteride ölenler de toprağa verildi. Törende konvoyun güvenliğini Türkmen polisler sağladı. Kerkük caddelerinde dolaştırılan cenazeler daha sonra Seyid Allavi Mezarlığı'nda defnedildi.

ABD'ye eleştiri Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye temsilciliği, kentteki durumla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bölgedeki bütün gruplara eşit hak tanımayı ve Irak'a demokrasi getirmeyi vaat eden ABD'nin bölgedeki yetkililerinin yanlı tutumları ve bazı gruplara imtiyaz tanımaları, huzur ve istikrarı bozmaktadır" denildi. Dün kentteki gerginliğin azaltılması amacıyla, Kürt, Arap ve Türkmenlerin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) bir yetkili, aralarında Türkmen, Arap ve Kürt üyelerin de bulunduğu yerel valilik konseyi toplantısında, gerginliğin azaltılması için alınacak önlemlerin görüşüldüğünü belirtti. Yetkili, toplantıya Irak'taki işgal güçleri temsilcilerinin de katıldığını kaydetti. Kürt yetkili, toplantıda alınan kararlar konusunda bilgi vermedi.

Musul'da dekan ölü bulundu Diğer yandan, Musul Üniversitesi'nin Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Dr. Abdülcabbar Mustafa'nın cesedinin bulunduğu açıklandı. Polis yetkilisi Haitham Abdullah, evinden kaçırılan dekanın Baas Partisi'nin eski üyesi olduğunu, ancak partinin üst kademelerinde önemli görevler almadığını söyledi.

Devlet gibi elçilik Washington Post gazetesi ise, ABD'nin dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğini Bağdat'ta açmayı planladığını ve burada 3 binden fazla görevlinin çalışmasının öngörüldüğünü yazdı. Gazete, ABD'nin Bağdat'ta kuracağı yeni büyükelçilik binasının inşasının 3 ila 5 yıl süreceğini ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Protesto da yasak!

SONRAKİ HABER

Bush İran'a sert çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa