18 Nisan 2004 21:00

Katliamın arkasında ABD var

Hamas'ın Gazze lideri Abdülaziz El Rantisi'nin İsrail tarafından aracına füze saldırısı düzenlenerek öldürülmesinin ardında ABD desteği olduğu vurgulanıyor. Onbinlerce Filistinlinin sokaklara dökülerek kınadığı katliama Filistin yönetiminden de sert tepki geldi. Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, Hamas lideri Abdülaziz Rantisi'nin öldürülmesinin, "ABD'nin yüreklendirmesinin doğrudan sonucu" olduğunu söyledi. Kurey, saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, "Filistin kabinesi, İsrail'in bu terörist kampanyasının, ABD'nin yüreklendirmesi ve Amerikan yönetiminin İsrail hükümetine yönelik tam eğiliminin doğrudan sonucu olduğunu düşünüyor" dedi. Filistin lideri Yaser Arafat da Hamas lideri Abdülaziz Rantisi'nin İsrail tarafından öldürülmesini kınadı ve Hamas'a başsağlığı mesajı gönderdi.

ABD'den kutlama mesajı! Rantisi'nin oğlu Muhammed Rantisi (27) ve koruması Ekrem Nasır'ın (35) da öldürüldüğü saldırı hakkında Washington'dan yapılan açıklamalar adeta kutlama mesajı niteliğinde. Beyaz Saray'dan Rantisi'nin öldürülmesinden sonra yapılan açıklamada, "Hamas'ın bir terör örgütü olduğu ve İsrail'in kendini savunma hakkı bulunduğu" öne sürüldü. "Daha önce de söylediğimiz gibi İsrail'in kendini saldırılara karşı koruma hakkı vardır" diyen Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, sözlerini, "Hamas, dün düzenlenen ve bir İsrailli korumanın da öldürüldüğü saldırıdaki gibi sivillere saldıran bir terör örgütüdür" diye sürdürdü. Gözlemciler, İsrail'e karşı ancak 'itidalli olmaya çağrısı' yapan ABD'nin tutumunun aslında geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile ABD Başkanı George Bush arasında yapılan görüşmelerde daha önceden ortaya konulduğu belirtiyor. Filistinli yetkililer, İsrail'in ABD'den 'terörizm karşıtı' eylemlerine destek sözü almasıyla cesaretinin arttığına dikkat çekiyorlar.

Barış görüşmelerini öldürür Filistin Başbakanı Kurey, Washington yönetiminin Şaron'un yerleşimlerden çekilme planı çerçevesinde bir dizi talebine destek vermesinin ayrımcılık olduğunu belirtti. Kurey, ayrıca bazı ülkelerin liderlerine yazdığı mektupta, barış sürecine geri dönülmesi için uluslararası konferans düzenlenmesi talebinde bulundu. Kurey, mektubunda, daimi statü görüşmelerine geri dönülmesi ve barış sürecinde ilkelerin hatırlatılmasına olanak sağlayacak bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu. Bush'un, Şaron'un yeni planına destek vermesinin ve ardından Rantisi'nin öldürülmesinin barış görüşmelerinin tekrar başlaması ihtimalini zora soktuğu görüşü ortaya çıkarken Kurey'in konferans talebinin bu süreci tekrar başlatmak amacını taşıdığı kaydediliyor.

İsrail: Saldırılar artacak Katliamın ardından güvenlik gerekçesiyle Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne 22 Mart'tan beri uygulanan ablukayı sıkılaştıran İsrail'den saldırıların artacağı mesajı geldi. Şaron, Hamas lideri Abdülaziz Rantisi'yi öldüren orduyu kutladı. İsrail Başbakanı, Hamas liderlerine yönelik saldırıların, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki yerleşimlere ilişkin yeni planını hayata geçirinceye kadar devam edeceğini belirtti. Bu arada, İsrailli Bakan Gideon Ezra, Hamas'ın Suriye'de bulunan diğer siyasi lideri Halid Meşal'in de hedef alınan isimler arasında olduğunu söyledi. Ezra, Meşal'in de Rantisi gibi öldürüleceğini ve bunu ilk fırsatta yapacaklarını kaydetti.

100 misilleme Hamas örgütünün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise El Rantisi'nin intikamını almak için 100 misillemede bulunma sözü verdi. İzzedin El Kassam Tugayları tarafından yayımlanan bildiride "Tüm savaşan hücrelerimizle suç varlığını sarsacak 100 misillemede bulunana kadar alarm durumuna geçtiğimizi bildiririz" ifadeleri kullanıldı. Öte yandan, Hamas yeni liderini belirlediğini ancak liderin kimliğini şimdilik açıklamayacağını belirtti.


ABD ve İsrail lanetlendi İsrail'in hava saldırısında öldürülen Rantisi, binlerce Filistinlinin katıldığı cenaze töreniyle defnedildi. Gazze'de düzenlenen cenaze töreninde intikam sesleri yükselirken Rantisi'nin cesedinin taşındığı sedyeye çiçekler yağdıyı gözlendi. Cenaze töreninde İsrail'in yanı sıra ABD'ye de öfke vardı. Cenazeye katılan Hamis Seydi, "Bush'un eline Rantisi'nin kanı bulaştı. İsrail ve ABD'ye karşı cehennemin tüm kapıları açılmalı" dedi. Üç günlük yas ilan edilen kentte, Rantisi'nin naaşının taşındığı bölge haricinde kalan sokakların boş, dükkânların ise kapalı olduğu gözlendi.


Abdülaziz El Rantisi kimdir? İsrail saldırısında yaşamını yitiren Abdülaziz Rantisi, kendisini Hamas'ın yedi kurucusundan biri olarak tanıtıyordu. Örgüt adına basına sık sık açıklama yapan Hamas Gazze lideri, örgütün sözcülüğü görevini de kısmen yerine getiriyordu. İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin Filistin topraklarını terk etmesi için mücadele eden Rantisi, 1980-90 yılları arasında örgüt içinde öne çıkan isimlerdendi. İsrail tarafından birkaç kez cezaevine konulan Abdülaziz Rantisi, 1992'de birinci intifada sırasında Güney Lübnan'a sürülen 400 Filistinliden biriydi. İsrail'in geçen haziran ayındaki hava saldırısında hedef alınan Rantisi, saldırıdan sadece ayağından yara alarak kurtulmuştu. Filistin yönetimi karşıtı açıklamarıyla da tanınan Rantisi, 'Yol Haritası'nı müzakere edilemez buluyordu. Rantisi, Filistin yönetimine karşı eleştirilerini İsrailli yetkililerle görüşülerek 'uzlaşmacı' tavır takınıldığı suçlamasına kadar götürmüştü. 1998 yılında Filistin yönetimi tarafından tutuklanan Rantisi iki ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Bir aydır örgütün siyasi liderliğini yürüten Rantisi, Gazze İslam Üniversitesi'nde okuduktan sonra eğitimine Mısır'da devam etti. Mesleği çocuk doktorluğu olan 56 yaşındaki Rantisi, altı çocuk babasıydı.


Özgür-Der İsrail'i kınadı Özgür-Der; İsrail'in Hamas liderlerine yönelik suikastini İsrail Konsolosluğu önünde kınadı. Özgür-Der, önceki gün roketlli saldırı sonucu yaşamını yitiren Hamas lideri Abdülaziz Rantisi'nin öldürülmesini kitlesel bir eylem ile kınadı. Levent Metro girişinde toplanan Özgür-Der'liler buradan İsrail Konsolosluğu'na yürüdü. "Katil İsrail hesap verecek" sloganlarıyla yürüyüş yapan grup Konsolosluk önünde basın açıklaması yaparak İsrail bayrağı yaktı. Basın açıklamasını yapan Özgür-Der Başkanı Hüyya Şekerci, "ABD, Şaron'a açık destek verdi. ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi' budur. Haziran'da İstanbul'da toplanacak NATO toplantısını da protesto edeceğiz" dedi. Daha sonra grup Rantisi için gıyabi cenaze namazı kılacakları Fatih Camin'de buluşmak üzere dağıldı.


Dünyadan tepki yağdı Hamas'ın Gazze lideri Abdülaziz El Rantisi'nin öldürülmesi tüm dünyada kınanırken Filistin sorununun önemine dikkat çekildi. İran, Çin, Mısır, İngiltere ve Fransa bakanlıklarından gelen kınama mesajlarında saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Avrupa Birliği, El Rantisi'nin İsrail tarafından öldürülmesini kanunsuz ve kışkırtıcı bir eylem olarak niteleyerek şiddetle eleştirdi. Arap Birliği Sözcüsü Hussam Zeki, saldırıya ilişkin açıklamasında "Bu bir devlet terörizmi ve İsrail'in istikrar ortamında yaşamayacağının açık bir kanıtıdır" dedi. Filistinli Bakan Saib Erekat ise "devlet terörü" olarak nitelendirdiği saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, "Şimdi Filistin halkının, her zamankinden daha fazla korunmaya ihtiyacı olduğu dünyanın gözü önünde" diye konuştu

Evrensel'i Takip Et