02 Ocak 2004 22:00

DalgalI kura devam

Liranın aşırı değerlenmesi ve kriz riski yaratmasına rağmen 2004'de dalgalı kurdan vazgeçilmeyecek. IMF de kur politikasının sürdürülmesinde ısrarcı.

Paylaş
Merkez Bankası, 2004 yılı Para ve Kur politikası genel çerçevesini açıkladı. Buna göre dalgalı kur rejimine 2004 yılında da devam edilecek, kurlar piyasa koşullarına göre oluşacak. Parasal büyüklüklere dikkat edilecek. Yapılan açıklamaya göre Merkez Bankası, 2004 yılında da dalgalı kur rejimi altında örtük enflasyon hedeflemesine devam edecek. Bu çerçevede parasal büyüklüklere de dikkat edilecek, ancak öncelik gerçekleşecek olan enflasyonun hedeflenen düzeye yakınsaması olacak. Kurlara müdahale konusunda elini zayıflatan ve son bir yıldır olduğu gibi Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesine yol açan kur politikasından vazgeçmeyen Merkez Bankası, kriz riskine karşı bile IMF'nin dayattığı dalgalı kur uygulamasına devam ediyor. Bir diğer deyişle, ve daha evvel bir çok defa Merkez Bankası rapor ve sunumlarında belirtildiği gibi; para tabanındaki gelişmeler, sadece enflasyonun düşmesine yönelik değerlendirilecek. Ve enflasyondaki düşüş eğilimi sırasında para talebinin tahminindeki güçlükler de dikkate alınarak, kesin bir hedef niteliğinden ziyade, gelecek dönem enflasyonuna dair içerdiği bilgiler açısından değerlendirilecek.

Sınırlı müdahale Açıklanan 2004 yılı Para ve Kur politikası genel çerçevesine göre Merkez Bankası, 2004 yılında da sınırlı kalmak kaydıyla, kurlarda aşırı dalgalanma görüldüğünde alış ya da satış yönünde müdahalede bulunabilecek. Ayrıca ödemeler dengesindeki ve ters dolarizasyon sürecindeki gelişmelerin uygun olması halinde, Merkez Bankası döviz rezervlerini güçlendirmeye devam edecek. 2004 yılında Merkez Bankası, dönem dönem önemli ölçüde dalgalanma bekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Satış planı püskürtüldü

SONRAKİ HABER

Bir özelleştirme romanı: SÜMERBANK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa