Bütçeyi denkleştirmek için…
Kış kapıda olunca kadınları başka bir telaş sarıyor mahallelerde. Bütün kadınlar sebze, meyve tazeyken ve fiyatlar artmadan önce kışlıkları hazırlama derdinde. Naldöken’de de kadınlar sokak aralarında, evlerin bahçelerinde hummalı bir çalışma içinde. Kimileri ikişer üçerli gruplar halinde tarhana yapıyor, kimileri k
Bu işlerin yapılması için en doğru zaman sebze ve meyvenin en ucuz olduğu zaman. Ama bazen sebze, meyve ucuz olsa da para olmuyor, komşulardan borç isteniyor. Çünkü neredeyse bütün kış bu yapılanlarla karın doyurulacak.
Şükran Gül ve komşusu Melahat Keskin’le evlerinde, kış için biber ve patlıcan kurusu hazırlarken görüştük.
Hayat eskisi gibi değil
56 yaşında olan Şükran Gül, 20 yıldır ev işlerine gittiğini, evin geçimini eşinin emekli aylığı ve temizlikten kazandığıyla sağladığını anlatıyor. Hem okulların açıldığı hem de kışlıkların hazırlandığı eylül ve ekim aylarını “masraf ayı” olarak nitelendiren Şükran Hanım, aile bütçesine katkı olsun diye, bir de daha temiz, daha ucuz ve sağlıklı olduğu için bu işlere katlandıklarını söylüyor. “Sadece kendimiz için yapmıyoruz çocuklarımıza da veriyoruz. Çünkü artık gelinlerimiz de çalışıyor, zamanları yok bu işleri yapmaya. Hayat eskisi gibi değil” diyor.
Dağlardan odun topluyor
Melahat Keskin ise 61 yaşında. O da eğer bulursa evlere ya da işyerlerine temizliğe gidiyor. Komşusuna kış hazırlığı için yardıma gelmiş Melahat Hanım. Kışa hazırlık için sadece yiyecek hazırlamadıklarını belirtiyor: “Ben dağlara odun toplamaya gidiyorum. Sabah 6.30’da çıkıyoruz birkaç kadın 9.30’da geri dönüyoruz. Çok uzun yolları sırtımıza odunları yükleyerek yürüyoruz. Ne yapalım, bu yaşımıza rağmen eşim de ben de çalışmazsak açıkta kalırız.”
Küçücük paketler ateş pahası
Bu işler eskiden daha bir imece usulü yapılırmış. Öyle diyor Şükran Gül: “Herkes birbirinin işinin ucundan tutardı. Hâlâ devam ettirmeye çabalıyoruz ama artık çalışıyor kadınların çoğu, sorumluluklarımız arttı. Üstelik çalışmamıza rağmen yaptıklarımızı marketlerden almaya kalksak küçücük paketler ateş pahası. Bütçemiz bunları almaya el vermez.”
Onun için kışlık yiyecek hazırlamak, aynı zamanda bir geçim kapısı olmuş. Hazırladıklarını isteyenlere satıyor. Salça ya da tarhana için sipariş geldiğinde komşularını da çağırıyor, kazandıklarını aralarında paylaşıyorlar.